Fik du læst? Danske pensionskasser brændte nallerne på korruption i Mozambique. Nu er flere tilbage

Som investor i Afrika kan man ende med at støtte korruption. Få lande illustrerer det bedre end ludfattige Mozambique, hvor danske pensionskasser i kølvandet på en stribe fængselsdomme og fornyet opsyn fra Verdensbanken igen har investeret omkring 50 millioner.

<u></u>Mozambiques tidligere&nbsp;finansminister Manuel Chang nægtede sig skyldig, da han i sommer sad på anklagebænken ved retten i New York. Det er blandt andet danske pensionskroner, Chang og andre skal have brugt til bestikkelse. Sagen kører fortsat.&nbsp;&nbsp;
Mozambiques tidligere finansminister Manuel Chang nægtede sig skyldig, da han i sommer sad på anklagebænken ved retten i New York. Det er blandt andet danske pensionskroner, Chang og andre skal have brugt til bestikkelse. Sagen kører fortsat.  Foto: Elizabeth Williams/AP/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Denne artikel blev bragt første gang 4. oktober 2023. Du kan nu genlæse den helt gratis.

Tunfisk, vrede pensionskunder, en fængslet ex-præsidentsøn, millionbøder og retssager på tre kontinenter.

Det er blot en håndfuld af ingredienserne i den korruptionsskandale, der for et halvt årti siden rystede flere danske pensionskasser og kapitalforvaltere, og som i dag endnu ikke er afsluttet.

Nu har omkring 50 millioner danske pensionskroner atter fundet vej tilbage til Mozambique, denne gang i form af statsobligationer, der har dog stadig har tråde tilbage til de skandaleramte "tunobligationer".

Tre ud af de i alt fem selskaber, nemlig Velliv, PensionDanmark og Industriens Pension, var også medmedinvestorer i det skandaleramte Ematum-selsskab.

Skandalen udløste blandt andet et oprør blandt medlemmerne i MP Pension, i dag AkademikerPension, en halv milliard dollars var forsvundet, og Mozambiques tidligere finansminister er i dag i FBI's varetægt.

"Mozambique gjorde noget, der åbenlyst ikke var smart, og nu sidder landet i en klemme," siger Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark. Ifølge en analyse fra Chr. Michelsens Instituttet i Norge har skandalen skubbet to millioner mozambikanere ud i fattigdom.

I den anledning har Altinget i samarbejde med Danwatch taget et kig på Mozambique, skandalen, og hvad der har fået pensionskasserne til atter at sende medlemmernes penge i retning af det sydafrikanske land.

 

1. Hvordan opstod skandalen?

Skandalen begyndte som noget, der lignede et afrikansk væksteventyr på det internationale obligationsmarked. Med 850 millioner dollars i ryggen skulle Ematum – en forkortelse for ’Det mozambikanske tunselskab’ på portugisisk – købe en stor tunfabrik og en flåde af fiskekuttere. Lånet, der var garanteret af staten, var formidlet af Credit Suisse og den russiske bank VTB.

Blandt pengene var 53 millioner danske pensionskroner fra Industriens Pension, PensionDanmark, Unipension (i dag AkademikerPension) og Nordea Liv & Pension (i dag Velliv).

Kort efter var der tegn på, at pengene ikke bare gik til tunfiskeri, men blandt andet militærbåde til at bekæmpe pirateri. Og Ematum fangede langt fra de 200.000 ton tunfisk, som selskabet ifølge forretningsplanen skulle have på krogen for at løbe rundt.

I 2016 blev gælden konverteret til en almindelig statsobligation. Kort efter indrømmede staten, at der reelt var blevet lånt langt flere penge – hvorfor misæren også er kendt som "hidden debt scandal", altså skandalen om skjult gæld.

Gennem de samme banker, Credit Suisse og VTB, var der optaget yderligere lån for 1,4 milliarder. Modsat Ematum blev denne gæld ikke videreformidlet som erhvervsobligationer, og de danske pensionskroner var altså ikke en del af denne gæld.

Over en halv milliard dollars var forsvundet.

Kort efter mistede landets valuta en tredjedel af dens værdi, Den Internationale Valutafond og Verdensbanken afbrød samarbejdet, og Mozambique befandt sig i den største finanskrise, siden landet løsrev sig fra Portugal i 1975.

Ydermere var statsgarantien på Ematun-lånet ifølge landets højesteret ulovlig, fordi den blev givet bag om ryggen på landets parlament.

{{factbox:101716:C}}

2. Hvorfor har pensionskasserne så valgt at investere igen?

Kort sagt fordi de ser tegn på bedring.

Hos Velliv, der under navnet Nordea Liv & Pension havde 1,7 millioner investeret i Ematum gennem en ekstern kapitalforvalter, peger porteføjleforvalter Asbjørn Purup Andersen blandt andet på, at internationale institutioner som Verdensbanken har spillet en vigtig rolle i at rette op på skandalen.

“Verdensbanken har været med i en længere proces for at rette op på nogle af de ting, der udspang af skandalen fra 2013, som kom frem i 2016,” siger Asbjørn Purup Andersen.

Således skal Verdensbanken blandt andet have hjulpet Mozambique med at lukke de smuthuller i lovgivningen, der muliggjorde svindlen i første omgang.

Senere er også Den Internationale Valutafond vendt tilbage med en kapitalindsprøjtning.

“De globale organisationer hjælper til at forbedre rammevilkårene og governance,” siger Asbjørn Purup Andersen. Governance, i dette tilfælde regeringsførelse, er et af parametrene i de såkaldt ESG-screeninger af investeringer – environmental, social og governance.

I hvilket omfang kan du være sikker på, at de ansvarlige er draget til ansvar?

