Dansk pandemi-værktøj virker (endnu) mod svineinfluenza

INFLUENZA: Tamiflu, som politikerne besluttede at indkøbe til 1 million mennesker, virker indtil videre mod svineinfluenzaen. Men der kan udvikles resistens.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det virker, men ingen ved hvor længe. Det er konklusionen omkring anti-virus-medikamentet Tamiflu's virkning mod den verserende svineinfluenzavirus AH1N1.

Det er gode nyheder for Danmark. En del af det danske pandemi-beredskab hviler nemlig på brugen af Tamiflu, som til en vis grad kan forhindre og behandle influenza-virus. De danske myndigheder har købt Tamiflu, der rækker til omkring en million mennesker.

Det er endnu for tidligt at afgøre, om AH1N1 udvikler sig til en pandemi, som karakteriseres ved, at mange bliver smittet, og mange bliver alvorligt syge af en ny sygdom.

Første tegn på resistens
Altinget skrev i februar en artikel om, at eksperter er usikre på effekten af Tamiflu, når en influenza-pandemi rammer landet.

Der er ingen, der ved, om virusset udvikler resistens mod tamiflu, influenzavira forandrer sig jo hele tiden, men det, der taler imod, at virussen udvikler resistens, er, at vi i Danmark ikke har influenzasæson.

Steffen Glismann
Statens Serum Institut

I årets første måneder kom der nemlig rapporter fra de amerikanske sundhedsmyndigheder om, at nogle influenzavira har udviklet resistens mod Tamiflu.

Om det sagde professor med speciale i vira og vacciner, dr.med. Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet, til Altinget:

"Der er et stort hul i vores system i forhold til at beskytte os mod en influenzapandemi, og vi står mindre rustet, end vi gjorde for et halvt år siden. Hvis jeg skal være lidt negativ, så har vi ikke så meget at gøre godt med mod den influenza, som vi historisk set ved, vil ramme os," sagde Allan Randrup Thomsen i artiklen.

Rolige eksperter
Overlæge Steffen Glismann fra Epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut er dog ikke videre bekymret. Ifølge ham har Tamiflu vist sig virksomt mod AH1N1.

"Der er ingen, der ved, om virusset udvikler resistens mod Tamiflu, influenzavira forandrer sig jo hele tiden, men det, der taler imod, at virussen udvikler resistens, er, at vi i Danmark ikke har influenzasæson," forklarer han.

Han vurderer samlet set, at det danske beredskab er tilstrækkeligt og fungerer efter hensigten.

Lars Østergaard, ledende overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling Q på Århus Universitetshospital, Skejby, er enig:

"Intet tyder på, at svineinfluenzaen er mere farlig end de influenzaer, vi kender i forvejen. Faktisk ligner det en mild influenzaform."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00