Dagens overblik: Efter blot tre måneder er der igen uro i Slagelse byråd

OVERBLIK: Efter tre måneder vil Slagelses borgmester John Dyrby (S) makulere byrådets samarbejdsaftale. Innovationsminister Sophie Løhde vil granske det offentliges brug af bonusser. Og så har Front National skiftet navn. Få overblik over de politiske nyheder her.

Foto: Casper Christoffersen/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi starter dagens overblik i Slagelse, hvor der igen er opstået uro i byrådet. Efter længere tids konstitueringsdrama lykkedes det i december at få alle partier til at skrive under på en samarbejdsaftale, der både fastlagde konstitueringen af John Dyrby (S) som borgmester, men også satte kursen for de næste fire års arbejde i byrådet.

Men efter blot tre måneder vil borgmester John Dyrby nu makulere aftalen.

Det skriver Sjællandske, der har fået indsigt i mail fra borgmesteren.

Ifølge John Dyrby skyldes beslutningen om at ophæve samarbejdsaftalen, at oppositionspartierne ikke er indstillet på at samarbejde. Derfor vil han se på nye sammensætninger af byrådets udvalg.

"Vi ser ingen som helst grund til at holde fast i en samarbejdsaftale, der giver dem massiv indflydelse og udvalgsformandsposter, hvis vi alligevel bliver mødt af den samme oppositionspolitik og urimelige personangreb, som vi ville have oplevet uden samarbejdsaftalen," siger John Dyrby til Sjællandske.

Sophie Løhde vil undersøge bonusser
Seks direktører i Banedanmark i 2016 fik udbetalt bonusser mellem 100.000-125.000 kroner, selv om det nye signalsystem var blevet forsinket, og en direktør i Region Hovedstaden med ansvaret for den udskældte Sundhedsplatform fik i 2017 en bonus på 100.000 kroner.

Nu vil innovationsminister Sophie Løhde (V) undersøge brugen af resultatløn i staten, skriver Altinget.

”Jeg vil gerne tage initiativ til, at der igangsættes et analysearbejde, som skal klarlægge anvendelsen af resultatløn i staten, herunder hvilke institutioner der anvender resultatløn, i hvilket omfang og i hvilke former der gives resultatløn, samt om retningslinjerne er klare, og om institutionerne efterlever disse,” skriver Sophie Løhde i et svar til Folketinget.

Læs hele historien her.

Ekspertudvalg vil skære i antallet af uddannelser
Regeringens universitetsudvalg præsenterer mandag sine anbefalinger til, hvordan de danske universitetsuddannelser kan blive styrket i fremtiden.

En af anbefalingerne er ifølge Berlingske, at der skal skæres ned på antallet af uddannelser.

"Ambitionen er, at der sker en forenkling til gavn for studerende og aftagere, og at det samtidig understøtter en effektiv ressourceudnyttelse på universiteterne," skriver udvalget i anbefalingen, som Berlingske har fået indsigt i.

Der er i dag mere end 400 bacheloruddannelser og 550 kandidatuddannelser på landets otte universiteter.

Altinget dækker i dag anbefalingerne og konklusionerne, når Universitetsudvalget fremlægger dem klokken 10.

Dagens navneskift
Taberen af det franske præsidentvalg sidste år, Marine Le Pen, varmer op til næste års parlamentsvalg i Frankrig ved at omdøbe sit parti Front National. For fremtiden skal partiet gå under navnet 'Rassemblement National', der kan oversættes til National Samling på dansk.

Det skriver Politico Europe

Navnet får kritik for at minde om et tidligere parti i Frankrig under anden verdenskrig, der argumenterede for samarbejde med nazisterne.

Tre historier fra weekenden

  • Topforhandler fortryder aftale med Corydon. Flemming Vinther, der er chefforhandler for lønmodtagerne på det statslige områder, ville ønske, at han kunne lave aftalen fra overenskomstforhandlingerne i 2015 om. Det skriver Politiken.
    "Overenskomstforhandlingerne i 2015 var et meget frustrerende forløb, hvor arbejdsgiverne i 11. time kom med den her påstand om et løngab fra 2008, og at vi skylder penge. Det forhandlede vi så om 43 timer i træk, og det endte med den her hensigtserklæring," siger Flemming Vinther til Politiken.
    Hensigterklæringen er roden til uenighederne om de offentligt ansattes lønudvikling, fordi den siger, at parterne blev enige om at udligne de 1,6 procent højere lønstigninger, som statslige ansatte har fået mere end lønmodtagere i det private siden 2008.
  • Kristian Jensen (V) har flere gange overvejet at droppe politik. Det fortæller finansministeren til TV Midtvest i anledning af sit 20-års jubilæum som folketingsmedlem. Første gang han legede med tanken om et liv udenfor Slotsholmen var i 2007, hvor han som skatteminister følte sig klemt af en meget stærk finansminister i form af Thor Pedersen (V). Han overvejede det igen, da han i 2010 måtte vinke farvel til sin ministerpost til fordel for posten som Venstres gruppeformand. Men i dag er de overvejelser fortid, understreger Kristian Jensen.
    "Jeg er Venstres næstformand på niende år. Hvis ikke jeg havde ambitioner om, på et eller andet tidspunkt, at tage det sidste trin op - så skulle jeg finde på noget andet at lave. Men jeg har ikke travlt," siger Kristian Jensen til TV Midtvest.
  • Minister til kommuner: Ryd op i jeres regler. I anledningen af forsknings- og analysecenteret Vives rapport 'Selvpåført bureaukrati i to kommuner' opfordrer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) landets kommuner til at lave en forårsrengøring i deres egne regler.
    "Det gode gamle begreb forårsrengøring er også relevant i kommunerne. For på trods af mange års fokus på at begrænse bureaukratiet bliver der ved med at dukke eksempler op på regler, som de ansatte kan opfatte som mistillid til deres faglighed," siger ministeren i en pressemeddelelse.
    De to kommuner i rapporten er Greve og Horsens, og i Greve er beskeden til Simon Emil Ammitzbøll-Bille klar.
    "Det, der volder os størst problemer, er jo de statslige regler. Og det er ikke ny viden. Det har det altid været, og det har vi bare fået bekræftet nu," siger Greves borgmester Pernille Beckmann (V) til DR Nyheder.

Det sker i dag
Klokken 10 præsenterer Universitetsudvalget sine anbefalinger til, hvordan fremtidens universitetsuddannelser kan styrkes. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) deltager i pressemødet. Følg med på Altinget, der dækker pressemødet.

Derudover skal Højesteret i dag behandle sagen om æreskrænkelse af en række navngivne udlændinge, efter Dansk Folkeparti nævnte dem alle med navn i en annonce om Danmarks sikkerhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00