Socialdemokratiet om superministerium: ”Vi skal koordinere det grønne bedre”

VALG: S vil ikke love et grønt superministerium, selvom støttepartierne presser på. "Men vi har tænkt os at levere grønne resultater, og det kan man kun, hvis man koordinerer det her bredt," siger Dan Jørgensen.

Den grønne omstilling kræver bedre koordinering på tværs af ministerierne, mener Dan Jørgensen. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2017).<br>
Den grønne omstilling kræver bedre koordinering på tværs af ministerierne, mener Dan Jørgensen. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2017).
Anders Redder

Ideen er dyrket i venstrefløjens baghave og er vokset støt siden sidste sommer.

Et rødt magtskifte skal bane vejen til for grønt superministerium, som kan samtænke miljø-, klima- og energipolitikken og matche Finansministeriets muskelmasse i politikudviklingen.

Sådan lyder ønsket fra SF, Enhedslisten og Alternativet.

En lille uge inde i valgkampen erklærer Dan Jørgensen, næstformand for partiets folketingsgruppe, sig overordnet enig i tankerne bag.

Det er en klar socialdemokratisk vision, at der skal laves et udvidet grønt nationalregnskab.

Dan Jørgensen, næstformand, Socialdemokratiets folketingsgruppe

Men han afviser at love et grønt superministerium, hvis partiet som ønsket får lov at danne regering alene.

”Det er kun én, der bestemmer, om der skal være et grønt superministerium, og det er statsministeren, når sådan en er fundet. Sådan skal det også være.”

”Men der skal være en bedre grøn koordinering. Vi kan kun lave en grøn omstilling i Danmark, hvis vi tænker det langt mere ind i forskellige ressortområder, end den nuværende regering har gjort. Så langt er jeg 100 procent enig med de partier, som har lavet det her forslag,” siger Dan Jørgensen.

Ifølge SF bør en grøn minister sidde med i regeringens magtfulde økonomiudvalg. Tilsvarende tanker har Alternativet og gjort sig.

Socialdemokratiet afviser at forholde sig til fordelingen af udvalgsposter under et valg.

"Igen: Det er kun statsministeren, der bestemmer, hvem der skal være i regeringens centrale udvalg. Men vi har tænkt os at levere grønne resultater, og det kan man kun, hvis man koordinerer det her bredt,” siger Dan Jørgensen.

Vil udvide grønt nationalregnskab
Socialdemokratiet vil dog gerne love, at en S-regering indfører en grøn bundlinje i dansk økonomi.

Mens SF, Enhedslisten og Alternativet har foreslået et grønt opgør med Finansministeriets regnemodeller, foreslår Socialdemokratiet at genindføre og udvide det grønne nationalregnskab.

Et nationalregnskab, som VLAK-regeringen skrottede i 2017.

”Det er en klar socialdemokratisk vision, at der skal laves et udvidet grønt nationalregnskab. En gang om året skal det gøres op, hvad effekterne af den grønne politik er på miljøet og klimaet,” siger Dan Jørgensen.

Han vil ikke specifikt komme ind på, hvordan det udvidede grønne nationalregnskab bør se ud.

I stedet afventer Socialdemokratiet afslutningen på et forskningsprojekt, hvor eks-Klimarådsformand Peter Birch Sørensen sammenstykker et nyt, grønt BNP.

Her ser den tidligere overvismand på, hvordan økonomisk vækst påvirker klima, miljø, natur og sundhed.

”Det er helt sikkert relevant at overveje, om resultaterne (fra forskningsprojektet, red.) bør indtænkes i et grønt nationalregnskab fremover,” siger Dan Jørgensen.

”Et grønt nationalregnskab skal også spille sammen med en klimalov med bindende klimamål,” uddyber S-politikeren.

Samlet Miljø- og Fødevareministerie har været dårligt
Ender Socialdemokratiet med at indføre et grønt superministerium, kommer der for andet valg i træk store ændringer på de grønne ressortområder.

Venstre lagde efter folketingsvalget i 2015 Miljøministeriet og Fødevareministeriet sammen.

Dan Jørgensen, der fra 2013 til 2015 var fødevareminister under Helle Thorning-Schmidt (S), kalder det en dårlig beslutning.

”Der er argumenter for og imod at have de to ministerier samlet. Den måde, som regeringen har forvaltet det på, har været meget, meget dårlig. Miljøhensynene er blevet tromlet fuldstændig over,” siger han.

Vil Socialdemokratiet adskille Miljø- og Fødevareministeriet, hvis I får magten – også selvom det ikke nødvendigvis betyder, at I laver et grønt superministerium?

"Jeg vil ikke kommentere indretningen af Miljø- og Fødevareministeriet før et valg. Men jeg kan sige, at politikken grundlæggende vil blive ændret. Der skal tages mere hensyn til miljøet,” slutter Dan Jørgensen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00