Dagens valgoverblik: S vil flytte klimaet ind i Finansministeriet

OVERBLIK: Et flertal af Folketingets partier vil øget tilsynet i danske daginstitutioner. Socialdemokratiet vil have Finansministeriet til at regne på klimaet, og Henrik Sass Larsen taler helst ikke med pressen. Få hele overblikket her.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Velkommen til onsdagens overblik på dagen, inden vi træder ind i en kort Kristi himmelfartsferie.

Vi lægger ud med historien om, at et flertal af partierne på Christiansborg ifølge Politiken nu ønsker fælles regler for tilsyn af daginstitutioner i hele landet.

Meldingen fra partierne kommer i kølvandet på scener fra en TV 2-dokumentar, der via skjulte optagelser viste, hvordan børn i københavnske daginstitutioner bliver udsat for en hård tone. På nuværende tidspunkt indeholder dagtilbudsloven ingen krav til det pædagogiske tilsyn.

Til avisen fortæller Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, at partiet vil kaste sig over dette område som noget af det første efter valget.

”Vi skal stille større krav til de kommunale tilsyn med vuggestuer og børnehaver. Og så skal rapporterne være både offentlige og tilgængelige,” siger S-ordføreren til avisen.

Både Radikale, SF, Dansk Folkeparti og Venstre bakker op om at styrke og ensarte tilsynet med daginstitutionerne.

Tirsdag kunne Altinget fortælle, at otte ud af ti vælgere går ind for, at der ved lov bliver indført minimumsnormeringer i danske daginstitutioner.

Socialdemokratiet vil flytte klimaet ind i Finansministeriet
Også på punkter på klimaområdet kan Folketingets partier finde fælles fodfæste.

Information fortæller her til morgen, at Socialdemokratiet vil have Finansministeriet til at beregne miljø- og klimamæssige konsekvenser af al politik. Ifølge partiet selv skal det initiativ bidrage til at rykke på den grønne omstilling.

”Det er helt nødvendigt, at vi ændrer hele den måde, vi laver miljø- og klimapolitik på. Det grønne skal gennemsyre alle politikområder. Specielt de store beslutninger, der træffes i Finansministeriet,” siger Socialdemokratiets næstformand, Dan Jørgensen, til avisen.

I oppositionen tager både Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet godt imod Socialdemokratiets udmelding. Finansminister Kristian Jensen (V) er også åben for forslaget. Han understreger dog til avisen, at den tilgang langt hen ad vejen er i tråd med ministeriets nuværende praksis.  

Meldingen fra Socialdemokratiet ligger fuldstændig i tråd med løbende meldinger fra Henrik Sass Larsen, som igen 16. maj blev gentaget i Altinget af Dan Jørgensen.

Henrik Sass taler ikke med pressen
Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, er en magtfuld person i partiet, men i valgkampen har offentligheden ikke set meget til ham.

Han er nemlig kun stillet op til ganske få interview. Det skriver Altinget, som selv forgæves har forsøgt at få Sass i tale flere gange.

Henrik Sass Larsen har tidligere haft en depression og derfor holdt sig væk fra medierne. Men den tidligere minister har meddelt, at han er rask og helt klar til at blive finansminister i en kommende regering.

S-formand Mette Frederiksen står også fast på, at Sass kan træde ind i en regering. Hun mener ikke, der er noget problem ved partifællens begrænsede medieoptræden.

”Vi står til rådighed for rigtig mange medier hver eneste dag,” siger hun til Altinget

Også Politiken skriver om Henrik Sass Larsen i dag. Finansminister Kristian Jensen siger til avisen, at han flere gange har forsøgt at få Sass ud til politisk duel, men har fået afslag hver gang.

”Rent demokratisk er det dybt frustrerende, at han ikke er tilgængelig for offentlig debat,” siger Kristian Jensen.

Læs også

Økonomer: S overdriver regeringens besparelser på uddannelse
Vi bliver hos Socialdemokratiet lidt endnu. For i en stor del af valgkampen har partiet gentagne gange understreget over for vælgerne, hvordan regeringen har skåret knap ni milliarder kroner på uddannelser via det omstridte omprioriteringsbidrag.

Men måden, hvorpå Socialdemokratiet udregner besparelserne, er ifølge økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen stærkt overdrevet.

Til Politiken forklarer han, at Socialdemokratiet ikke har valgt at tage højde for, at regeringen har tilbageført nogle af pengene fra omprioriteringsbidraget til uddannelserne i form af tilskud via puljer.

”Når man tager med den ene hånd og giver med den anden, er man nødt til at regne begge hænder med for at få det rigtige resultat,” siger Bo Sandemann Rasmussen til avisen.

Han hæfter sig også ved, at Socialdemokratiet i beregningen af regeringens besparelser har brugt en metode, som kan beskrives som ”taltrylleri”, hvor de har lagt besparelserne fra hvert enkelt år oven i hinanden.

Altinget har tidligere i valgkampen beskrevet, hvordan Venstre også har benyttet sig af taltryllerimetoden. Blandt andet brugte de den til at få deres velfærdsudspil på 69 milliarder til at se større og mere ambitiøst ud end Socialdemokratiets.

Venstre vil lette afgifter for erhvervslivet med nyt udspil
Klokken 11.15 i dag fremlægger Venstre i Bibliotekshaven ved Christiansborg et nyt erhvervsudspil, hvor de blandt andet vil foreslå at lette erhvervsafgifter og tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.

Det skriver Børsen, som også fortæller, at ét af initiativerne i udspillet er en pulje på 300 millioner kroner, der netop skal lette erhvervsafgifter.

Finansminister Kristian Jensen fortæller, at pengene skal findes i ”resterne af det økonomiske råderum”, som er tilovers oven på partiets tidligere velfærdsløfte på 69 milliarder kroner.

Hos Socialdemokratiet kalder Mattias Tesfaye udspillet for ”en gratis omgang” og kritisere samtidig Venstre for ikke at have fremlagt en samlet plan, som viser, hvor mange penge partiet har tænkt sig at bruge, og hvor pengene skal komme fra.

Rasmus Paludans bror advarer vælgerne i ny video
Vi runder af med historien om 28-årige Martin Paludan, der i en ny video på kontant vis opfordrer vælgerne til ikke at stemme på sin højreekstremistiske bror, leder af partiet Stram Kurs Rasmus Paludan.

”Min bror er en klog mand. Han ved godt, at han aldrig kommer til at kunne gøre de her ting, han snakker om,” lyder det blandt andet i videoen fra Martin Paludan.

Det sker i dag:

Kokken 8.30: Morgendebat i Altingets gård, hvor Pia Kjærsgaard (DF), Martin Lidegaard (R) og Morten Hesseldahl diskuterer fremtidens medier.

Klokken 15.00: Nationalmuseet inviterer til sangduel mellem Ida Auken og Simon Emil Ammitzbøll-Bille, hvor også valgkampens emner vil blive vendt.

Klokken 16.00: Spektrum og Frirummet tager temperaturen på unges sundhed/mentale sundhed i et engagerende og anderledes valgarrangement i Altinget gård.

Klokken 18.30: Altinget inviterer i samarbejde med CPH:DOX til filmvisning om Alternativets partiformand, Uffe Elbæk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00