Debat

Auken: En smule skov sikrer ikke grønt plus

DEBAT: Oven på den kulsorte landbrugspakke er der brug for en massiv natur-genopretning. Regeringens planer om lidt skovrejsning er slet ikke nok, skriver Ida Auken (R).

Regeringens planer om skovrejsning kan ikke kompensere for den kulsorte landbrugspakke, skriver Ida Auken (R).  
Regeringens planer om skovrejsning kan ikke kompensere for den kulsorte landbrugspakke, skriver Ida Auken (R).  Foto: Steen Brogaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ida Auken (R)
Miljøordfører 

I denne uge påbegynder regeringen forhandlingerne om en ny naturpakke. Ambitionen er at få den sorte landbrugspakke tilsat præcist så meget pyntegrønt, at blå blok kan hævde, at landbrugspakken og naturpakken tilsammen giver et grønt plus.

Men opgaven ser svær ud. For mens landbrugspakken forårsager alvorlige ødelæggelser af vores vandmiljø, taler regeringen om lidt skovrejsning som kompensation. Det svarer til at ville slukke en skovbrand med et glas vand. Enhver kan se, at ødelæggelser og kompensation slet ikke står mål med hinanden. Og hvad værre er: Tilgangen, hvor landbruget først får lov at svine mere, og skatteborgerne derefter må betale for at få ryddet op, er håbløst gam­mel­dags.

Grøn genopretning 
Da jeg i min tid som miljøminister nedsatte Natur- & Landbrugskommissionen, gjorde jeg det i håbet om at ska­be en ny balance mellem natur og landbrug i Danmark. Jeg ønskede at erstatte den rituelle grøftegravning og mistænkeliggørelse mellem natur- og landbrugsinteresser med en konstruktiv samtale. En samtale baseret på en grundlæggende accept af, at landbruget som alle andre erhverv skal have lov til at udvikle sig, og at vores samfund samtidig har brug for en rig natur og et rent miljø.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Desværre har regeringen vendt denne tilgang ryggen for at score nogle hurtige og billige point hos de landlige dele af bag­landet. Det er ærgerligt, for jeg synes, vi var nået langt med at skabe en ny balance mellem natur og landbrug. Hvad gør vi så nu?

Oven på en kulsort landbrugspakke er der brug for massiv natur-genopretning. I Radikale Venstre har vi en vision om, at en tredjedel af Danmark skal være natur. Vi er et af de mest intensivt dyrkede lande i verden. Derfor skal vi værne om vores natur. Vi ønsker os en rigere og bedre sammenhængende natur. Ikke bare i skovene. Naturen skal prioriteres over alt. I sko­ve­ne, på mar­kerne, ved kysterne, i vores fjorde og have.

Mens landbrugspakken forårsager alvorlige ødelæggelser af vores vandmiljø, taler regeringen om lidt skovrejsning som kompensation. Det svarer til at ville slukke en skovbrand med et glas vand.

Ida Auken (R)
Miljøordfører

Balance mellem natur og landbrug
Vi er klar til at tage fat og hæve den grønne overligger for naturtilstanden i Danmark. For det første skal vi have det grønne Danmarkskort tilbage. Danmarkskortet giver os et overblik over naturtilstanden, gør det muligt først at sætte ind, hvor naturen er mest truet og samtidig at bruge de virkemidler, der er mest omkost­nings­ef­fek­tive. Kortet er kort sagt en afgørende forudsætning for at kunne prioritere vores naturindsats.

For det andet hjælper vi gerne regeringen med at skabe en rigere og mere værdifuld natur i skovene. Vi er klar til at frede gamle træer i både stats- og private skove. Lad os fokusere på naturværdi frem for ejerskab. Og lad os gå sammen med de private skovejere – og for eksempel bytte arealer med statsskov for værdifuld pri­vatskov. Hvis det virkelig ligger Venstre så meget på sinde at værne om vores danske skove, bidrager vi gerne.

For det tredje har vi brug for en akutindsats i det åbne land. Den mes­t truede og sårbare natur, vi har i Dan­mark, findes i det åbne land. Og det er netop her, landbrugspakkens skadelige effekter for vores vandmiljø er værst. I første omgang har vi brug for en grøn genopretning, der ved hjælp af de grønne virke­mid­­ler, regeringen ar­ro­gant har kasseret, genskaber balancen mellem natur og landbrug i det åbne land. Derefter har vi behov for en bredere naturpakke, der ikke bare forbedrer naturtilstanden i det åbne land og vores skove – men også ved vores kyster, fjorde og have. Sådan genskaber vi balancen mellem natur og landbrug i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00