Dagens overblik: OK18-stemmedeltagelse slår rekord

POLITISK OVERBLIK: Rekordmange af fagorganisationernes medlemmer har stemt om de nye overenskomstaftaler. Fra i dag vil resultaterne af afstemningerne begynde at blive offentliggjort. Og så mangler Socialdemokratiet 3,5 milliarder kroner. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske overblik.

Der er i dag deadline for fagorganisationernes afstemning om overenskomstaftalerne for de offentligt ansatte, der blev landet i april. Men allerede nu melder fagbevægelsen om rekordstor stemmedeltagelse.

Det skriver TV 2, der har foretaget en rundspørge blandt fagforbundene.

FOA har oplevet en fremgang i stemmeprocenten fra 50,4 procent i 2015 i forbindelse med OK15 til 63,2 procent i 2018. Fremgangen kan ifølge FOA's formand, Mona Striib, blandt andet forklares med det massivt mediedækkede slutspil, hvor forhandlingerne trak ud til næsten sidste øjeblik i Forligsinstitutionen.

"Medlemmerne har virkelig formået at forstå, hvad vi har kæmpet om denne gang, og den massive medieinteresse har også haft en effekt," siger Mona Striib til TV 2.

Foruden FOA kan Akademikerne melde om en markant fremgang fra 30 procent i 2015 til 58 procent i år, mens sygeplejerskernes stemmedeltagelse går fra 37,9 procent til 55 procent.

Lærerne er en af de faggrupper, hvor der er særlig spænding om resultatet af afstemningen, fordi der har været utilfredshed med, at det ikke lykkedes for topforhandleren og lærernes formand, Anders Bondo Christensen, at forhandle sig til nye arbejdstidsregler. Her har rekordmange lærere også givet deres mening til kende om aftalen. Ifølge Folkeskolen.dk endte stemmeprocenten på 77,8 procent, da afstemningen sluttede søndag eftermiddag, og det er en lille fremgang fra 2015, hvor den var 77,3 procent.

Ifølge TV 2 forventes det, at FOA og Danmarks Lærerforening vil offentliggøre resultatet af deres afstemninger ved 11-tiden i dag. Såfremt det bliver et nej fra nogle fagforbundene, skal den pågældende faggruppe i konflikt. Her gælder de strejke- og lockoutvarsler, der blev annonceret i marts i forbindelse med forhandlingerne.

Løhde vil sænke antallet af sygedage i den offentlige sektor
Nu hopper vi videre fra OK18-afstemninger til en af hovedpersonerne under OK18. Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil forpligte regioner og kommuner til at sænke antallet af sygedage blandt de offentligt ansatte.

Det skriver Berlingske.

Konkret forelår Sophie Løhde, at der skal inddrages en national målsætning om at sænke sygefraværet i de økonomiaftaler, som staten i øjeblikket er ved at forhandle på plads med regionerne og kommunerne.

"Jeg er ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale til at få nedbragt sygefraværet i den offentlige sektor. Det vil både forbedre trivslen og frigøre ressourcer, som vi kan bruge til at løfte vores kernevelfærd. Men nok så vigtigt vil det gavne den enkelte medarbejder," siger Sophie Løhde til Berlingske.

Sophie Løhde baserer potentialet på tal fra Moderniseringsstyrelsen, der viser, at ansatte i kommunerne og regionerne i gennemsnit havde henholdsvis 11,7 og 10,7 sygedage i 2017. Til sammenligning var sygefraværet i den private sektor på syv dage i 2015.

Socialdemokratiet har en ubetalt milliardregning
Socialdemokratiet har flere gange understreget, at de har større ambitioner på energiområdet end regeringen. Men partiet mangler milliarder til sine store energiambitioner.

Det skriver Jyllands-Posten.

Partiet har nemlig sammen med Dansk Folkeparti fastslået, at det ikke vil være med til at finansiere et energiforlig med penge fra det såkaldte økonomiske råderum. Mens Dansk Folkeparti er villig til at neddrosle ambitionerne, har Socialdemokratiet stadig store energiambitioner.

Men uden finansieringen fra det økonomiske råderum, mangler Socialdemokratiet samlet mere end 3,5 milliarder kroner i perioden frem til 2025. Og det er kun, hvis partiet vil indføre de tiltag fra regeringens udspil, som det støtter. Dertil kommer, at Socialdemokratiet også ønsker flere havvindmølleparker, vindmøller, elbiler og flere midler til grøn forskning.

