Bredt flertal enige om frihedsforsøg på dagtilbudsområdet

FRI LEG: Regeringen og en række af Folketingets partier er onsdag blevet enige om at frisætte Helsingør og Rebild Kommuner fra en række statslige regler og dokumentationskrav. BUPL glæder sig over initiativet.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

De ansatte i børnehaver og vuggestuer i Rebild og Helsingør kan se frem til at blive fritaget for en række regler, dokumentationskrav og statslig regulering, som de ellers normalt skal leve op til.

Al den styring, som vi hen over de senere årtier har pålagt skoler og daginstitutioner, går ud over arbejdsglæden og lægger bånd på fagligheden. Det var ikke hensigten, men det er ikke desto mindre resultatet. 

Pernille Rosenkrantz-Theil
Børne- og Undervisningsminister, Socialdemokratiet

Det er resultatet af en ny velfærdsaftale, der er indgået onsdag mellem regeringen og en lang række af Folketingets partier.

Aftalen er en udløber af den "vilde idé," som statsminister Mette Frederiksen selv beskrev sin udmelding ved Folketingets åbning, hvor hun lancerede planen om at frisætte i alt syv kommuner fra statslig og kommunal regulering på folkeskole-, dagtilbuds- og ældreområdet.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger i en pressemeddelelse, at hun ser frem til at se, hvad der kommer ud af de kommunale frihedsforsøg.

"Det er et nybrud, og jeg kan næsten ikke vente med at se, hvad de finder på derude for at gøre hverdagen bedre for børnene og skabe bedre dagtilbud og skoler,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Design af fremtidens velfærd
Frihedsforsøgene - eller velfærdsaftalerne som de officielt hedder - kører i en treårig forsøgsperiode frem til sommeren 2024.

Det er meningen med forsøgene, at erfaringerne skal bruges til at "tegne stregerne" for fremtidens velfærdssamfund, lyder det i aftaleteksten. 

I aftalen er partierne enige om at give lederne og det pædagogiske personale frihed til at tilrettelægge børnehaver og vuggestuer på den måde, som de mener kommer børnene og deres forældre bedst muligt til gavn.

Frihedsgraderne betyder samtidig, at man lokalt kan slippe for at følge kravene i den pædagogiske læreplan, gennemføre den obligatoriske sprogvurdering eller fordele børn fra udsatte boligområder.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00