Danskerne vil nedlægge regionerne

STRUKTUR: Et flertal af danskerne er parate til at nedlægge regionerne, viser en ny meningsmåling. Får flertallet sin vilje, spiller man kispus med velfærdsstaten, advarer Socialdemokraterne.
52 procent af danskerne vil nedlægge regionerne, så sygehusdriften overgår til andre dele af det offentlige.
52 procent af danskerne vil nedlægge regionerne, så sygehusdriften overgår til andre dele af det offentlige.Foto: Colourbox
Lasse Lange
Det er ikke mere end seks og et halvt år siden, at de danske regioner så dagens lys. Men står det til et flertal af danskerne, kan de snart være fortid.

Det viser en meningsmåling, A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

52 procent af danskerne mener, at regionerne bør nedlægges, 35 procent vil bevare dem, mens 13 procent er i tvivl, viser meningsmålingen.

Resultatet afspejler, at mange danskere har et distanceret forhold til regionerne, mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der gerne vil lukke regionerne.

"Paradoksalt nok føler mange danskere, at der er kortere vej til Christiansborg end til deres region," siger Kristian Thulesen Dahl til Altinget.dk.

Venstre foreslog i 2011, at sygehusdriften blev flyttet fra de fem eksisterende regioner til tre nye sygehusfællesskaber ledet af professionelle bestyrelser. Og partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde, er åben over for en nedlæggelse af regionerne.

"Fra Venstres side har vi ikke afskrevet os muligheden for at gå fra en tre-leddet offentlig sektor til en to-leddet," siger Sophie Løhde.

Det er alt for sårbart at begynde at spille kispus med en så væsentlig del af vores velfærdsstat.

Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

De fem regioner erstattede de 13 gamle amter 1. januar 2007 som en del af VK-regeringens strukturreform. Men der er altså ikke meget kærlighed fra danskerne til de unge administrative forvaltningsenheder, fremgår det af meningsmålingen, der blev foretaget blandt 1.060 danskere i perioden 29. august til 3. september 2013.

Kispus
Mens flere borgerlige partier altså er åbne overfor at skrotte de danske regioner, er holdningen i rød blok en anden.

"Regionerne har over de seneste år i den grad formået at vise, hvordan de kan effektivisere og samtidig holde en kvalitetsdagsorden, der er ganske unik. Det har blandt andet OECD vurderet. Men det er klart, at vi har en opgave i at forklare, hvor stærk, robust og faglig sikker en organisering regionerne er," siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Han advarer mod en nedlæggelse af regionerne.

"Det er alt for sårbart at begynde at spille kispus med en så væsentlig del af vores velfærdsstat," siger Flemming Møller Mortensen.

Netop Socialdemokraternes vælgere er de eneste, hvor et relativt flertal vil bevare regionerne. Næsten halvdelen af de socialdemokratiske vælgere har således svaret, at de gerne ser regionerne bevaret, mens lidt over en tredjedel af S-vælgerne vil lukke dem. I det hele tage nyder regionerne større opbakning blandt rød bloks vælgerne end blandt blå bloks, viser meningsmålingen.

Få forsvarer regionerne
Blandt de mest negative vælgere er Dansk Folkepartis, hvis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at regionskonstruktionen gør det svært for borgerne at se, hvem der har ansvaret for landets sygehuse.

"Folketinget er jo allerede meget ind over sygehusene, for det er os, der bevilger pengene. Hvis man lægger sygehusdriften direkte ind under staten, hvor den siddende sundhedsminister står til ansvar over for Folketinget og Folketingets sundhedsudvalg, så vil det give et meget mere entydigt ansvar for sygehusenes drift," siger Kristian Thulesen Dahl.

Han mener samtidig, at den løsning vil få borgerne til at føle sig tættere på beslutningerne om driften af sygehusene.

"Der er ikke mange, der stiller sig op som solide støtter for regionernes fremtid, når jeg er rundt i landet og taler sundhedspolitik med danskerne. Det bunder nok i, at folk føler, at regionerne føles langt væk. Folk har et mindre indblik i, hvad regionsrådet går og laver, end hvad Folketinget diskuterer af sygehuspolitik," siger Kristian Thulesen Dahl.

Venstre læner mod nedlæggelse
Selv om Venstre for to år siden foreslog, at regionerne skulle nedlægges 1. januar 2013, er der siden opstået nogen usikkerhed om, hvad partiet egentlig mener i dag. Flere af Venstres spidskandidater til årets regionsrådsvalg har således sagt til Jyllands-Posten, at de vil bevare regionerne.

"Jeg vil bevare regionerne. Jeg er aldeles imod, at der skal være professionelle bestyrelser. For i Danmark finansieres offentlige ydelser af skattekroner, og så skal vælgerne også kunne bestemme, hvem der skal gøre det," fortalte partiets kandidat i Region Midtjylland, Anne V. Kristensen, for eksempel til avisen i april.

Samtidig har partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde, overfor samme avis afvist at garantere, at hun vil kæmpe for at nedlægge regionerne.

Til Altinget.dk siger hun i dag, at hun ikke mener, at debatten om regionernes fremtid er aktuel lige nu.

"Debatten er vigtig, men den er ikke aktuel på nuværende tidspunkt, hvor vi står over for et regionsrådsvalg. Vi har fem regioner i dag, og det har vi også til november, hvor borgerne skal afgøre, hvem der skal stå i spidsen for landets regioner de næste fire år," siger Sophie Løhde.

Hvad ville du have svaret på meningsmålingen?

"Det svære ved meningsmålinger er, at man kommer i en boks, hvor nuancerne også kan ligge midt imellem. Men jeg ville nok læne mig længst i den retning, at det ikke var givet, at vi skulle have regionerne fra nu af og til al evighed."

Så du havde svaret, at regionerne skal nedlægges?

"Hvad var det, du sagde, at formuleringen var?"

Regionerne skal nedlægges, så deres opgaver overgår til andre dele af det offentlige.

"Ja."

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Fremtiden for regionerne, der driver hospitalerne i Danmark, er igen til debat. Mener du, at regionerne skal bevares eller nedlægges?

  • Regionerne skal bevares (35 pct.)
  • Regionerne skal nedlægges, så deres opgaver overgår til andre dele af det offentlige (52 pct.)
  • Ved ikke (13 pct.) 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00