Kommentar af 
David Trads

David Trads: Tre gratis råd til Løkke & Co.

KOMMENTAR: De svage meningsmålinger, tabet i troværdighed og den tumultarisk ledelse gør, at regeringen står i udfordringer til halsen. Der er dog stadig få mulige veje ud af moradset, mener David Trads.

ANDRE BOLLER?: Det ville være en god ide at skifte ud i regeringens minister-køkken, mener David Trads
ANDRE BOLLER?: Det ville være en god ide at skifte ud i regeringens minister-køkken, mener David TradsFoto: ritzau/Asger Ladefoged
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det ser – ærligt talt – ikke særligt godt ud for VLAK-regeringen, som i disse måneder langsomt, men sikkert mister opbakning:

Meningsmålingerne giver efterhånden noget, der ligner et solidt forspring til rød blok, som stabilt står til 52 til 53 procent, mens blå blok må nøjes med 47 til 48 procent. Trenden er klar – nemlig at de røde partier, anført af pæn fremgang til Socialdemokratiet, vokser.

De direkte målinger, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen sammenlignes med Mette Frederiksen, oppositionens leder, falder heller ikke ud til regeringens fordel. Frederiksen måles på næsten alle parametre som mere troværdig end Løkke, der står stille.

De sager, der plager regeringen – i december var det tumulten omkring finansloven og skattereformen, i januar var det balladen om statsministerens forhold til kvotekonger, i februar er det usikkerhed om burka-lovgivningen – tegner selvsagt et negativt billede.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Find, for Guds skyld, en liberal mærkesag!

David Trads

Kombinationen – svage meningsmålinger, tab i troværdighed, tumultarisk ledelse – gør, at regeringen står i udfordringer til halsen. Den strategi, som Venstre har satset på, siden det overtog magten i 2015 – vel at mærke efter et ydmygende valgnederlag – virker ikke:

Håbet i Venstres inderkreds var, at det lange seje træk med små og store reformer skulle sikre, at den lave popularitet, som Løkke havde i befolkningen efter alle hans skandaler, ville vende og vælgerne begynde at komme tilbage. Det er åbenlyst ikke sket.

Listen over, hvor populære VLAK-regeringens ministre er, må være deprimerende læsning, hvis man holder med blå blok.

David Trads

Så hvis nu man var spindoktor for Løkke & Co, hvad i alverden ville man så råde blå bloks ledere til at gøre? Ja, det er sandt for dyden en svær opgave – men lad mig prøve at komme med tre (gratis) råd til, hvad man kunne gøre for at vende den negative udvikling:

For det første – Husk at fejre de sejre, der er:

Uanset hvor lille den skattepakke, som regeringen forleden indgik med Dansk Folkeparti, er, ja, så var den dog et skridt i borgerlig retning: Skatten blev sænket med i alt fem milliarder kroner; skattelettelserne faldt præcist til dem, der er i arbejde; og bundskatten faldt også.

Det var selvsagt ikke stort – slet ikke i nærheden af, hvad man havde lovet, men faldt, det gjorde skatterne. Derfor må man fejre det for fuld skrue. I stedet var det, som om man undskyldte, fordi man lod sig styre af de løfter, der faldt på gulvet i december.

For det andet – Find, for Guds skyld, en liberal mærkesag:

Det er – selvsagt – ikke udtryk for det, som de fleste betragter som rigtig liberalisme, når VLAK-regeringen indfører forbud mod bestemt påklædning eller krav om, hvad man skal spise, eller hvor man skal bo. Det er faktisk det modsatte – nemlig statslig indblanding.

Derfor bør VLAK-ministrene lede – med lup – efter emner, som er rigtige liberale. Forslag, der minder kernevælgerne om, at der er forskel på en rød og blå regering. En sag – nemlig massive besparelser på Danmarks Radio – synes i øjeblikket at være den eneste.

For det tredje – Kom nu bare med den optimistiske rokade:

Listen over, hvor populære VLAK-regeringens ministre er, må være deprimerende læsning, hvis man holder med blå blok. Vurderingen er generelt meget lav – særligt for Liberal Alliances ministre, der dominerer de allerlaveste placeringer. Det må kunne gøres bedre.

Derfor bør Løkke & Co selvfølgelig overveje at rokere rundt i den upopulære regering, herunder skifte nogle helt ud. Allervigtigst er det at finde en optimistisk rokade – som dengang Connie Hedegaard overrumplende vendte tilbage. Der skal en i den kaliber til.

De tre råd er – som lovet – gratis…men spørgsmålet er, om det er nok. Oven i de tre råd bør regeringen nok folde dets hænder og bede til, at der snart dukker en sag op i rød blok, som kan ryste den. Lige nu virker det ikke, som om blå blok er stærk nok til selv at vende udviklingen.

----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00