Erhvervslivet: Udkantsdanmark rammes hårdt af energiafgifter

AFGIFTER: Skatteministeriets udkast til ændring af elafgifterne kritiseres for ikke at gøre nok for de energi- og eksporttunge virksomheder, som især ligger i yderområderne. Men de bør i stedet glæde sig over, at afgifterne lempes, mener V og K.
Venstres skatteordfører, Mads Rørvig, mener, at virksomhederne burde glæde sig over, at Skatteministeriet lemper energiafgifterne.
Venstres skatteordfører, Mads Rørvig, mener, at virksomhederne burde glæde sig over, at Skatteministeriet lemper energiafgifterne. Foto: www.stemmads.dk
Hjalte T. H. Kragesteen
Politikerne siger et, men gør noget andet, når det handler om Udkantsdanmark, lyder kritikken fra dele af erhvervslivet, efter Skatteministeriet har fremlagt udkast til at ændre elafgifterne.

Ændringen skal sænke energiafgifterne med 2/3 i forhold til den stigning, der blev varslet i Forårspakke 2.0 fra 2009. Målet er at styrke virksomhedernes konkurrenceevne.

Men det er slet ikke nok, mener både Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer og Energi- og olieforum, der i høringssvar til ministeriet er fortørnede over, at der ikke fokuseres specifikt på de mest energi- og eksporttunge virksomheder.

Virksomheder i yderområder
Kritikken går på, at yderområderne rammes, fordi det især er i yderområderne, at de energi- og eksporttungevirksomheder ligger.

"Politikerne taler meget om, at de vil hjælpe landdistrikter, og at man vil hjælpe Udkantsdanmark, så det ikke bliver affolket. Og nu gør man noget, som lige præcis er noget, der kan være med at skade konkurrenceevnen, som derfor kan føre til, at de områder bliver affolket," siger energichef i Landbrug & Fødevarer, Jens Astrup Madsen.

Vi sætter jo ikke afgifter op her. Vi lemper afgifter, og det kommer jo alle til gavn. Det håber og tror jeg også, virksomhederne sætter pris på, men man bliver jo aldrig helt tilfreds. Uanset hvad vi gør som politikere på Christiansborg, vil vi blive beskyldt for, at det ikke er tilstrækkeligt.

Mads Rørvig
Skatteordfører, Venstre

Han bakkes op af Michael Müche Jensen, teknik- og miljøchef i Energi- og olieforum, som mener, at politikerne har for meget fokus på at skabe jobs og glemmer, hvordan man bevarer dem, man har.

"Det kan da godt være, at man kan skabe fem nye arbejdspladser, men hvis fabrikken ved siden af lukker, og der forsvinder 500 arbejdspladser, så har man nok ikke hjulpet så meget," siger han.

V: Vi lemper jo
Men i Venstre mener man, at virksomhederne i stedet burde glæde sig over, at man reducerer de varslede afgiftsstigninger.

"Vi sætter jo ikke afgifter op her. Vi lemper afgifter, og det kommer jo alle til gavn. Det håber og tror jeg også, virksomhederne sætter pris på, men man bliver jo aldrig helt tilfreds. Uanset hvad vi gør som politikere på Christiansborg, vil vi blive beskyldt for, at det ikke er tilstrækkeligt," siger Venstres skattteordfører, Mads Rørvig.

Men den køber man ikke i Dansk Industri, som dog - ligesom Landbrug & Fødevarer - kalder forslaget "et skridt i den rigtige retning".

"De planlagte forhøjelser dengang var alt for meget, og vi anerkender derfor, at det er godt skridt, regeringen har taget her. Men det ændrer ikke på det faktum, at beskatningen på procesenergi stiger," siger chefkonsulent i Dansk Industri, Troels Ranis.

Så balanceret som muligt
Energi- og olieforum repræsenterer to olieraffinaderier i Fredericia og Kalundborg, der også frygter at måtte flytte til udlandet.

"I sin yderste konsekvens betyder det her tab af 1.000 arbejdspladser på de to raffinaderier. De kan ikke bare vælte de her omkostninger over på prisen, for de er i international konkurrence," siger Michael Mücke Jensen.

De Konservatives skatteordfører, Mike Legarth, vil gerne komme kritikken i møde, men henviser også til, at man har forsøgt at tage hensyn til alle, når man lavede lempelsen.

"Der er taget mest muligt hensyn til påvirkningen over for små, mellemstore og store virksomheder. Og skulle det vise sig på baggrund af de her høringssvar, at der er nogle ubalancer, som er anderledes end den opfattelse, vi har til det, så kigger vi selvfølgelig på det," siger han.

Ny model
Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer mener, at der er brug for en helt anden model, hvor der er fokus på de energi- og eksporttunge virksomheder. Begge mener, at der først og fremmest bør være fokus på at forbedre konkurrenceevnen for de energi- og eksporttunge virksomheder, og så må man se, hvad der er tilbage til resten.

Men Venstres skatteordfører påpeger, at en sådan model vil kræve godkendelse af EU-Kommissionen, og det derfor vil være en langstrakt proces.  Men han kan godt forstå problematikken og åbner op for at se på en sådan ændring ved mulige fremtidige lettelser. Men det bliver ikke i denne omgang.

"Det vil være en meget lang og omfattende procedure, vi skal i gang med, og vores vurdering er, at de her penge, vi har nu, de skal ud og arbejde nu," siger Mads Rørvig.

At det vil tage tid er Landbrug & Fødevarer godt klar over, men skriver samtidig i sit høringssvar:

"at det ikke er hensigtsmæssigt, hvis man lægger sig fast på en model, der i mange år frem vil være uhensigtsmæssig, ud fra betragtninger om, hvad der på kort sigt vil være administrativt lettest."

Det forventes, at lovforslaget førstebehandles i den nærmeste fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

0:000:00