Dagens overblik: Løhde vil låse lønrammen på 8,1 procent

POLITISK OVERBLIK: Sophie Løhde vil låse lønrammen for de statsansatte på samme niveau som dét, LO'erne i regionerne i går hentede hjem i en delaftale. Og så er der en slags nyt om Søren Pinds ønske om at skifte fra minister til teaterchef.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til ugens sidste arbejdsdag – i hvert fald for de fleste lønmodtagere. 

Det er dagen, hvor regeringen præsenterer sit energiudspil, men vi lægger ud med en status på OK18.

Forhandlerne på det kommunale og statslige område i går gik hjem kort før midnat uden resultat. Men med et strejf af håb.

”Det har været en okay dag,” bemærkede Flemming Vinther, der er chefforhandleren for lønmodtagerne på statens område ifølge Politiken.

Jeg er forsigtigt optimistisk lige nu.

Michael Ziegler
Kommunernes chefforhandler til bl.a. Politiken

Og kommunernes mand Michael Ziegler sagde: ”Der er lidt fremdrift i det. Vi er jo ikke i mål endnu, men jeg er forsigtigt optimistisk lige nu.”

Forhandlerne mødes igen i dag klokken 15, skriver blandt andre Politiken.

Løhde vil låse lønrammen
LO-forbundene stak i går af fra de øvrige forhandlere og landede en overenskomstaftale for en tredjedel af de regionalt ansatte. Aftalen indeholdt blandt andet en lønstigning på 8,1 procent over tre år, og det er nu den ramme, der gælder for de statsansatte – der vil ikke blive rokket ved den i de videre forhandlinger.

”Den ramme er lukket og låst,” siger innovationsminister Sophie Løhde (V), der forhandler på statens vegne, til TV2 News.

Det vil give ”rigtig pæne lønstigninger” på 41.500 kroner mere om året ved udgangen af OK18-perioden, siger ministeren.

Det kan et energiforlig betyde for positionerne på Christiansborg
I dag klokken 10 afslører regeringen sit udspil til et kommende energiforlig, som skal udstikke retningen for dansk energipolitik frem mod 2030.
Regeringen har blandt andet meldt ud, at afgifterne på elvarme skal sættes ned, og at Danmark skal have en ny havvindmøllepark.

Altinget har set på, hvordan forhandlingerne også kommer til at betyde meget for positionerne på Christiansborg her, hvor vi så småt nærmer os et valg. Læs to kommentatorers analyse her.

Skulle Søren Pind have været teaterchef?
Da Kasper Holten fredag blev udnævnt til øverste chef for Det Kongelige Teater, satte det en prop i heftige rygter blandt journalister på Christiansborg.

Det forlød nemlig, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skulle være ny teaterchef, og at Lars Løkke derfor var i fuld gang med overvejelserne om en regeringsrokade.

Nu har Weekendavisen set nærmere på, hvad der er op og ned i den historie, og du finder den fine fortælling her.

Vrede mod ”Dennis Krystersen”
Reaktionerne udeblev ikke, da chefforhandler for LO-forbundene på det regionale område, Dennis Kristensen, valgte at underskrive en overenskomstaftale uden at have resten af lønmodtagerne med. Den såkaldte musketered om at stå sammen om en fælles løsning er blevet brudt, lød det fra de andre organisationer, som var vrede over soloridtet.

For eksempel beretter Berlingske og andre medier om, hvordan sygeplejerskerne demonstrerede foran Forligsinstitutionen med skilte om ”Dennis Krystersen”

På spørgsmålet, om hun gnider sig lidt i hænderne over, at lønmodtagerne er splittet efter gårsdagens delaftale, siger Sophie Løhde (V) til TV2 News:

”Jeg gnider mig ikke i hænderne, jeg kigger på uret.”

Delaftale giver ikke sikkerhed for spisepausen
Noget af det, sygeplejerskerne og især de statsansatte er utilfredse med i den aftale, Dennis Kristensen sagde ja til, er, at den betalte frokostpause ikke er tilstrækkeligt sikret.

Politiken har set nærmere på, hvilken form for sikring af frokostpausen, LO-forbundene har fået med aftalen, og flere kilder i fagbevægelsen fortæller, at der er tale om et såkaldt 'sidepapir' eller et ’forståelsespapir’. Et papir, der bliver vedlagt, men ikke skrevet ind i overenskomsten. 

En arbejdsmarkedsforsker bekræfter, at der ikke er fuld sikkerhed for frokostpausen.

”Står det i overenskomsten, er det en klokkeklar ret. Ligger det som bilag, er det i højere grad op til fortolkning,” siger Laust Høgedahl til Politiken.

200 kan søge erstatning for Tibetsag
Københavns Politi vurderer, at op mod 200 personer mere kan rejse erstatningskrav i Tibetsagen. Det skriver DR på baggrund af et aktstykke fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Folketingets Finansudvalg.

Pape har foreslået at sætte flere penge af til erstatningskrav, som muligvis kan blive rejst i fremtiden, og det skal finansudvalget tage stilling til i dag torsdag.

Det sker, efter at politiet tidligere i april besluttede at give erstatning til otte personer, fordi deres demokratiske rettigheder blev krænket, da betjente hindrede dem i at at ytre sig og forsamle sig, da blandt andre Kinas præsident var på besøg i København.

Det sker i dag

10.00 Regeringen præsenterer sit energiudspil

15.00 Forhandlerne på statens og kommunernes område mødes i Forligsinstitutionen

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00