Brexit-aftale freder klimaområdet, men ”selvfølgelig vil der være noget bøvl”

BREXIT: Klima er i den nye Brexit-aftale en slags dealbreaker, som kan få EU til at sløjfe hele aftalen. Som det ser ud lige nu, er der ikke de store omvæltninger på vej på energiområdet, lyder vurdering.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasMorten Øyen

Aftalen kunne have været meget værre. Selvom der nok skal komme noget ekstra bøvl ud af den, når det kommer til samhandel og samarbejde på klima og energi. 

Sådan lyder nogle af de første vurderinger fra energibranchen af den nye brexitaftale mellem Storbritannien og EU. 

Aftalen blev indgået i juledagene og opstiller rammerne for en række områder som handel, forskningssamarbejde og politisamarbejde. Og altså også klima- og energisamarbejdet.

"Hensigten med aftalen er, at Brexit ikke skal få nogen betydning for energisamspillet mellem EU og UK. Men når man kommer ned under overfladen, så melder der sig en lang række spørgsmål, som der skal tages stilling til, som ikke er afklaret endnu, eller hvor der er ændringer, som alligevel giver en ny situation," siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi, og tilføjer:

Hensigten med aftalen er, at Brexit ikke skal få nogen betydning for energisamspillet mellem EU og UK. Men når man kommer ned under overfladen, så melder der sig en lang række spørgsmål.

Anders Stouge
Viceadministrerende direktør, Dansk Energi

"Det er mindre dårligt, end det kunne have været, men der kommer selvfølgelig til at være noget bøvl."

Klima er deal-breaker
Den danske regering har allerede lavet et notat med regeringens vurdering af den nye handelsaftale, der i sidste øjeblik afværgede no deal-katastrofen. 

Og ifølge den danske regering er der overordnet tale om "et rimeligt kompromis" og et "solidt fundament for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, også selvom man fra dansk side gerne havde set et endnu tættere samarbejde."

Ikke mindst klima har fået en særlig ophøjet plads i aftalen, som en slags dealbreaker. Konkret betyder det, at hvis briterne ikke lever op til internationale klimaaftaler som Parisaftalen eller ikke udvikler sit eget system for carbon-pricing, der grundlæggende svarer til EU’s CO2-kvotesystem, så er det grund nok til at sløjfe hele Brexit-aftalen.

”Klimaforpligtelserne er i øvrigt gjort til en såkaldt ’essentiel aftaleklausul’ på linje med spørgsmål om retsstatsprincipper, menneskerettigheder og forpligtelser vedrørende masseødelæggelsesvåben. Brud på essentielle aftaleklausuler giver den anden part mulighed for særligt stærke sanktionsmekanismer, herunder suspendering af hele eller dele af aftalen,” skriver udenrigsminister Jeppe Kofod på vegne af regeringen i notatet til Folketingets Europaudvalg.

0:000:00