Debat

Anne Sophie Callesen: Det er kollektiv afstraffelse uden mening at pause bistanden til Palæstina

Palæstinas civilbefolkning er ikke Hamas, og de skal ikke straffes for terrorgruppens forbrydelser. Tværtimod har de lige nu hårdt brug den støtte, som regeringen har sat på pause, skriver Anne Sophie Callesen (R).

Den palæstinensiske civilbefolkning forsøger i disse dage at overleve under en blokade og søge ly for bomberne fra Israel, mens de er spærret på et område på størrelse med Langeland. Vi kan og skal skelne mellem Hamas og de civile palæstinensere, skriver Anne Sophie Callesen. 
Den palæstinensiske civilbefolkning forsøger i disse dage at overleve under en blokade og søge ly for bomberne fra Israel, mens de er spærret på et område på størrelse med Langeland. Vi kan og skal skelne mellem Hamas og de civile palæstinensere, skriver Anne Sophie Callesen. Foto: Mahmud Hams/AFP/Ritzau Scanpix
Anne Sophie Callesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad det være slået fast med det samme: Hamas’ koldblodige terrorangreb i Israel er netop dette: Terror.

Uanset Israels forfejlede politiske kurs overfor palæstinenserne var der tale om et barbarisk angreb på uskyldige, civile israelere. Derfor var og er EU’s og Danmarks øjeblikkelige og entydige fordømmelse af angrebet og af Hamas den eneste rigtige reaktion.

Hvad der til gengæld ikke bør være en automatreaktion er beslutningen om stoppe udviklingsbistanden til Palæstina.

I EU havde den ungarske kommissær Olivér Várhelyi imidlertid nået at annoncere netop dette budskab allerede mandage formiddag, inden det senere samme dag blev undsagt af formanden for det europæiske råd, Charles Michel.

Tirsdag gav EU’s udenrigsrepræsentant Josep Borell endda gav udtryk for, at EU snarere bør hæve bistanden til den palæstinensiske civilbefolkning.

Og sådan blev det: EU’s støtte til Palæstina fortsætter, idet man dog samidigt foretager en undersøgelse af, om de eksisterende mekanisme til at sikre uafhængighed af Hamas er tilstrækkelige, og om der er behov for at justere i støtteprogrammerne.

Herhjemme var emnet også til debat i SVM-regeringen, hvor vi må konkludere, at Venstres vandt denne armlægning. For regeringen har sat al anden bistand til Palæstina end nødhjælp på pause.

Uklog beslutning 

Heldigvis nåede EU – modsat Danmark – til den rigtige konklusion.

For en standsning af bistanden til Palæstina fra EU’s side ville have været en både forkert og uklog beslutning. En kollektiv afstraffelse uden mening.

En stadig mere presset palæstinensisk civilbefolkning vil give Hamas de perfekte betingelser for at øge sin mobiliseringsbase. 

Anne Sophie Callesen (R)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Først og fremmest af den helt åbenbare grund, at den palæstinensiske civilbefolkning ikke er Hamas. Men mennesker.

Mennesker, som i forvejen lever under kummerlige vilkår på Gazastriben, og som i disse dage forsøger at overleve under en blokade og søge ly for bomberne fra Israel, mens de er spærret på et område på størrelse med Langeland.

Mennesker hvis børn bringes ind på hospitaler, mens deres skoler bombes. Skal EU – og Danmark – så også lukke støtten til de skoler, der må stå tilbage? Selvfølgelig ikke.

Børn er børn, og vi kan og skal skelne mellem Hamas og civile palæstinensere.

Læs også

Men selv ud fra en mere kynisk betragtning giver det ingen mening at bremse bistanden til Palæstina. For en stadig mere presset palæstinensisk civilbefolkning vil give Hamas de perfekte betingelser for at øge sin mobiliseringsbase.

For bevægelser som Hamas, Hizbollah, Det Muslimske Broderskab og Taleban er opskriften på radikaliseringen den samme, nemlig at operere blandt en civilbefolkning uden basale ydelser og håb for fremtiden.

Herefter overtager de mørke bevægelser statens rolle som udbydere af sociale ydelser, hvormed kimen er lagt til først økonomisk afhængighed og siden en radikalisering af civilbefolkningen.

Forværrer en desperat humanitær situation

Vejen til at bekæmpe Hamas er derfor ikke at bremse bistanden til de palæstinensiske områder.

Tværtimod vil der, som Josep Borrell udtalte, være behov for mere støtte i de kommende uger og måneder, hvor krigen må forventes at fortsætte og trække sine spor af død, ødelæggelse og had efter sig.

En standsning af udviklingsbistanden hjælper ingen, men vil forværre en i forvejen desperat humanitær situation, som kan risikere at blive endnu mere sprængfarlig.

Derfor er den danske regerings beslutning om at bremse udviklingsbistanden både forkert og uforståelig.

Processen var – mildest talt – uskøn og afslører, at unionen fortsat ikke evner at tale med én stemme under store, udenrigspolitiske kriser. 

Anne Sophie Callesen (R)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Det siger sig selv, at EU og Danmark skal sikre sig, at udviklingsmidlerne ikke falder i hænderne på Hamas, hvorfor der skal være streng kontrol med brugen af dem. Det er der naturligvis også, for ellers ville midlerne være standset for længst.

Ingen i EU-systemet ønsker at finansiere en terrororganisation som Hamas. At EU har besluttet at foretage en ekstra kontrol er godt, men der er ingen grund til at sætte betalingerne på pause, som den danske regering har valgt at gøre.

Er EU’s reaktion så et eksempel til efterfølgelse?

Nej, for processen var – mildest talt – uskøn og afslører, at unionen fortsat ikke evner at tale med én stemme under store, udenrigspolitiske kriser.

Læs også

Det koster indflydelse og mindsker EU’s mulighed for at spille en rolle som konfliktmægler mellem Israel og Palæstina, at vi end ikke selv ved, hvem der udtaler sig og med hvilket budskab. Men i spørgsmålet om bistanden til Palæstina valgte EU den humanistiske og kloge løsning fremfor automatreaktionen.

Må det tænde et håb om, at EU også i fremtiden vil træffe fælles beslutninger i udenrigspolitikken med både humanitære behov og langsigtede sikkerhedsinteresser som ledetråd. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Olivér Várhelyi

Kommissær for Naboskabspolitik og udvidelse, Europa-Kommissionen

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

0:000:00