Indsamling til retssag mod våbeneksport til Israel slår rekord

For blot en uge siden indledte tre ngo’er deres retssag mod den danske stat i håb om at få stoppet våbeneksport til Israel. Nu har de indsamlet 1.492.681 kroner til deres sag. 

Oxfam Danmark, Amnesty International Danmark & Mellemfolkeligt Samvirke har den sidste uge indsamlet penge til deres retssag mod den danske stat. 
Oxfam Danmark, Amnesty International Danmark & Mellemfolkeligt Samvirke har den sidste uge indsamlet penge til deres retssag mod den danske stat. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Sigurd Lilmose Bech

For en uge siden indledte Oxfam Danmark, Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq deres sag mod Rigspolitiet og Udenrigsministeriet for at få stoppet dansk våbeneksport til Israel. 

I løbet af den uge har de tre ngo’er, foruden Al-Haq, tilsammen indsamlet 1.492.681 kroner i støtte til retssagen, der vil stoppe våbeneksporten. 

Det oplyser Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse.   

”[...] danskerne insisterer på, at regeringen skal overholde de internationale regler for våbeneksport og sikre, at Danmark ikke bidrager til krigsforbrydelser og et plausibelt folkedrab i Gaza," udtaler generalsekretærerne i de tre danske organisationer bag søgsmålet i en fælles kommentar.

Læs også

Retssagen har til formål, at få domstolenes vurdering af, om dansk eksport af våben og militært udstyr til Israel strider mod de FN- og EU-regler om våbenhandel, som Danmark er forpligtet til at følge.

Ifølge de tre ngo’er, er der nemlig en stor risiko for, at det Danmark eksporterer til Israel, bliver brugt til at begå forbrydelser mod civile i Gazastriben.

Dermed overtræder Danmark, ifølge de tre ngo’er, potentielt de internationale regler for våbenhandel samtidigt med, at Danmark risikerer at gøre sig medskyldig i overtrædelser af den humanitære folkeret.  

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke koster det omkring 900.000 advokatudgifter at lægge sag an. De resterende midler vil ifølge organisation gå til arbejdet omkring retssagen. 

Sagen føres i Danmark af Kontra Advokater. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00