Erhvervsbosser skal styrke regeringens arbejde med cirkulær økonomi

AFFALD: Et nyt advisory board bestående af 12 erhvervsledere er fundamentet for regeringens første udspil for cirkulær økonomi. Målet er at løfte miljø og økonomi.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

Efter næsten halvandet års radiotavshed kommer regeringen i dag med sit første selvstændige udspil på affaldsområdet.

Et såkaldt advisory board skal det kommende år rådgive regeringen i arbejdet med cirkulær økonomi. Målet er at nå frem til en stribe anbefalinger, som skal øge virksomhedernes indtjeningsmuligheder, minimere miljøpåvirkningen og fremme en bedre anvendelse af ressourcerne.

I alt 12 erhvervsledere med bestyrelsesformand i Carlsberg Flemming Besenbacher i spidsen skal frem til sommeren 2017 forsøge at finde nye måder at forene erhvervs- og miljøhensyn.

“Cirkulær økonomi bliver kun en succes, hvis virksomhederne selv tager udfordringen op og griber mulighederne. Virksomhedernes produkter skal i højere grad kunne repareres, genbruges og genanvendes til nye varer. Det er den rigtige vej at gå i en verden, hvor prisen på ressourcerne er svingende og generelt har været stigende sidste 10 år,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Fakta
Advisory boardet får til opgave at udarbejde en vision og en række målsætninger for, hvordan dansk erhvervsliv kan omstille sig til en mere cirkulær økonomi samt give anbefalinger til konkrete indsatser, som kan styrke omstillingen, herunder også indsatser som erhvervslivet selv kan iværksætte. 

Kilde: Regeringen

Flugter med EU-strategi
Regeringens udspil fokuserer i første omgang udelukkende på erhvervslivets vilkår. Og dermed går forslaget fint i spænd med EU-Kommissionens handlingsplan for cirkulær økonomi, som de europæiske miljøministre i juni måned blev enige om at støtte.

Her blev man blandt andet enige om at nå frem til en sammenhængende og effektiv produktpolitik, som understøtter en cirkulær økonomi. Herunder at det såkaldte ecodesign-direktiv fremadrettet skal fremme udbredelsen af cirkulære produkter med lang holdbarhed, som kan repareres, opgraderes og genanvendes.

Regeringen ønsker, at Danmark fremover skal stå stærkt i den internationale konkurrence, og vi ønsker at skabe de bedst mulige rammer for at understøtte danske virksomheders omstilling til en cirkulær økonomi.

Troels Lund Poulsen (V)
Erhvervs- og vækstminister

Man undlod dog ved samme lejlighed at tage fat om den mere krævende del af diskussionen. Nemlig at finde fælles fodslag om, hvor stor en andel af EU-landenes affald, der fremover skal genanvendes.

Erhvervshensyn i fokus
Miljøaspekterne fylder heller ikke meget i det udspil, som Esben Lunde Larsen og Troels Lund Poulsen (V) senere i dag lægger frem på en pressekonference i Carlsberg Byen.

“Regeringen ønsker, at Danmark fremover skal stå stærkt i den internationale konkurrence, og vi ønsker at skabe de bedst mulige rammer for at understøtte danske virksomheders omstilling til en cirkulær økonomi,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

Blandt det nye dusin rådgivere sidder prominente erhvervsledere som Jais Valeur fra Danish Crown og Matias Møl Dalsgaard fra GoMore. De får selskab af en række personer, som ifølge regeringen har bred viden og erfaring med de barrierer og muligheder, som virksomheder bliver mødt af i omstillingen til en mere cirkulær økonomi.

“Jeg er glad for, at regeringen sætter fokus på cirkulær økonomi. Det er en vigtig dagsorden for danske virksomheder, der kan drive innovation og bæredygtige forretningsmodeller samt give adgang til nye markeder. Jeg tror, at den cirkulære tilgang vil bidrage til at fremtidssikre danske virksomheder i en verden, hvor ressourcer er knappe og konkurrencen er hård,” siger formand Flemming Besenbacher fra Carlsberg i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Medlemmerne af regeringens nye advisory board for cirkulær økonomi er:

  • Flemming Besenbacher (formand), Bestyrelsesformand, Carlsberg A/S og Carlsbergfondet Anders Byriel, CEO, Kvadrat
  • Christian B. S. Christensen, CEO, Solum Gruppen
  • Franz Cuculiza, CEO, Aage Vestergaard
  • Matias Møl Dalsgaard, CEO GoMore
  • Pernille Blach Hansen, Senior Director for Environmental Product Innovation, LEGO
  • Aja Guldhammer Henderson, CEO, Reshopper
  • Kasper Guldager Jensen, CEO GXN
  • Mik Kristensen, CEO, Nykredit Leasing
  • Martin Petersen, CEO, EcoXpac
  • Jais Valeur, CEO, Danish Crown.
  • Jeanett Vikkelsøe, CCO/CSO, Marius Pedersen

Advisory boardet skal mødes fire gange i 2016 og 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Flemming Besenbacher

Formand for Aarhus Vand, Unleash og Tænketanken One/third, professor em., Aarhus Uni., fhv. formand for Carlsberg og Carlsbergfondet
cand.scient. (Aarhus Uni. 1978), dr.scient. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00