Fagforeninger vil samle en million underskrifter mod social dumping

BORGERINITIATIV: Mandag lancerer europæiske fagforeninger en kampagne for at samle en million underskrifter i EU mod social dumping i transportbranchen. Danske 3F er blandt initiativtagerne til underskriftindsamlingen.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: EU skal gribe ind mod snyd og social dumping i transportbranchen.

Det er målet for et nyt EU-borgerinitiativ, der lanceres mandag af en række europæiske fagforeninger. EU’s borgerinitiativer giver mulighed for, at man kan få taget en politisk sag op på EU-plan, hvis man kan samle en million underskrifter fra EU-borgere.

Initiativtagerne bag kampagnen, som går under titlen Fair Transport Europe,  vil have EU-Kommissionen til at fremsætte en række forslag, der blandt andet skal sikre, at EU anerkender social dumping som begreb, og at der bliver mere kontrol med, at virksomheder efterlever EU-regler om arbejdskraft.

Bag borgerinitiativet står Europæisk Transportarbejder Forbund, som repræsenterer 230 fagforeninger i hele Europa. Fagbevægelsen er bekymret for, at løn- og arbejdsforholdene for EU’s 11 millioner transportmedarbejdere er under pres, fordi EU-lovgivningen på området enten er utilstrækkelig eller dårligt implementeret.

Formanden for det nye borgerinitiativ, Lars Lindgren, mener, at underskriftsindsamlingen kan starte en debat om arbejdsvilkårene for transportmedarbejdere i hele Europa.

“Fair transport er en problemstilling, der vedrører hele den europæiske befolkning. Så længe man ikke kan sende et æble, et par sko eller sig selv i e-mail, har Europa brug for kvalificerede transportmedarbejdere med ordentlige arbejdsforhold,” siger Lars Lindgren, der også er formand for Europæisk Transportarbejder Forbund.

Formand for 3F Transport Jan Villadsen er næstformand for borgerinitiativet. Han håber, at initiativet kan skabe opbakning til fagforeningernes diskussionen med EU-politikerne.

“Europas veje myldrer med historier om chauffører fra Østeuropa, der er ofre for snyd og social dumping. Grænseløse luftfartsselskaber sender regning på regning for billig transport videre til deres ansatte, imens underbetalte søfolk bliver snydt på rustne skibe i Europas havne,” siger Jan Villadsen.

Fair Transport Europe har nu et år til at samle en million underskrifter i mindst syv EU-lande. Hvis de når i mål inden 14. september 2016, er EU-Kommissionen forpligtet til at sagen op, for eksempel ved at fremsætte ny lovgivning.

Siden EU indførte muligheden for borgerinitiativer i 2012, er der kun tre af slagsen, der har opnået en million underskrifter.

 

Dokumentation

Hvad er det Europæiske Borgerinitiativ?
Et europæisk borgerinitiativ kan opfordre Europa-Kommissionen til at foreslå lovgivning på områder, hvor EU har beføjelse til det. Et borgerinitiativ skal have støtte fra mindst én million EU-borgere fra mindst syv af de 28 medlemslande. Der kræves et minimum af underskrivere fra hvert enkelt af de syv lande. I Danmark kræves 9750 underskrifter.

Lykkes et borgerinitiativ, afføder det en høring i EU-Parlamentet, ligesom det pålægger EU-Kommissionen at overveje at foreslå ny lovgivning. Hvis Kommissionen ikke vil handle på baggrund af forslaget, skal den komme med en begrundet udtalelse om, hvorfor det ikke er tilfældet.

Siden det nye demokratiinstrument trådte i kraft i 2012, har EU-Kommissionen registreret 51 initiativer, hvoraf den har afvist de 20, fordi de faldt uden for Unionens kompetencer. Heraf har kun tre haft succes med at nå helt til millionen. Det er endnu ikke lykkedes i Danmark at komme over grænsen på 9.750 underskrifter for et borgerinitiativ.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Villadsen

Gruppeformand, Transportgruppen, 3F
(martec søfartsskole)

0:000:00