Dagpenge-aftale udskyder grøn omstilling

ØKONOMI: Regeringen og Enhedslistens aftale om dagpenge betyder, at der bliver færre penge til grøn omstilling i 2014. Til gengæld bliver der lidt flere penge i 2015-16. Det er ikke optimalt, erkender Enhedslisten.
Foto: Maibritt Kerner
Anders Jerking
Fakta

Pulje til grøn omstilling

(Tidligere bevilling i parentes)
2014: 100 mio. kr. (250 mio. kr.)
2015: 130 mio. kr. (30 mio. kr.)
2016: 100 mio. kr. (?)
I alt: 330 mio. kr (280 mio. kr.)

 


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Dagpengemodtagerne kommer i første række, og så må den grønne omstilling vente. Det er logikken i den dagpenge-aftale, som regeringen og Enhedslisten indgik mandag.

Aftalen spænder et økonomisk sikkerhedsnet ud under de mennesker, som de næste år mister retten til dagpenge. Regeringen foreslog at finansiere udspillet ved højere a-kassekontingenter, men det var uspiseligt for Enhedslisten. I stedet er parterne blevet enige om at finansiere aftalen via en række mindre poster.

En del af pengene kommer fra de midler, der var øremærket til grøn omstilling i 2014, så der næste år bliver 150 millioner kroner mindre til grønne initiativer. Til gengæld bliver der flere penge til omstillingen i 2015 og 2016.

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, er ikke stolt over at udsætte de grønne investeringer.

”Det er ikke en god ide, men vi skulle her og nu skaffe nogle penge til at finansiere forsørgelsen af dem, der falder ud af dagpengesystemet. Der har vi støvsuget alle mulige og umulige områder,” siger han og understreger, at Enhedslisten ved finanslovsforhandlingerne til efteråret vil kræve flere penge til det grønne område.

”Det er min forventning, at vi i finanslovsforhandlingerne i både 2014 og 2015 får tilført yderligere midler til den grønne omstilling. 100 millioner hist og pist rækker jo ikke,” siger Per Clausen.

Clausen: Ikke optimalt
Aftalen blev indgået, kun få uger efter at Per Clausen kritiserede regeringen for igen og igen at udskyde grønne initiativer. I en pressemeddelelse skrev han blandt andet: 

”Mens regeringen gennemfører den ene økonomiske plan efter den anden sammen med højrefløjen, som øger ulighed, forurening og ressourceforbrug, bliver de grønne planer gang på gang udsat. Denne udvikling er helt uholdbar, og jeg vil nu tage sagen op i folketingssalen for at få en forklaring.”

Og senere i samme pressemeddelelse: 

”Jeg er træt af at høre om gode løsninger, der kommer i morgen.”

Med dagpenge-aftalen er Per Clausen selv med til at udskyde grønne initiativer for 150 millioner kroner. Det er ikke ideelt, erkender han.

”Det er ikke en optimal situation at bruge penge afsat til det grønne område til andre formål. Heller ikke selv om at man får pengene tilbage med en solid forrentning,” siger han med henvisning til, at aftalen sikrer flere penge til det grønne område i 2015 og 2016, således at der samlet set bliver 50 millioner kroner mere til grøn omstilling.

”På den måde er aftalen neutral. Vi udsætter brugen af nogle penge, men får så lidt flere penge senere.”

Penge til grøn byfornyelse 
Det er endnu ikke aftalt, hvordan pengene til det grønne område skal udmøntes, men Per Clausen lægger vægt på, at aftalen giver mulighed for at bevilge penge til projekter, der varer i flere år.

”Ofte giver vi støtte til projekter, som kun kører i 1-2 år. Nu har vi mulighed for at finansiere projekter, som kører i 3-4 år,” siger han og peger på en støtteordning til grøn byfornyelse i lejeboliger som et muligt projekt, der kunne støttes.

”Men vi har ikke lagt os fast, og når det drejer sig om to gange 100 millioner, så er kunsten at begrænse sine ønsker,” siger han.

Dagpenge-aftalen ventes at blive vedtaget i Folketinget inden sommerferien.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00