DF-politikere flittigst i EU-Parlamentet

RANGLISTE: Dansk Folkeparti har de flittigste, mens Venstre-politikere ligger i bunden. Det viser en ny rangliste over EU-politikernes flittighed i EU-Parlamentet. Jens Rohde (V) kritiserer ranglisten.
106 spørgsmål er med til, at Morten Messerschmidt topper en ny rangliste over, hvor flittige de danske EU-parlamentarikere er.
106 spørgsmål er med til, at Morten Messerschmidt topper en ny rangliste over, hvor flittige de danske EU-parlamentarikere er.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Morten Øyen
Fakta

Pointsystemet bag EU-politikernes flittighed:

2 point per udvalg
1/2 point per spørgsmål
10 point per ordførerskab
1 point per tale

Fremmøde:
+75 procent: 2 point
+80 procent: 4 point
+85 procent: 6 point
+90 procent: 8 point

I gennemsnit stillede danske MEP'er 20 spørgsmål, holdt 10 taler og deltog i 86,5 procent af plenarmøderne.

De tre EU-skeptikere fra Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU er de flittigste danskere i EU-Parlamentet. Det viser en ny rangliste udarbejdet af Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Votewatch.eu.

Resultatet kommer på baggrund af registreringer af politikernes indsats det første arbejdsår efter parlamentsvalget i juni 2009 - har politikeren poster i udvalgene, holder de taler i parlamentssalen, kommer de til møderne, og hvor mange spørgsmål stiller de?

Og ifølge ranglisten ender Morten Messerschmidt (DF) og hans partifælle Anna Rosbach i toppen. På tredjepladsen ligger Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU. Modsat ender SF's Margrete Auken og Venstres Jens Rohde og Morten Løkkegaard i bunden.

106 spørgsmål
Topscoren Morten Messerschmidt rykkede klart forbi de 12 andre på ranglisten, fordi han har stillet 106 spørgsmål til EU-kommissionen og Rådet. Blandt samtlige 736 parlamentarikere er det kun 21 andre, der har formået at stille flere spørgsmål end den danske parlamentariker.

Dette imponerer dog ikke Socialdemokraternes gruppeformand, Dan Jørgensen:

"Messerschmidt kan sagtens stille 106 spørgsmål, men det er at skyde med spredehagl, og det giver ikke stor indflydelse. Det vigtige og hårde arbejde, hvor indflydelsen ligger, er, når vi laver lovgivning, og når jeg for eksempel kan forhandle på vegne af 180 partifæller," siger Dan Jørgensen til avisen.

Rohde kritiserer rangliste
Venstres gruppeformand, Jens Rohde, mener heller ikke, ranglisten er retvisende. Ifølge ham er det ikke en rimelig måde, optællingen af fraværet er sket på. I opgørelsen er Jens Rohdes fravær til plenarmøder opgjort til 20 procent.

"Det til trods for, at EU-Parlamentets regnskabskontor dokumenterer, at jeg har givet møde i Parlamentet i syv ud af de ti dage, Jyllands-Posten noterer mig som fraværende. Jyllands-Posten tæller kun registrering i den store plenarsal med, til trods for at registrering finder sted på alle møder, hvor der arbejdes. Mit fravær er dokumenterbart 5,3 og ikke 20 procent," skriver Jens Rohde på sin Facebook.

Ifølge ranglisten registreres et medlem til stede, hvis politikeren den pågældende dag enten har skrevet sig på deltagerlisten i Parlamentets mødesal eller deltaget i mindst en afstemning.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Anna Rosbach

Fhv. MEP (DF og Fokus), fhv. regionsrådsmedlem (DF), Region Hovedstaden
industrielt design (Technische Universität Berlin), operasanger

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00