Danskerne om EU’s vaccinestrategi: OK uden at være prangende

Det kunne have været værre. Cirka sådan kan danskernes holdning udlægges til det storindkøb af coronavacciner, som EU har forestå på de 27 medlemslandes vegne.

Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En ujævn start har sat sit spor på danskernes syn på EU's vaccineindsats.

Mens de lige nu klapper sig selv på skuldrene i Bruxelles over, at EU-landene er på rette vej til at nå et mål om at have vaccineret mindst 70 procent af alle voksne EU-borgere mod corona ved sommerens udgang, er danskerne ikke voldsomt imponerede.

Det viser en ny måling, som Epinion har udført for Altinget og DR.

Her vurderer kun hver tredje, at EU samlet set har klaret opgaven med at indkøbe vacciner på de 27 landes vegne godt. Hver fjerde mener, at det er gået dårligt eller meget dårligt med EU’s vaccinestrategi, mens 31 procent hverken synes, det er gået godt eller dårligt.

Tallene fordeler sig rimelig jævnt over aldersgrupper og på tværs af køn. Der er en lille tendens til, at dem, der ville stemme på venstrefløjen, synes, at EU har klaret vaccineindkøbene på EU’s vegne okay, end hos højrefløjen. 20 procent af de røde vælgere dumper EU’s indsats. Det tal er 29 procent for blå bloks støtter.

Om målingen

Denne undersøgelse er udarbejdet af Epinion for Altinget og DR på baggrund af i alt 1003 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet online på Epinions Danmarkspanel i perioden 11. Maj – 19. Maj 2021. Den statistiske usikkerhed er +/- 3,1 procentpoint.

Seniorforsker ved Tænketanken Europa Maja Kluger Dionigi, der forsker i EU’s coronaindsats, mener, at den ekstremt hårde kritik, der haglede ned over EU-Kommissionens indsats ved udrulningens start omkring juletid og i årets første måneder, har sat sig i befolkningen.

Her stod en mere langsommelig godkendelsesproces, indkøbsstrategi og vaccinestart i skærende kontrast til en hurtig udrulning i særligt Israel og Storbritannien, men også USA.

0:000:00