Dagens Overblik: Læger siger op i protest

POLITISK OVERBLIK: 61 vagtlæger i Region Syddanmark har sagt op i protest over nyt gebyr, og så har Finanstilsynet udarbejdet en korruptionsliste. Få dagens politiske overblik her.

61 vagtlæger har sagt op i Region Syddanmark i protest over nyligt indført gebyr. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu se på organiseringen af vagtlægerne.
61 vagtlæger har sagt op i Region Syddanmark i protest over nyligt indført gebyr. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu se på organiseringen af vagtlægerne.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Velkommen til dagens politiske overblik fra Altinget.

I Region Syd har 61 læger sagt deres bijob som vagtlæger op, skriver Ugeskrift for Læger.

Opsigelserne kommer i protest over, at lægerne fra 1. januar 2018 skal betale et årligt gebyr på 4.000 kroner for at blive registreret som et selvstændigt behandlingssted.

”Det her kan ikke undgå at få betydelige konsekvenser for vores vagtplanlægning,” siger vagtlægechef Ole Holm Thomsen til ugeskriftet og fortsætter:

”Potentialet er, at op mod 160 vagtlæger i Region Syddanmark stopper med at køre som vagtlæge.”

Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark, vil nu have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at kigge på gebyret.

”Vi har bare overhovedet ikke brug for rekrutteringsbarrierer, når vi i forvejen står og mangler praktiserende læger og lægevagter,” siger Stephanie Lose til DR Trekanten, som også har fået et mailsvar fra Ellen Trane Nørby:

”Det har aldrig været meningen at gøre vilkårene for vagtlægeordningerne dårligere. Intentionen med lovændringen var at sikre kvaliteten i lægevagten.”

Desuden har Ellen Trane Nørby nu bedt bedt Styrelsen for Patientsikkerhed se på, om man kan løse problemet ved at ændre organiseringen af vagtlægeordningen.

Politikere skal sikre ligeløn
Midt i de store overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte kommer en række fagforbund med en usædvanlig udmelding.

De beder politikerne på Christiansborg om hjælp til at sikre ligeløn mellem mænd og kvinder, skriver Ugebrevet A4.

”Børn, der leger i børnehaven i dag, vil med største sandsynlighed stadig arbejde på et kønsopdelt arbejdsmarked, hvor køn bestemmer løn, når de går på pension. Medmindre du og dine kollegaer viser handling og vilje til at skabe ligeløn,” står der i brevet, som forbundene FOA, BUPL, Socialpædagogernes Landsforbund og 11 andre fagforbund har sendt til samtlige medlemmer af Folketinget.

Penge at hente i ghettoafvikling
I statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale talte han om ghettoer og parallelsamfund. Ghettoerne skulle afvikles, betonen skulle brydes ned og beboerne genhuses, lød det.

Berlingske har fået nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, der viser, at overførselsindkomster i de 25 udsatte boligområder fra den såkaldte ghettoliste i 2016 løb op i 2,5 milliarder kroner.

”Indsatsen mod ghettoer vil betyde en økonomisk håndsrækning til os alle sammen, fordi flere kommer til at bidrage,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Berlingske og fortsætter:

”Det er bekymrende. Også fordi udgifterne vil vokse i fremtiden, hvis vi ikke får taget et opgør med ghettoerne.”

Hvis man vil have et overblik over de nuværende 22 udsatte boligområder, har Politiken lavet et overblik, som du kan se her.

Frank Jensens ”bryllupsfidus”
Ekstra Bladet beskriver, at Københavns overborgmester Frank Jensens (S) personlige assistent har hjulpet Frank Jensens bekendte til gratis at holde bryllup i rådhusets festsal. Avisen kalder det for borgmesterens "bryllupsfidus".

Det er samme festsal, som tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) brugte gratis til sit bryllup, der fik hende til at trække sig.

Frank Jensen svarer Ekstra Bladet i en mail:

”Der var ikke tale om en bryllupsreception. Der var tale om én af 5.000 årlige vielser på rådhuset. At mine medarbejdere koordinerer vielsen, skyldes, at det er mig, der skal vie parret. Mine sekretariatsmedarbejdere koordinerer alle de arrangementer, jeg deltager i som overborgmester – vielser, møder, besøg, borgermøder med meget mere.”

Finanstilsynets korruptionsliste
830 af Danmarks øverste politikere og embedsmænd er havnet på Finanstilsynets korruptionsliste, skriver blandt andet Altinget.

Listen skal hjælpe banker med at holde øje med mistænkelige beløb og transaktioner fra de 830 personers kontoer. Ingen af dem er på listen, fordi de er under mistanke for korruption.

Listen er forebyggende og indeholder navne som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), nationalbankdirektør Lars Rohde og DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

”Vi ved, at korruption er et meget større problem i mange andre lande end i Danmark. Men vi går ind i arbejdet, som de gør i alle andre lande. For vi kan ikke sige på forhånd, at fordi vi har meget lavt niveau af korruption i Danmark, skal vi ikke holde øje med de politisk eksponerede personer,” siger Stig Nielsen, kontorchef i Finanstilsynet.

Det sker i dag

Alternativet holder vintergruppemøde på Nymindegab Kro i Nørre Nebel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00