Bo Smith til lobbyister: Kom med konkrete løsninger

KONFERENCE: Hvis man vil påvirke embedsværket, skal man være realistisk i sine ønsker og fokusere på detaljen. Det er et af Bo Smiths råd til lobbyister på Altingets lobbykonference.

Bo Smith afleverede for nyligt sin længe ventede rapport. Mandag holdt han oplæg i en anden funktion på Altingets konference, men nogle af pointerne fra rapporten kom med.<br>
Bo Smith afleverede for nyligt sin længe ventede rapport. Mandag holdt han oplæg i en anden funktion på Altingets konference, men nogle af pointerne fra rapporten kom med.
Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Af Matias L. Littauer og Kasper Kaasgaard

Der flyver med gode råd til nuværende og kommende lobbyister, som mandag er samlet på Designmuseet til Altingets konference. Her skal de høre om, hvordan de bedst sætter deres aftryk på lovforslag.

Hvis man kommer med et virkelig fagligt kvalificeret høringssvar, så kan man få indflydelse på det endelige lovforslag.

Bo Smith
Tidligere departementchef

”Det første skridt overhovedet i den politiske proces er at få noget på den politiske dagsorden, at gøde jorden og skabe en erkendelse af, at der er noget, som politikere bør reagere på og måske lovgive om,” siger Bo Smith.

Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi
Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Den tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet er en af oplægsholderne med de gode råd. Han lagde for nylig navn til et udvalg, som lavede en omfattende analyse af samspillet mellem politikere og embedsmænd.

Man skal respektere de arbejdsgange, der er i embedsværket, og de roller, de forskellige har.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi
Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Ifølge Bo Smith kan man opnå indflydelse både før under og efter lovbehandlingen. Og er man dygtig, kan man være med til at definere problemerne og dermed få indflydelse fra start.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Et lignende budskab kommer fra administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, som ligeledes er på talerlisten ved mandagens konference.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Han betoner, at det er vigtigt at være med hele vejen, fra problemer bliver sat på dagsordenen. Den klart bedste vej er via embedsværket, siger han.

”Min erfaring siger mig, at det er en risikofyldt færd at starte med at rejse en problemstilling i Folketinget og bagefter håbe på, at der kommer god lovgivning ud af det,” siger Lars Aagaard.

Faglighed sikrer indflydelse
Når høringsfasen er i gang, vil det være sværere at få indflydelse på lovforslaget, påpeger Bo Smith. Men med faglig skarphed og kvalitet kan man stadig påvirke lovforslagets udformning, mener han:

”En organisation kan få indflydelse i høringsfasen ved at gå ind med en faglighed i detaljerne i lovforslaget. Hvis man kommer med et virkelig fagligt kvalificeret høringssvar, så kan man få indflydelse på det endelige lovforslag.”

I den fase råder Lars Aagaard også sine kollegaer til at orientere sig hos andre aktører, som kunne tænkes at arbejde på de samme sager.

”Det er meget godt at vide, hvad man selv vil, men det er også meget rart at vide, hvad de andre kommer med, så man kan prøve at forudsige, hvilke diskussioner der kommer op,” siger Dansk Energi-direktøren.

Forstå og udnyt strukturen
Når Lars Aagaard som nævnt råder lobbyister til at gå gennem embedsværket, kommer han også med en opskrift.

Man skal forstå strukturen, som ministerier og styrelser er bygget op om. Derfor har han lavet tilsvarende lag i sin egen organisation. På den måde kan han vælge den rigtige medarbejder til de enkelte sager.

”Der er signalgivning i, hvilket lag man går ud med. Man skal respektere de arbejdsgange, der er i embedsværket, og de roller, de forskellige har,” siger han.

Metoden sikrer ham også muligheden for at gemme det tunge skyts til, når er nødvendigt, fortæller han.

Undervurderet implementering
Ifølge de to talere er der en tendens til at stoppe arbejdet, når et forslag er vedtaget. Men implementeringsfasen er ofte en undervurderet fase hos lobbyister, siger Bo Smith.

Han råder organisationer, der gerne vil have maksimal indflydelse, til at lægge flere kræfter i arbejdet, efter en lov er blevet vedtaget. En indsats i implementeringsfasen vil lønne sig, siger han.

”Eksekvering er ikke noget, der interesser politikere og desværre heller embedsmænd så meget. Men det gør en ret stor forskel i det her samfund,” siger Bo Smith.

Og så handler det om at vælge sine kampe. Derfor foretrækker Lars Aagaard at nøjes med at få omkring 80 procent af sine ønsker igennem i en given proces. Det er ofte bedre end at trumfe alle sine krav igennem. I hvert fald hvis man som organisation arbejder bredt og på lang sigt.

”Det kan godt være, jeg får lidt mindre. Men til gengæld er det mere stabilt på den lange bane, for så har jeg nogle relationer, som jeg kan komme tilbage til senere hen,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Smith

ESS-chefforhandler, Styrelsen for Forskning og Innovation, formand, RUVU, Det Faglige Råd for National Koordination, fhv. departementschef, Beskæftigelsesministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00