Debat

DI: Epokegørende EU-budget er en sejr for det, Danmark har kæmpet for

DEBAT: Ministerrådet og Parlamentet mangler at blive enige. Men det nye EU-budget ser ud til at blive ambitiøst og til gavn for danske virksomheder og arbejdspladser, skriver DI's underdirektør.

Sammen med genopretningsfonden bliver der i EU's kommende rammebudget afsat flere penge end nogensinde før til områder, Danmark har kæmpet for, skriver Anders Ladefoged.
Sammen med genopretningsfonden bliver der i EU's kommende rammebudget afsat flere penge end nogensinde før til områder, Danmark har kæmpet for, skriver Anders Ladefoged.Foto: Hans Søndergård, Dansk Industri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Ladefoged
Underdirektør og europapolitisk chef, Dansk Industri

Meget er på spil i slutspillet om EU’s budgetramme for 2021-2027 og genopretningsfond, hvor Ministerrådet skal finde et kompromis med Europa-Parlamentet.

Sundhedskrisen er langt fra ovre, økonomien er voldsomt presset, og budgetforliget mellem EU-landene hviler i forvejen på et skrøbeligt grundlag.

Ender det uden aftale, vil det være katastrofalt for erhvervslivet. Mange virksomheder vil bukke under, og vi risikerer en årelang økonomisk nedtur.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Redder økonomien og sikrer vækst
En ambitiøs aftale er nødvendig for at afværge en længerevarende eksportkrise, der vil gøre ondt på en lille åben økonomi som Danmark, hvor mere end 840.000 arbejdspladser er knyttet til eksporten.

Coronakrisen har allerede skabt stor usikkerhed. DI vurderer, at dansk eksport vil falde med cirka 10 procent i 2020. Skal vi knække kurven, er det afgørende, at væksten bliver genstartet i EU’s indre marked, som aftager mere end halvdelen af dansk eksport.

Sammenkoblet med genopretningsfonden giver EU-budgettet flere penge til grøn omstilling og digitalisering end nogensinde før. Det er en sejr for, hvad Danmark har kæmpet for i årevis: At EU’s midler skal gå til vækst- og fremtidsorienterede formål.

Anders Ladefoged
Europapolitisk chef, DI

Det er derfor forsimplet at fremstille EU’s budget og genopretningsfond som overførsel af midler fra Nord- til Sydeuropa.

Husk på, at når det går godt for Europa, går det også godt for Danmark, danske virksomheder og arbejdspladser. En stor del af midlerne vender tilbage til Danmark som følge af stigende efterspørgsel på danske virksomheders digitale og grønne løsninger.

Aftalen vil derfor ikke blot redde økonomien, men også udvide danske virksomheders styrkepositioner og sikre fremtidig vækst og velfærd.

Engangsbeløb til permanent opgradering
EU-landenes budgetforlig er fra flere sider blevet beskyldt for at være uambitiøst og for at prioritere landbrugs- og regionalstøtte, men de kritiske stemmer glemmer genopretningsfonden.

Sammenkoblet med genopretningsfonden giver EU-budgettet flere penge til grøn omstilling og digitalisering end nogensinde før. Det er en sejr for, hvad Danmark har kæmpet for i årevis: At EU’s midler skal gå til vækst- og fremtidsorienterede formål.

Stort set hele genopretningsfonden på 750 milliarder euro skal gå til projekter, der bidrager til grøn og digital omstilling. Når der søges om midler, skal Danmark og de andre EU-lande derfor se på merværdien for det indre marked, før der tildeles lån og tilskud.

Genopretningsfonden er et engangsbeløb, der skal hjælpe EU ud af den akutte økonomiske krise, men der tale om et nybrud i EU’s budgetlægning. Det kan meget vel føre til en permanent opgradering af EU’s investeringer i det indre marked.

Aftalen kan derfor blive epokegørende og sikre et varigt fokus på vækst og konkurrencekraft til gavn for danske virksomheder og arbejdspladser.

Epokegørende EU-budget skal sikres
Før aftalen om EU’s budgetramme for 2021-2027 og genopretningsfond kan blive en realitet, skal der findes et kompromis i de højspændte forhandlinger mellem EU-institutionerne.

Især Europa-Parlamentet presser på med krav om højere ambitioner i forhold til grøn omstilling, digitalisering og forskning. Det er en ambition, som DI støtter.

Mulighederne for et kompromis er klart til stede, og den akutte økonomiske krise bør tilskynde en aftale snarest muligt.

Uden en aftale vil den nuværende budgetramme midlertidigt bliver videreført. Det vil skabe stor usikkerhed, udskyde vigtige investeringer i grøn omstilling og digitalisering og forhindre den genstart af eksporten, som danske virksomheder har hårdt brug for.

Sådan må det ikke gå. Vi skal gribe chancen for at få et epokegørende EU-budget, der sikrer vores konkurrencekraft, redder økonomien og sætter turbo på vækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladefoged

Medlem, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Fhv. underdirektør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00