Debat

Naturfredningsforening: Fra i dag driver Danmark rovdrift på kloden

Danmark er et af de lande i verden, der har det største overforbrug af naturressourcer. Det er tid til at erstatte vores brug-og-smid-væk-kultur med en cirkulær økonomi, skriver Maria Reumert Gjerding.

I Danmark skifter vi vores køkkener ud efter blot 11 år – længe før de er nedslidte. Vores mobiltelefoner bruger vi i gennemsnit tre år, og vores tøj bruger vi otte til ti gange, før det kasseres. Det skal vi have gjort op med, skriver Maria Reumert Gjerding. 
I Danmark skifter vi vores køkkener ud efter blot 11 år – længe før de er nedslidte. Vores mobiltelefoner bruger vi i gennemsnit tre år, og vores tøj bruger vi otte til ti gange, før det kasseres. Det skal vi have gjort op med, skriver Maria Reumert Gjerding. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maria Reumert Gjerding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så er vi der igen. Blot små fire måneder inde i det nye år har vi danskere opbrugt vores del af klodens naturressourcer, og resten af året er rent overtræk.

Det er ingen overraskelse, at Danmark er et af de lande, der topper, når det kommer til overtrækket, for sådan har det været i mange år. I alle andre sammenhænge var den ikke gået i Finansministeriet, men alligevel tøver regeringen med at handle.

Country Overshoot Day er en skarp påmindelse om, at vi skal i gang. Er det ikke tilstrækkeligt, sendte FN's generalsekretær António Guterres i sidste uge et ekstremt alvorligt budskab til verdens ledere: Det er allersidste udkald, hvis vi skal gøre os håb om at afværge de katastrofale konsekvenser af klimakrisen. Sådan lød budskabet efter endnu en dyster klimarapport.

Bedre ressourceudnyttelse

Men her i et af verdens rigeste lande går det ærlig talt for langsomt. Danmarks fokus er mest på vedvarende energi, der naturligvis er vigtigt, når vi taler klima, men det bringer os altså kun godt og vel halvvejs mod vores klimamål.

Knap halvdelen af de globale CO2-udledninger er nemlig forbundet med udvinding og forarbejdning af naturressourcer til vores forbrug og produktion. Der er altså et stærkt klimaargument for, at vi skal blive bedre til at værne om ressourcerne, og at politikerne nu gør en aktiv indsats for at flytte vores Country Overshoot Day.

Det er helt afgørende, at vi tager et opgør med den lineære brug-og-smid-væk-kultur og i stedet fremmer en cirkulær økonomi, hvor ressourcerne indgår i et kredsløb.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

Når vi skal passe bedre på klodens ressourcer, er det helt afgørende, at vi holder dem væk fra skraldespanden. Jeg tror, at vi alle har oplevet trængslen på landets genbrugspladser, der myldrer af danskere, der villigt sorterer affald i containerne.

Det er godt, men affaldshåndtering tager bare ikke fat i problemets rod – som er vores overforbrug. Danmark er blandt de absolutte topscorere i EU målt på affaldsproduktion per indbygger, og tallet er stigende.

I Danmark skifter vi vores køkkener ud efter blot 11 år – længe før de er nedslidte. Vores mobiltelefoner bruger vi i gennemsnit tre år. En boremaskine bruges 12 minutter i dens fulde levetid, og vores tøj bruger vi otte til ti gange, før det kasseres. Det skal vi have gjort op med, og det er der heldigvis også nogle, som forsøger at gøre.

Jeg synes, at det er stærkt, når blandt andre en stor tømmerhandel som Stark og entreprenører som Aarsleff nu vil have nedbragt materialespildet på landets byggepladser.

Byggeaffald udgør hele 35 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark, og blandt andet træ spildes i store mængder, fordi "det er nemmere, hurtigere og billigere at smide dem ud end at gemme dem til senere", som det lyder i firmaernes undersøgelse blandt håndværkere.

