Dagens overblik: LA og K fritstiller medlemmer i debat om omskæring

POLITISK OVERBLIK: To af regeringspartierne vil lade medlemmerne stemme efter personlig overbevisning om aldersgrænse for drengeomskæring. Og eksperter anbefaler at justere den danske model efter OK18. Få dit morgenoverblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til dagens nyhedsoverblik om, hvad der rører sig i dansk politik.

Vi starter med en status på forhandlingerne om de næste overenskomster for de offentligt ansatte.

For mens de fleste kommentatorer og forhandlere om OK18 i påsken og i dagene efter talte mest om løsninger, bliver der nu talt mest om konflikt. For efter mødet i forligsinstitutionen i går, som først sluttede efter midnat, var der stadig ingen resultater.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi efter 14 timer ikke rigtig kom meget videre,” siger formand for BUPL Elisa Bergmann til News torsdag morgen.

”Man skal have luppen frem for at se bevægelsen, og der er stadig uenighed omkring løn, lærernes arbejdstid og spisepausen,” sagde KL's topforhandler, Michael Ziegler, til DR torsdag aften og uddybede på News: ”Det ser tungt ud”.

På det kommunale område venter man nu på, om der sker noget på det statslige område, særligt når det gælder forhandlingerne om løn.

Eksperter: Den danske model skal justeres
Det dramatiske forløb omkring OK18 – og de flere andre konfliktfyldte overenskomster på det offentlige område i de senere år – får i dag tre eksperter til at slå fast, at der skal justeres på den danske model. Uanset om vi ender i konflikt eller ej. Det skriver Altinget.

I første omgang vil det være parterne selv, der skal justere på modellen – det kunne eksempelvis være en aftale om, at de sparede penge fra en lockout skal gå til velfærd.

"Men hvis modellen flere gange spiller fallit i forbindelse med fremtidige overenskomstforhandlinger, vil politikerne på et tidspunkt skride ind," siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

I artiklen her kan du blandt andet læse, hvad man gjorde for at løse problemerne i Sverige, og hvad Danmark kan lære af det.

3F åbner for at gå med i storfusion
Som Bente Sorgenfrey sagde til Berlingske i går, så tegner afstemningen om en stor fusion i fagbevægelsen til at blive så tæt, at et forsinket tog kan afgøre resultatet.

Derfor arbejder man i toppen af LO benhårdt på at få omvendt landets største fagforbund 3F, så de stemmer ja ved afstemningerne fredag om en fusion mellem LO og FTF.

I Altingets analyse i dag kan du se, hvorfor det blandt andet bliver afgørende, om den fusionerede hovedorganisation skal tage politisk afsæt i "centrum-venstre" eller være "partipolitisk uafhængig".

Her til morgen melder forbundsformand for 3F, Per Christensen, at han "er klar til på 3F’s vegne at ændre attitude," hvis hans krav bliver opfyldt. Det siger han til DR

Forslag om aldersgrænse for omskæring: LA og K fritstiller medlemmer
35.524 danskere havde her til morgen skrevet under på et borgerforslag om, at man ikke må omskære drenge, før de fylder 18 år. Dermed er forslaget godt på vej til at komme til afstemning i Folketinget – hvis forslaget ellers bliver vurderet at ligge inden for Grundloven.

Forslaget skal have 50.000 underskrifter for at kunne komme i Folketingssalen. Men allerede nu melder Konservative og Liberal Alliance, at de vil fritstille deres medlemmer ved sådan en afstemning, skriver Kristeligt Dagblad

Konservatives Naser Khader vil selv stemme for en aldersgrænse, men det jødiske trossamfund og en ekspert advarer imod konsekvenserne.

Folketinget vil have magten tilbage fra regeringen
Med sit store apparat af embedsmænd gør regeringen det sværere for Folketinget at følge med og føre den nødvendige kontrol med ministrene. 

Det konkluderer en arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle partier, der i mere end et år har gransket Folketingets arbejdsformer og nu er klar med sine anbefalinger. Det skriver Berlingske.

Én af de centrale anbefalinger er, at folketingspolitikerne skal have bedre adgang til embedsværkets ekspertise i åbne og lukkede høringer – uden at ministrene nødvendigvis er til stede.

”Det er ikke sådan, at embedsmændene skal grilles. Det handler om, at de skal kunne dele ud af deres viden. Ministrene skal helst være til stede, men det kan ikke altid gå op med en travl kalender,” siger Christine Antorini (S), som har stået i spidsen for arbejdsgruppen og selv er tidligere minister.

Enhedslisten beholdt partiskat fra eftervederlag selv
Du skal også lige have denne med fra i går: For da Enhedslisten i januar fik hård kritik for at lade borgmester i København Morten Kabell modtage dobbeltløn, lovede partiets afdeling i København at frasige sig partiskatten fra Kabells eftervederlag.

Beløbet på 131.000 kroner skulle i stedet doneres til et godt socialt formål. Men nu viser det sig, at partiet alligevel beholdt pengene selv.

Læs det hos Jyllands-Posten.

Det sker i dag

Ministerkonferencen om menneskerettigheder fortsætter i København. Konferencen markerer afslutningen på Danmarks formandskab for Europarådet. Regeringens mål er, at de 47 medlemslande fredag vil skrive under på en erklæring om reformer af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

”Det er vigtigt, at vi får et mere balanceret, fokuseret og effektivt menneskeretssystem, hvor domstolen ikke hele tiden er overdommer i alverdens spørgsmål,” siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til JP.

Lars Løkke Rasmussen(V) rejser af sted på sin rundtur med besøg hos tre europæiske regeringschefer. Læs mere her.

Og så er der debat i Folketingssalen, hvor minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) skal svare på spørgsmål om OK18.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00