Erhvervsliv jubler over PSO-aftale

AFTALE: Der bliver jublet i kor i det danske erhvervsliv, efter regeringen torsdag kunne lande en aftale med de fleste af Folketingets partier om en afskaffelse af PSO-afgiften.

Det vækker glæde rundt omkring i det danske erhvervsliv, at regeringen har landet en aftale om afskaffelse af PSO-afgiften.

PSO-afgiften blev i 2014 vurderet i strid med EU-retten, så regeringen har været nødsaget til at finde en alternativ finansieringskilde til den grønne omstilling.

Det lykkedes torsdag, hvor alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten og Alternativt blev enige om at hæve bundskatten, beskære erhvervsstøtteordningen og reducere den grønne check, dog ikke for pensionister.

Dermed kan PSO-afgiften afskaffes gradvist i perioden 2017-2022, så danske borgere og virksomheder ikke længere skal betale for den grønne omstilling over elregningen. Det er en beslutning, der mødes med stor begejstring i erhvervslivet.

L&F: Vækst i produktions-Danmark
DI roser partierne bag aftalen for at have taget ansvaret på sig og fundet en god løsning i sagen om PSO-afgiften. Det vil gavne den danske økonomi, siger direktør i DI Tine Roed.

“Det er en vigtig aftale for danske virksomheder og en god nyhed for dansk økonomi, at vi nu kan vinke farvel til PSO-afgiften. Det giver virksomheder og deres medarbejdere i hele Danmark en kraftig forbedring af vores konkurrenceevne. Aftalen vil styrke muligheden for at skabe vækst og nye job i alle dele af erhvervslivet – ikke mindst i vores fødevarevirksomheder. Det er lige, hvad Danmark har brug for,” siger hun.

Hos Landbrug & Fødevarer ser man ligesom hos DI frem til vækst og arbejdspladser som følge af, at PSO-afgiften bliver afskaffet. Administrerende direktør Karen Hækkerup påpeger, at den samlede fødevareklynges udgifter til PSO-afgift i 2016 løb op i knap 750 millioner.

“Vi har sagt det længe og klart, at PSO-afgiften er en af de største barrierer for vækst i produktions-Danmark. Det giver virksomhederne et massivt rygstød at få fjernet den nationale særbyrde, som afgiften jo har været, siger Karen Hækkerup og fortsætter:

“Det vil virkelig kunne mærkes i de egne af Danmark, hvor produktionsarbejdspladser fortsat fylder en stor del af beskæftigelsen. Det er et stort skridt mod et Danmark i bedre balance.”

Fjernvarme: Hurtigere udfasning havde være bedre
I brancheorganisation Dansk Energi glæder man sig over aftalen, både på egne virksomheders vegne, men også fordi det vil være gavnligt for den grønne omstilling, at danskernes elregning nu bliver mindre.

“Det er en rigtig god nyhed for Danmark, at regeringen med et flertal i Folketinget nu har besluttet at fjerne PSO-afgiften fra elregningen. Det betyder, at Danmark kan indkassere en vækstgevinst af de helt store, fordi vores virksomheder nu kan se frem til at blive mere konkurrencedygtige,” siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Dansk Fjernvarme deler også glæden over aftalen, men med et lille forbehold. Brancheorganisationen havde gerne set, at PSO-afgiften blev udfaset endnu hurtigere, da det ville give fjernvarmeselskaberne mulighed for at investere i varmepumper, der kan føre til mere brug af fjernvarme-el. Det siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.

“Jeg havde gerne set, at PSO’en blev udfaset hurtigere, end der er lagt op til. Men omvendt må vi også rose forligsparterne for, at der nu med den meget brede aftale er skabt en sikkerhed for investorerne, så der fortsat kan investeres i den danske energisektor til gavn for vækst, beskæftigelse og et grønnere Danmark.”

Forrige artikel TV: Transportordførere Prehn og Christiansen dyster i ugens Quiz TV: Transportordførere Prehn og Christiansen dyster i ugens Quiz Næste artikel Energiaftale øremærker milliarder til nyt vurderingssystem Energiaftale øremærker milliarder til nyt vurderingssystem