Corydon opgav 'normalisering' af økonomien

ØKONOMIAFTALE: Kommunerne bevarer det ekstra tilskud til likviditeten og mistede kun toppen af anlægsrammen med økonomiaftalen for 2015. Udover en næsten fastholdelse af status quo trak KL flere væsentlige stik hjem.
Tirsdag indgik regeringen og KL en aftale, der sikrer kommunerne stort set uændrede rammer for økonomien i 2015.
Tirsdag indgik regeringen og KL en aftale, der sikrer kommunerne stort set uændrede rammer for økonomien i 2015.Foto: Jakob Bøving Arendt
Kim Rosenkilde

Mens den samlede politiske presse havde øjne rettet mod Lars Løkke Rasmussens (V) forventede fald som partiformand for Venstre, præsenterede regeringen tirsdag en aftale med såvel Danske Regioner som KL om de økonomiske rammer for 2015.

Overordnet set er der tale om aftaler, der lægger op til, at driften af såvel sundhedsvæsnet og de kommunale velfærdsområder kan fortsætte stort set uændret i 2015. Kommunernes serviceramme fastholdes, og anlægsniveauet nedjusteres en smule fra sidste års 18,1 milliarder kroner til 17,5 milliarder kroner i år. Vel og mærket i løbende priser.

Samtidig fastholdes det ekstra likviditetstilskud på tre milliarder kroner for tredje år i træk, og kommunerne får igen et tilskud til det nære sundhedsvæsen, som i 2015 lyder på 350 millioner kroner.

Finansminister Bjarne Corydon (S) havde på forhånd bebudet, at anlægsniveauet skulle 'normaliseres' og bringes ned på niveauet fra før 2012, hvor regeringen lancerede sin såkaldte kickstart af dansk økonomi. Før det lød aftalen på et forbrug på omkring 15,5 milliarder kroner, mens det reelle forbrug lå på godt 18 milliarder kroner.

Fakta

Læs økonomiaftalens hovedelementer her. 

Læs hele aftalen om kommunernes økonomi i 2015 her.


Kilde: Finansministeriet

Corydons normalisering skulle også have omfattet en afskaffelse af det ekstra likviditetstilskud, som blev indført i forbindelse med oprettelsen af Udbetaling Danmark. Men sådan skulle det ikke ende.

"Vi havde en diskussion om, hvorvidt det var vigtigt. Og der er kommet mange gode argumenter fra vores modpart. Derfor er der også en hjælpende hånd til de kommuner, som har det sværest på den del," siger Bjarne Corydon.

Det er jo ikke sådan, at jeg skal have ret hver gang.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister

Sikre stik
Det er naturligvis almindelig politisk forhandlingsretorik at gå ind til mødebordet med høje krav, og så komme ud med et resultat, hvor modparten har sikret sig et par sejre, som så kan flages til baglandet.

I den forstand har KL med pengene til det nære sundhedsvæsen, likviditetstilskuddet og den lille nedjustering af anlægsloftet trukket tilstrækkeligt med stik hjem til, at en lille svækkelse af status quo fortsat kan præsenteres som en sejr på vegne af landets kommuner.

For regeringen virker det i hvert fald ikke som det store nederlag, at man ikke opnåede den reduktion af anlægsudgifterne, Bjarne Corydon ellers for få måneder siden præsenterede som den ansvarlige vej for dansk økonomi.

"Det er jo ikke sådan, at jeg skal have ret hver gang. Men når vi ser på den regionsaftale, vi har indgået, og kommuneaftalen her, så kan vi se, som de ansvarlige ministre for den økonomiske politik i Danmark, at der er fuldstændig styr på tingene, og at det ligger inden for de rammer, vi skal holde os inden for," siger Bjarne Corydon.

Flere sejre
Men der var flere fjer i hatten for KL. Ikke mindst fordi det lykkedes at få sikret det kommunale greb om tildelingen af kontanthjælp og sygedagpenge. Regeringen havde reelt overvejet at overføre i hvert fald sygedagpenge til Udbetaling Danmark, som nu kun ender med at få udvidet sin portefølje med fem mindre områder som begravelseshjælp og fleksydelse.

"Det er ikke en blomst, der er groet i KL's have, at vi nu overfører fem nye ydelser til Udbetaling Danmark. Men der er tale om ydelser, der er 100 procent objektive, og som ikke fylder meget i den enkelte kommune," siger KL's formand Martin Damm (V).

Samtidig er regeringens planer om en liberalisering af affaldssektoren skudt til hjørne. Det er i hvert fald KL's udlægning af økonomiaftalens passage om, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan man kan hente effektiviseringer på 200 millioner kroner inden for sektoren.

Mere hjælp til fattige kommuner
En egentlig nyskabelse er det, at en del af det ekstra likviditetstilskud på tre milliarder kroner målrettes kommuner med det største behov. En milliard kroner vil således blive fordelt på baggrund af kommunernes "grundlæggende økonomiske vilkår" med udgangspunkt i kriterier, som Økonomi- og Indenrigsministeriet vil melde ud inden juli.

"Det er et nybrud, at vi laver en lidt anden fordeling af den her finansiering. Det er det, vi har haft fokus på under temaet 'Danmark i balance'. Vi er nødt til at sikre, at alle kommuner kan levere den nødvendige service. Og det har vi fået hul på den her gang," siger Martin Damm.

Der er dog ingen garantier fra regeringen om, at tilskuddet ikke vil blive indraget ved en kommende økonomiforhandling. Men økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) lægger indirekte op til, at det kan fortsætte noget tid endnu.

"Det gælder næste år. Men forhåbentligt bliver det sådan, at der kommer et tidspunkt, hvor der ikke længere er brug for en særlig støtte til likviditeten. Det tror jeg da alle vil foretrække," siger Margrethe Vestager.

Corydon mangler to milliarder
At det kommunale anlægsniveau kun blev nedjusteret med godt en halv milliard kroner, mens regionernes anlægsinvesteringer bliver reduceret med lidt mindre, kan imidlertid stille regeringen over for nye udfordringer. Særligt fordi der med regeringens psykiatriplan er lagt op til at bruge yderligere 900 millioner kroner til byggeri inden for psykiatrien.

Af regeringens kun en måned gamle budgetoversigt for 2014 fremgår det, at regeringens 'normalisering' af økonomien oven på kickstarten forudsætter en nedgang i de offentlige investeringer på tre milliarder kroner fra 2014 til 2015.

Med de aktuelle økonomiaftaler for året er der således fortsat en manko på godt to milliarder kroner i forhold til den målsætning. Bjarne Corydon vil dog ikke pege på, hvor de penge skal findes.

"Der er en fornuftig tilpasning både for regioner og kommuner. Man kan fortsat have et meget højt niveau, men der er også en bevægelse i retning af en tilpasning. Det er vores ansvar, at det hele stemmer til sidst. Og det skal vi nok levere," siger han.

Men der er immervæk fortsat et stykke op til de tre milliarder?

"Joh. Men vi bevæger os en lille smule ned ad i regioner og gør det samme i kommunerne, og så skal vi nok nå i mål tilsidst," siger Bjarne Corydon.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00