Muligheder på tekstilområdet 

Det er dog regeringen, der har den største værktøjskasse til rådighed. CO2-udledningen forbundet med offentlige indkøb er på 12 millioner ton om året, hvilket er mere end landbrugets udledninger. Der ligger altså et enormt potentiale i, at man i forbindelse med offentlige indkøb stiller krav til levetid, reparation og genbrug.

Læs også

Et oplagt område at tage fat på er tekstilområdet. Tekstilsektoren står for omkring 10 procent af de globale CO2-udledninger, og Københavns Kommune og Region Hovedstaden vurderer, at de sender, hvad der svarer til en t-shirt, til forbrænding hvert minut. Det er blandt andet en udfordring, at kontrakter udløber, før tøjet er slidt, og når der skiftes leverandør, kasseres store mængder arbejdstøj.

Heldigvis er der også her gode eksempler til efterfølgelse. I Høje-Taastrup Kommune er medarbejdere i hjemmeplejen, plejecentre, køkkener og kantiner blevet udstyret med genbrugt arbejdstøj, og man sørger for at få det repareret, hvis det går i stykker.

Projektet blev først mødt med skepsis, men den blev hurtigt erstattet med stolthed blandt medarbejderne. Kommunen har blandt andet regnet ud, at hvis bare 100 medarbejdere får genbrugstøj i stedet for nyt, så opnås en vandbesparelse i tekstilproduktionen på ti millioner liter vand. Det svarer til at fylde alle kommunens svømmehaller op fire gange.

Det er et godt eksempel på, hvordan vores forbrug uløseligt hænger sammen med det enorme træk på klodens ressourcer. Derfor er det helt afgørende, at vi tager et opgør med den lineære brug-og-smid-væk-kultur og i stedet fremmer en cirkulær økonomi, hvor ressourcerne indgår i et kredsløb.

Inspiration fra Holland

Desværre mangler vi målsætninger, som adresserer vores forbrug, og en strategi for cirkulær økonomi i Danmark. Rigtig mange af de produkter, som vi forbruger herhjemme – eksempelvis elektronik og tekstiler – er produceret i udlandet. Vores 70-procents klimamål er et nationalt mål og tager ikke højde for disse udledninger.

Den nødvendige omstilling til en cirkulær økonomi glimrer ved sit fravær i regeringsgrundlaget. Det er der ærligt talt ikke meget grønt foregangsland over.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

Derfor bør 70-procentsmålet suppleres med et mål for de forbrugsbaserede CO2-udledninger på mindst 50 procent i 2030. Målet bør følges op af en national strategi for cirkulær økonomi med fokus på affaldsforebyggelse og forbrugsreduktion.

Man kan med fordel kigge til Holland. De vedtog nemlig allerede for syv år siden et mål om fuld cirkulær økonomi og et affaldsfrit samfund i 2050. De er gået systematisk til værks og har sikret grønne aftaler med alle sektorer i forhold til, hvordan de hver især kan bidrage til at nå målet. Hollænderne har nu knækket deres affaldskurve, og deres økonomi er målt til at være cirka 25 procent cirkulær. 

Til sommer får Danmark den første Circularity Gap Report, som måler cirkulariteten i dansk økonomi. Baseret på de nøgletal, som vi allerede kender – herunder vores topplacering i at nå Country Overshoot Day – er det er vores klare forventning, at vi ligger milevidt fra det hollandske tal.

Derfor er det også fuldstændigt utilstrækkeligt, at den danske regering indtil videre blot har annonceret at ville se på konsekvenserne af at sætte et mål for de forbrugsbaserede CO2-udledninger, og den nødvendige omstilling til en cirkulær økonomi glimrer ved sit fravær i regeringsgrundlaget.

Det er der ærligt talt ikke meget grønt foregangsland over, og det står fast, at uden konkret og ambitiøs politisk handling vil vores kedelige placering på Country Overshoot Day her i marts også i kommende år udløse blinkende røde tal på klodens og de kommende generationers konto.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

António Guterres

Generalsekretær for FN, fhv. portugisisk premierminister
fysik og el-ingeniørvidenskab (Instituto Superior Técnico i Lissabon)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024