Dagens overblik: Mange kvinder med brystkræft opereres for sent

Overvismand advarer om akut mangel på arbejdskraft. Ny aftale skærper fiskeriregler og fortsætter kameraordning i Kattegat. Fra 2025 skal danske klimagasser fanges og puttes i jorden. Og region kæmper med tidsfrister for operationer for brystkræft. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets korte overblik over dagens nyheder.

Region Sjælland spørger nu om national hjælp for at kunne overholde tidsfrister for behandling af brystkræft, skriver Jyllands-Posten.

Hver femte kvinde med brystkræft blev i regionen behandlet inden for tidsfristen i tredje kvartal i år, og udviklingen går den forkerte vej uden udsigt til forbedringer.

Det vækker stærk bekymring hos Kræftens Bekæmpelse, og ifølge koncerndirektør i Region Sjælland Jesper Gyllenborg kan regionen ikke længere løfte opgaven selv.

”Vi kan ikke rekruttere os ud af det alene. Jeg håber, at der kommer nogle løsninger fra den nationale politiske taskforce på brystkræftområdet, som går på en mere jævn fordeling af speciallæger rundt om i landet,” siger han.

Ny bred aftale: Fra 2025 skal danske klimagasser fanges og puttes i jorden

Et stort flertal i Folketinget tager hul på en pulje på 16 milliarder kroner til at fange og gemme CO2 i den danske undergrund, skriver Altinget.

Energiprofessor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, ”bakker helhjertet op” om, at Danmark skal lagre CO2.

Men han mener samtidig, at det er nogle dyre og ret usikre CO2-reduktioner, politikerne allerede nu vil til at tælle med i klimamålet om 70 procent reduktion af drivhusgasserne i 2030.

”Man burde se på at komme i mål med 70 procentsmålet uden CO2-lagring. Og i stedet se det som noget, der kan være et ekstra bidrag,” siger han.

Kommune tillod vandboringer trods advarsel om mulig forurening

Billund Kommune havde i 2010 adgang til en rapport, som viste risiko for, at forurening fra losseplads ved Grindstedværket kunne sprede sig til nærliggende boligkvarterer.

Alligevel er det først nu, at kommunen vælger at sætte stop for private vandboringer i området, skriver Dagbladet Information.

Og det undrer Poul Løgstrup Bjergs, der som DTU-professor var med til at lave undersøgelsen.

”Jeg kan se jo, at vores bud på forureningens bevægelse fra 2010 flugter godt med den anbefaling for boringsstop, som kommunen nu har indført,” siger han.

Billund Kommune skriver til Information, at kommunen løbende vurderer, om boringerne er forsvarlige. Det er på den baggrund, at der ud fra et ”forsigtighedsprincip” træffes en beslutning nu, lyder det.

Ny aftale skærper fiskeriregler og fortsætter kameraordning i Kattegat

De europæiske fiskeriministre er blevet enige om en aftale, der fastsætter kvoterne for 2022 i Skagerrak, Kattegat og Nordsøen, skriver Altinget.

Aftalen vækker bekymring hos Danmarks Fiskeriforening, som konstaterer, at det ikke gør ”tingene lettere for de danske fiskere”, der stadig er hårdt ramte af Brexit.

Foreningens formand, Svend-Erik Andersen, opfordrer fødevareminister Rasmus Prehn (S) til at ”fortsætte kampen” for, at Danmark ikke skal ”gøre alt arbejdet” for bestanden.

Ministeren anerkender, at den skærpede regulering presser branchen, men ser alligevel lyspunkter.

”Udspillet fra EU var en markant nedgang. Jeg er med på, at kontrol med fangsterne ikke er populært i erhvervet. Men jeg håber, at vi hurtigt kan blive enige om, at alternativet – nemlig nul torsk – er langt værre,” lyder det fra Rasmus Prehn.

Overvismand advarer om akut mangel på arbejdskraft

For første gang siden 2008 er antallet af ledige jobstillinger nu tæt på at måle sig med antallet af ledige stillinger, skriver Dagbladet Børsen.

Det er et resultat af akut mangel på arbejdskraft og får flere aktører og eksperter til at advare om konsekvenserne, hvis ikke der skrides ind.

Heriblandt økonomisk overvismand Carl-Johan Dalgaard.

”Det er bekymrende, for det kan føre til en ekstraordinær lønvækst og deraf følgende prisstigninger. Det vil mindske den danske eksport og svække det indenlandske forbrug, og det vil erfaringsmæssigt betyde, at opsvinget klinger af,” siger han til Dagbladet Børsen.

Konkret foreslår han, at politikerne lemper beløbsordningen for hurtigt at gøre det lettere for virksomhederne at hente udenlandsk arbejdskraft.

Også Dansk Industri ser alvorligt på situationen og råber på handling fra politikerne. Og direktør Lars Sandahl Sørensen venter ”utålmodigt" på regeringens varslede reformforhandlinger.

Det sker i dag: 

  • Klokken: 13:30: Åbent samråd om naturnationalparker
  • Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager i topmøde i Bruxelles. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Vad Mathiesen

Professor, Institut for planlægning, Aalborg Uni., København
cand.polyt. (Aalborg Uni. 2003), ph.d. i energiplanlægning (Aalborg Uni. 2008)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Carl-Johan Dalgaard

Overvismand, De Økonomiske Råd, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00