"Det er jo svært, for det er en kompleks sag. Men der har været retssager både lokalt og internationalt, blandt andet er den tidligere finansminister nu er udleveret til USA," siger Asbjørn Purup Andersen med henvisning til Manuel Chang, der efter fem år i Sydafrikas varetægt nu er udleveret til USA. Han er blandt andet anklaget for at have brugt pengene fra Ematum-lånet til at betale bestikkelse.

Sagen har også fået retslige efterspil i Storbritannien, hvor Credit Suisse og den mozabikanske stat søndag 1. oktober indgik forlig og dermed undgik en sag ved Højesteret i London.

Credit Suisse havde i forvejen fået omkring en halv milliard dollars i bøder for sin rolle i sagen. 

I Mozambique er blandt andre en tidligere præsidents søn og flere efterretningschefer fængslet for underslæb, magtmisbrug og hvidvaskning af penge. Eks-præsidentsønnen havde ifølge retten brugt pengene på luksusbiler og et pælæ i nabolandet Sydafrika.

{{quote:141819:L}}Hos PensionDanmark, der havde 6,8 millioner i Ematum-obligationer, ser man ligeledes tegn på bedring i Mozambique. Ligesom Velliv mener PensionDanmark, at pengene hjælper landet med at løfte befolkningen ud af fattigdom.

"Den sag ligger nu langt tilbage, og vi vurderer, at investeringer i landets statsobligationer er blevet mindre risikable og samlet set vil være til gavn for udviklingen i Mozambique og landets befolkning," lyder det i et skriftligt svar fra Jan Kæraa Rasmussen, chef for bæredygtighed og ESG.

Derfor har PensionDanmark nu investeret omtrent det samme beløb, syv millioner, i de nuværende statsobligationer.

“Vi har tidligere på året besluttet at genoptage investeringer i statsobligationer fra Mozambique, efter vi valgte at afvikle vores investeringer som følge af korruptionsskandalen i Ematum," skriver Jan Kæraa Rasmussen.

Industriens Pension er ikke vendt tilbage inden deadline, men har bekræftet investeringen i statsobligationerne.

I AkademikerPension – der tidligere hed MP Pension og var en del af pensionssamarbejdet Unipension – udløste Ematum-affæren et oprør blandt pensionskassens medlemmer. Pensionskassen sortlistede efterfølgende Mozambique i flere år. I dag er Mozambique fjernet fra selskabets eksklusionsliste og dermed "investerbar," men pensionskassen har valgt at sætte pengene et andet sted, fortæller investeringsdirektør Anders Schelde.

3. Er det etisk forsvarligt?

Vandene bliver delt, når man spørger, hvorvidt det er også er etisk forsvarligt at investere i mozambikanske obligationer.

Blandt de mest højlydte kritikere finder man Edson Cortez, direktør for tænketanken Centro de Integridade Pública, der har ført kampagner for at få eftergivet gælden fra skandalen.

“Som ejer af statsobligationer i Mozambique bidrager man til, at vi bliver fastholdt i en dybt uholdbar gældssituation. Man er med til at blåstemple en gæld, som dybest set er ulovlig, og som burde være blevet annulleret”, siger Edson Cortez.

“Hvis jeg hørte om, at nogle kinesere købte mozambikanske statsobligationer, ville jeg ikke være chokeret, men jeg havde forventet mere af netop danske pensionskasser. Det er skuffende”, siger Edson Cortez.

Den kritik afviser PensionDanmark:

“Vores investering er ikke en blåstempling af den tidligere regerings ageren i Ematum-sagen. Den afspejler derimod den vurdering, at det er til større gavn for landets muligheder for at udvikle sig til gavn for befolkningen, at vi investerer, end hvis vi lader være”, skriver Jan Kæraa Rasmussen.

Da Ematum-gælden blev omstrukturet, var Lars Koch, dengang politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, så forarget, at han med sine egne ord slet ikke kunne være i sin krop.

"Det er fattige mennesker, der ender med at betale gildet," sagde han til Information og efterlyste et bedre, internationalt system til at omstrukture gældsplagede fattige landes gæld. Det gør han stadig i dag.

{{quote:141820:R}}Men om pensionskassernes investeringer i statsobligationerne er Lars Koch mere afdæmpet. Også fordi de modsat Ematum-obligationerne er godkendt af landets parlament.

“Når der nu er tale om en omstruktureret obligation, synes jeg, det er okay. Mozambique sidder med en gæld, de ikke kan komme ud af, og det må der tages bestik af," siger han.

“Men det er klart, at man som långiver har et ansvar for, at ens penge bliver brugt forsvarligt og ikke som i tilfældet med Ematum, hvor bare ti minutters research havde vist, at der var noget, der ikke helt stemte. Den due diligence forventer jeg selvfølgelig, pensionskasserne har lavet,” fortsætter Lars Koch.

Ifølge kapitalforvalteren Gregory Smith, der er forfatter til en bog om afrikansk statsgæld, er det nærmest umuligt at placere ansvaret for skandalen ét sted.

"Lånene fra 2013 var bevidst designet, så folk drog personligt fordel af det. Der var meget korruption. Så man kan på den ene side sige, at teknokraterne ikke gjorde deres job godt nok, men på den anden side var en del af gælden helt bevidst skjult," siger Gregory Smith.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Kæraa Rasmussen

Bæredygtighedschef, PensionDanmark, fhv. udviklingsdirektør, Pædagogernes Pension, fhv. cheføkonom, LO
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Anders Schelde

Chief Investment Officer, AkademikerPension
Cand.polit, MBA

Lars Koch

Generalsekretær, Oxfam Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00