Analyse af 
Erik Holstein

Angrebslysten statsminister hamrede løs i årets sidste spørgetime

Tirsdagens spørgetime viste en irritabel statsminister, der gik i clinch med de blå partier. Men den borgerlige opposition havde svært ved at finde effektive angrebspunkter.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Dagen efter Inger Støjbergs dom i Rigsretten spillede hun en hovedrolle i Folketingets spørgetime, hvor partilederne udfordrer statsministeren. Det var ikke mindst Støjbergs ivrige bejler, DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der gik til angreb.

For hvorfor skulle Støjberg for en rigsret, når andre ministre, der også har brudt ministeransvarlighedsloven, slap billigere? spurgte Thulesen. Hvorfor skulle tidligere fødevareminister Mogens Jensen ikke også for en rigsret?

Statsminister Mette Frederiksen (S) valgte et formalistisk svar, og understregede, at det er Folketinget og ikke regeringen, der nedsætter en rigsret. Men det stoppede ikke Kristian Thulesen Dahl, der ville vide, hvorfor der ikke er lighed for loven.

Overraskende nok holdt Mette Frederiksen fast i den formalistiske tilgang, selvom en effektiv smash ellers lå lige for hånden: For når ministre som Morten Bødskov (S) og Mogens Jensen (S) ikke er endt for rigsretten for deres forseelser, skyldes det, at et flertal i Folketinget reagerede ved at fyre dem. Det skete som bekendt ikke i Inger Støjbergs tilfælde, fordi Dansk Folkeparti holdt hånden over hende.

Kampivrig
Mette Frederiksen er normalt rigtig skarp i de direkte dueller, hvor hun både mestrer humor og præcise returneringer. I årets sidste spørgetime virkede hun irritabel, men hendes kampevne var intakt, og hun gik gentagne gange til modangreb på de borgerlige partiledere.

Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen kritiserede endnu engang regeringens håndtering af mink-sagen, men Mette Frederiksen slog tilbage der, hvor det gjorde ondt. For Ellemann havde jo selv bakket op om beslutningen om at aflive alle mink – inden han blev underkendt i sin egen folketingsgruppe. Smak!

Ellemann lod sig dog ikke slå ud, men gjorde sit bedste for at få Mette Frederiksen til at erkende, at det var hendes ansvar, der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink. Uden debatten dog rykkede noget.

Rævefælden
Den fremgangsrige konservative leder Søren Pape Poulsen var tæt på at begive sig ind på samme farlige spor som ved sidste spørgetime, hvor han kom for skade at udfordre loven om tidligere pension til nedslidte.

Denne gang var det et knap så højspændt område af velfærdspolitikken: Pape ville vide, hvorfor selvstændige aktører ikke kan trække et overskud ud af private daginstitutioner.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00