Oppositionen: Løkke modsiger sig selv i klimapolitik

ÅBNINGSTALE: Oppositionen kritiserer statsministeren for at være selvmodsigende og for at træde vande i klima- og energipolitikken. Flere ordførere savner udmelding om konkret handling og kalder åbningstalen "uambitiøs", "forudsigelig" og "kedelig", mens K mener, at kritikken er helt forfejlet.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Anne Burlund

Lars Løkke modsagde sig selv, for hvis man skal af med de fossile brændsler, har man også sagt farvel til CCS. Han nævnte rensning af kul i sin tale, så det virker, som om at det er helt uklart for ham, hvordan vi skal klare denne opgave - desværre.

Anne Grete Holmsgaard (SF)
Klimaordfører
Det er selvmodsigende, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale tirsdag understregede, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050 og samtidig åbnede en kattelem for i fremtiden at udnytte muligheden i at fjerne CO2 fra kul - også kaldet CCS (Carbon Capture and Storage). Det mener flere af oppositionens klima- og energiordførere:

"Lars Løkke modsagde sig selv, for hvis man skal af med de fossile brændsler, har man også sagt farvel til CCS. Han nævnte rensning af kul i sin tale, så det virker, som om at det er helt uklart for ham, hvordan vi skal klare denne opgave - desværre," siger SF's klima- og energiordfører Anne Grete Holmsgaard og bliver bakket op af Mette Gjerskov (S):

"Det er utroligt selvmodsigende. Statsministeren prøver at blæse og have mel i munden på samme tid. Det er meget tydeligt, at han ikke kan træffe en beslutning om noget som helst. Han vil ikke udelukke noget, og åbningstalen bar præg af selvfølgeligheder og almindeligheder," siger klimaordfører Mette Gjerskov.

Også Enhedslistens klima- og energiordfører Per Clausen studsede over statsministerens åbning for CCS og er utryg ved, hvad der egentlig er regeringens linje i klima- og energipolitikken:

"Statsministeren tager nogle interessante forbehold. Han taler om, at vi skal være fossilfri, og af en eller anden besynderlig grund begynder han derefter at tale om lagring af CO2. Det er jo tåbeligt at bruge et milliardbeløb på at investere i en teknologi som CCS, der stadig er usikker, hvis hensigten er, at vi skal være uafhængige af kul," siger Per Clausen, der derfor mener, at det er mere hensigtsmæssigt at investere i de reelt vedvarende energikilder som vind, sol og jordvarme.

Oppositionens kritik er helt forfejlet, mener De Konservatives energiordfører, Jakob Axel Nielsen.

"Dem, der mener, at statsministeren modsiger sig selv, gør det udelukkende for at komme hår i suppen. Klima- og energipolitik er så kompliceret, at det er vigtigt med en langsigtet vision. Men det er også vigtigt, at vi udnytter den olie, vi stadig selv har, for der kommer til at gå mange år, inden vi er fossilfri i 2050," siger Jakob Axel Nielsen, der derfor mener, at CO2-lagring ud fra en økonomisk vinkel og i forhold til selvforsyning er helt legitimt at arbejde med.

Begejstring for 2050-udmelding
Selvom oppositionen kritiserer regeringens "spillen på flere heste," var der også ros til Lars Løkke Rasmussen. For første gang gjorde statsministeren nemlig klart, at Danmark skal være fri af fossile brændsler i 2050. Og det vakte begejstring hos flere ordførere, der dog undrer sig dog over, hvorfor regeringen først nu er nået til den erkendelse:

"Lars Løkke er nogenlunde den sidste i Danmark, der er nået frem til, at det ikke vil være forbundet med nogen vanskeligheder at nå 100 procent vedvarende energi i 2050," siger Per Clausen.

Anne Grete Holmsgaard mener heller ikke, at statsministeren kunne sige andet efter Klimakommissionens anbefalinger og konstaterer, at det "så har taget ham siden 2006 at nå frem til det årstal, siden Anders Fogh Rasmussen sagde første gang, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler".

Ifølge Anne Grete Holmsgaard er det helt afgørende nu, hvad der skal ske de næste ti år - og om regeringen er villig til at påtage sig det ansvar:

"Testen på statsministerens udmelding er, om han reelt er indstillet på, at der de næste ti år skal sættes væsentligt højere mål for 2020 end det, regeringen har været villig til indtil nu. De næste ti år skal som minimum løfte en fjerdedel af opgaven med at komme helt af med de fossile brændsler, hvis målsætningen skal nås."

Pejlemærker er "en tynd kop te"
Lars Løkke opsatte i åbningstalen tre pejlemærker for regeringens klima- og energiindsats:

"For det første skal vi vælge løsninger, hvor vi får mest for pengene. For det andet må vi ikke sætte vores konkurrenceevne og beskæftigelse over styr. For det tredje kan vi ikke udskrive en regning til nye initiativer uden at have finansiering på plads."

Men den udmelding er ifølge Mette Gjerskov uambitiøs og "en tynd kop te":

"Helt ærligt, havde han forstillet sig andet? Man kan jo lave "ikke-prøven" på de tre pejlemærker - laver vi nogensinde noget - ud over overbetaling til privathospitalerne - hvor vi skal have mindst for pengene, sætter vores konkurrenceevne over styr, og hvor vi ikke har finansieringen på plads?" spørger Mette Gjerskov, der efterlyser, at regeringens snak hurtigst muligt omsættes til handling:

"Nu har vi ventet to et halvt år på Klimakommissionen, og nu skal vi så igen vente på, at regeringen overvejer og undersøger nærmere. Vi står lidt på startlinjen som galopheste og venter på, at vi kan komme i gang, og at regeringen forlader startboksen," siger Mette Gjerskov, hvis første umiddelbare reaktion på åbningstalen var "gaab!".

30 procents CO2-reduktion
EU-parlamentets miljøudvalg meddelte tirsdag formiddag, at man var blevet enige om at kræve, at EU hæver ambitionsniveauet for reduktion af CO2 fra 20 til 30 procent i 2020. Samme udmelding kom fra Lars Løkke, der i åbningstalen forsikrede om, at "regeringen vil arbejde for, at også EU påtager sig at reducere sine CO2-udledninger med 30 procent i 2020 uanset udfaldet af de globale klimaforhandlinger." En udmelding, der vækker glæde i oppositionen:

"Det er glædeligt, at regeringen nu er kommet så langt, at den vil hæve til 30 procent CO2-reduktion. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er ærgerligt, at det sker flere år efter, at oppositionen har meldt det ud, når Klimakommissionens appellerer til, at der skal handles hurtigt," siger Per Clausen, der derfor ikke mener, at Danmark kan leve med en regering, "der er så langsom om at træffe beslutninger som den, vi har nu".

Også Anne Grete Holmsgaard er glad for regeringens holdningsændring:

"Det har vi kæmpet for i mange år skal være dansk politik, og det forpligter til, at vi skal være offensive og få andre EU-lande med."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00