Dagens overblik: Særligt ikkevestlige studerende snyder med SU'en

OVERBLIK: Det er især studerende med ikkevestlig baggrund, der svindler med SU'en. Røde partier kritiserer regeringens oprustning af det danske forsvar, men Nato er glade for den nye prioritering. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: /ritzau/Mathias Bojesen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en uge i dansk politik.

Vi starter i dagens Berlingske med historien om unge med ikkevestlig baggrund, der snyder med SU.

Ifølge en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet er der et stigende antal unge, der er blevet taget i at svindle med SU'en i løbet af de seneste to år. Svindlen består i, at de oplyser, at de ikke længere bor hjemme ved deres forældre – selvom de gør – hvilket indkasserer dem en højere SU.

Tallene viser, at det især er unge med en ikkevestlig baggrund, der er blevet taget i at snyde. I de første ti måneder af 2017 blev 66 studerende taget i snyd, og 50 af dem havde en ikkevestlig baggrund.

Kontorchef i Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte Peter Nielsen bliver af Berlingske forholdt tendensen med flere ikkevestlige SU-svindlere.

"Vi kan i hvert fald se, at når kommunale kontrolgrupper indberetter mistanke om snyd til os, er det især i ghettoerne og andre socialt belastede områder, de har været meget aktive," siger han til avisen.

Ny trafikaftale
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er sammen med transportordførerne fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti blevet enige om udmøntningen af 100 millioner kroner til bedre fremkommelighed i trafikken.

Midlerne kommer fra finansloven for 2018, hvor der blev afsat 50 millioner kroner årligt i 2018 og 2019 til mindre initiativer på transportområdet.

"Med dagens aftale får vi forbedret trafiksikkerheden og skabt bedre fremkommelighed på steder, hvor der er et stort behov. Det er mindre tiltag, men beregninger viser, at de vil have stor effekt på fremkommelighed og sparet rejsetid," siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer blandt andet, at hastigheden bliver hævet til 120 km/t på enkelte motorvejsstrækninger ved Aarhus, Aalborg, Vejle og Holbæk.

Borgerforslag mod omskæring på vej
Efter nytår blev det muligt for danskere at lave borgerforslag, der skal tages op i Folketinget, hvis det får 50.000 underskrifter. I fredags blev det allerførste borgerforslag, der handler om afskaffelse af uddannelsesloftet, indleveret til Folketinget.

Nu er der endnu et på vej ifølge Jyllands-Posten, der kræver forbud mod omskæring af børn. Et emne, der tidligere også har vakt debat blandt danske politikere.

"Det er meget simpelt for os. Det handler om, at man ikke skal skære i raske børn. Så derfor ønsker vi en 18-års aldersgrænse for omskæring," fortæller Lena Nyhus, der er forkvinde i Intact Denmark, om det nye forslag ifølge Jyllands-Posten.

Næste skridt er, at forslaget skal godkendes, og derefter bliver det oprettet på borgerforslag.dk side om side med forslaget om afskaffelse af uddannelsesloftet.

Rød kritik af forsvarsforlig
Søndag middag præsenterede regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale et nyt forsvarsforlig, der giver 12,8 milliarder ekstra til det danske forsvar.

Beslutningen om at opruste Forsvaret vækker kritik hos de andre partier i oppositionen. Enhedslisten mener ikke, at mere militær skaber tryghed.

"Det er bare voldsomt dyrt. Hvis vi i stedet investerede de milliarder af kroner i forebyggelse af krige og konflikter, ville det give langt mere fred og stabilitet," siger partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm, i en pressemeddelelse.

SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen mener også, at der er blevet afsat for mange penge til militær oprustning.

"Vi er generelt imod, at der skal tilføres flere penge til forsvaret i en tid, hvor der spares på velfærden. Og vi har svært ved at se begrundelserne for flere af de nye tiltag. Forliget må forstås således, at forsvaret skal styrkes af hensyn til truslen fra Rusland – også selvom Dansk Folkeparti afviser en sådan trussel," siger han i en pressemeddelelse.

Nato er glade
Mens de røde partier kritiserer det nye forlig, er der ros at hente fra Danmarks forsvarsalliance Nato ifølge Berlingske.

"I 2014 forpligtede alle allierede sig til at stoppe nedskæringerne i forsvarsudgifterne og gradvist forøge at bevæge sig i retning af at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar inden for et årti. Danmarks nye politik gør det klart, at nedskæringerne er stoppet, og store forøgelser er planlagt. Det er vigtigt for vores sikkerhed, og vi opfordrer Danmark til at fortsætte denne vej," skriver en Nato-talsmand i en kommentar om det nye forlig ifølge Berlingske.

To historier fra weekenden
I søndagens Politiken kunne man læse, at Finansministeriet har mørklagt kritikken af den første udflytningsrunde. I forbindelse med regeringens præsentation af den næste store udflytningsplan har Finansministeriet udgivet en rapport med erfaringer fra den første runde.

Men i denne rapport nævner Finansministeriet ifølge Politiken ikke de økonomiske udfordringer for styrelserne, der skulle flytte ud, selvom styrelserne netop har opfordret ministeriet til at få styr på netop denne del inden næste runde.

I Politikens aktindsigt har Finansministeriet streget kritikken ud fra styrelserne, men avisen er i besiddelse af det oprindelige dokument. Læs hele historien her.

Søndag meddelte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ifølge DR Nyheder, at han vil gøre dyre DMI-vejrdata gratis for danskerne.

Ministeren vil bruge 56 millioner kroner på at lave en vejrdataportal, der skal give danskere og virksomheder adgang til alle DMI's data. Læs hele historien her.

Det sker i dag:
- Udenrigsminister Anders Samulesen drager til Washington, hvor han blandt andet skal mødes med sin amerikanske kollega, Secretary of State Rex Tillerson.

- Folketinget indtages af 179 skoleelever, når Folketinget for tiende gang afholder Ungdomsparlament for landets 8.-9. klasser.

- Disruptionrådet mødes i Herning.

- I Bruxelles er Brexit på dagsordenen, når de resterende 27 EU-medlemslandes europaministre mødes for at vedtage et mandat til forhandlingerne om en overgangsordning, når Storbritannien forlader EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00