Partiets energiordfører, Jens Joel, anerkender overfor Jyllands-Posten, at der kan være en regning, der først kan betales efter 2025. Men han mener samtidig, at det godt kan lykkes for partiet at finde finansiering. Han peger blandt andet på dyrere biler og en fremrykning af finansiering i PSO-aftalen.

Tre fra weekenden
Her på falderebet er der lige tre historier fra weekenden, som du skal have med.

Den første finder vi hos DR Nyheder. Her lover Socialdemokratiet, at landets uddannelser ikke længere skal spare to procent årligt, hvis partiet vinder magten ved næste folketingsvalg.

"Uddannelserne har allerede nu hårdt brug for pengene. De fyrer medarbejdere, forskere, og der er mindre tid med de studerende," siger Christine Antorini (S) til DR. Hun er formand for Folketingets Uddannelsesudvalg og er en del af Socialdemokratiets ledelse.

Sparekravet på to procent blev indført af regeringen og Dansk Folkeparti i 2016, og det skulle oprindeligt stoppe i 2020. Men sidste år besluttede regeringen at forlænge kravet med yderligere et år.

Venstres uddannelsesordfører, Mads Fuglede, siger til DR Nyheder, at Venstre endnu ikke har taget stilling til, hvad der skal ske med sparekravet til uddannelserne efter folketingsvalget.

Løhde udskyder kæmpereform
Den anden historie er fra Mandag Morgen, der skriver, at endnu et af regeringens store prestigeprojekter er blevet udskudt.

Det drejer sig om den såkaldte sammenhængsreform, som innovationsminister Sophie Løhde forventer at fremlægge i august. Planen var oprindeligt at præsentere den i februar.

Men forårets overenskomstforhandlinger kom i vejen, da de ikke skabte det bedste udgangspunkt for en reform af den offentlige sektor.

”Når vi har valgt at vente med at præsentere de forskellige delreformer og udspil, som tilsammen vil udgøre sammenhængsreformen, hænger det sammen med overenskomstforhandlingerne, som har fyldt meget de seneste måneder og endnu ikke er afsluttet. Medlemmerne i de faglige organisationer er fortsat i fuld gang med at stemme om resultatet, og det forventes, at vi først kender afstemningsresultatet i den første uge af juni,” siger Sophie Løhde til Mandag Morgen.

Sammenhængsreformen vil bestå af fem til seks delreformer, der forventes at blive lanceret et for et fra august og frem til oktober.

Jens Rohde advarer Mette Frederiksen
Politiken bragte søndag et interview med Radikales nye folketingskandidat Jens Rohde, hvor han gør det klart, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke skal vide sig for sikker på Radikales opbakning, hvis hun udelukkende vil føre udlændingepolitik med Dansk Folkeparti og Venstre.

Jens Rohde understreger, at han stadig støtter hende som statsministerkandidat. Men hun bliver nødt til at ændre på sit partis udlændingepolitik, hvis Radikale skal være parlamentarisk grundlag for Socialdemokratiet.

"Det er klart, at vi skal være parat til at sluge nogle kameler. Men det skal hun også. Lige nu har hun et parlamentarisk grundlag, som godt nok siger, at vi peger på dig. Men hvis hun går rundt og drømmer om at danne en etpartiregering, fordi hun så vil lave udlændingepolitik med Dansk Folkeparti, er vi også nødt til at forbeholde os retten til at vælte hende lige på stedet, når muligheden opstår. For det står vi ikke model til. Det kan vi ikke stå model til. Det må vi ikke stå model til," siger Jens Rohde til Politiken.

Det sker i dag

  • Resultaterne af urafstemningerne om de offentlige overenskomstaftaler kan blive offentliggjort. De offentligt ansatte har fra 11. maj til 4. juni stemt ja eller nej til den OK18-aftale, som forhandlingsparterne blev enige om i store bededagsferien. Resultaterne må offentliggøres fra mandag, og de skal senest være lagt frem onsdag. Hvis et fagforbund siger nej, vil den faggruppe gå i konflikt fra mandag 11. juni, og her gælder strejke- og lockoutvarslerne fra marts måned stadig.
  • Folketingspolitikerne samles til møde i salen for at tredjebehandle en lang række lovforslag, der skal nå at blive vedtaget inden sommerferien. Heriblandt et lovforslag om et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse i Jylland.
  • Regeringen og regionerne fortsætter forhandlingerne om regionernes økonomi for 2019.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00