Enhedslisten udskyder kontroversielt forslag

ÅRSMØDE: Et omstridt forslag om valg til Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse er blevet udskudt til næste år af partiets årsmøde.

Pelle Dragsted er en af forslagsstillerne bag kontroversielt forslag om valg til hovedbestyrelsen.
Pelle Dragsted er en af forslagsstillerne bag kontroversielt forslag om valg til hovedbestyrelsen.Foto: Tariq Mikkel Kahn
Hjalte T. H. KragesteenAndreas Arp

Selvom Enhedslisten er kendt som et parti med intense diskussioner, så hører beskyldninger om at lyve alligevel til sjældenhederne.

Men kort før weekendens årsmøde kunne Politiken berette om beskyldninger om løgn og manipulation i forbindelse med et forslag til nye regler for at vælge medlemmer af partiets hovedbestyrelsen.

Og lørdag – som noget nær det første – besluttede et flertal af de delegerede på årsmødet at udskyde debat og afstemning om forslaget til næste årsmøde. Den store armlægning er derfor udskudt til foråret.

Udsættelsen blev ikke begrundet med de seneste dages diskussioner, men med at der ikke var afsat nok tid til at debattere forslaget søndag.

Jeg mener, det vil være en afdemokratisering og en nedbrydning af hele ideen om et aktivt og demokratisk parti.

Michael Voss
Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse

Medlemmer skal bestemme
Forslaget er kontroversielt, fordi det vil lave fundamentalt om på, hvordan partiets magtfulde hovedbestyrelse bliver sammensat. I dag bliver medlemmerne valgt af de delegerede ved hvert årsmøde, men en stor gruppe folk fra bagland og folketingsgruppe er gået sammen om et forslag, der lægger beslutningen ud til urafstemning blandt medlemmerne.

Prominente navne som Line Barfod, Mai Villadsen, Eva Flyvholm, Rosa Lund og Pelle Dragsted var blandt forslagsstillerne.

I forslaget lyder det, at medlemmerne bør bestemme, fordi det skal sikre geografisk repræsentation, og at hovedbestyrelsen får en bredere forankring blandt medlemmerne. Og at gamle regler om mindretalsbeskyttelse betyder, at nogle personer bliver valgt med støtte fra under 100 af Enhedslistens 9.000 medlemmer.

Beskyldninger om løgn
Pelle Dragsted lagde i en lukket facebookgruppe, som Politiken har citeret fra, ikke skjul på, at det handler om at gøre op med gentagne magtkampe mellem hovedbestyrelsen (HB) og folketingsgruppen.

"På grund af vores HB-valgregler med en meget vidtgående mindretalsbeskyttelse har dette mindretal altid haft en stærk repræsentation i HB, og det har betydet, at for eksempel afgørelser af, om vi skulle stemme for en finanslov eller vælte en regering, har været meget snævre – en enkelt sygemelding fra flertallet kunne i nogle tilfælde have haft drastiske konsekvenser," skrev Pelle Dragsted ifølge Politiken.

Dragsted peger også på, at en stor del af hovedbestyrelsen vendte tommelfingeren nedad til forståelsespapiret mellem regeringen og de tre støttepartier. Men det blev kaldt løgn af hovedbestyrelsesmedlem Michael Voss, der er imod at ændre reglerne.

"Jeg mener, det vil være en afdemokratisering og en nedbrydning af hele ideen om et aktivt og demokratisk parti,” sagde han til Politiken.

Medlem trækker sig
Lørdag eskalerede sagen yderligere, da medlem af hovedbestyrelsen Mikkel Warming meddelte, at han vil trække sig på grund af dårligt samarbejde. Han kritiserede som Pelle Dragsted, at en stor gruppe medlemmer ikke ville nikke ja til forståelsespapiret.

"Det er mig politisk helt uforståeligt, at hele ni medlemmer ikke kunne stemme for, at folketingsgruppen fik mandat til at nikke ja til forståelsespapiret," sagde Mikkel Warming til Information.

Der sidder 25 medlemmer i Enhedslistens hovedbestyrelse, der bliver valgt blandt de delegerede på årsmødet søndag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00