Find dit pensionsselskab: Seks milliarder pensionskroner i knapt så demokratiske lande

I en ny artikelserie sætter vi fokus på pensionsselskabers statsobligationer i afrikanske lande, der blandt andet slås med korruption og menneskeretskrænkelser. Her kan du se, hvor mange penge selskaberne har investeret.

Internt fordrevne fra det nordlige Mozambique, hvor civile har været fanget mellem regeringsstyrker og islamistiske grupper. 
Internt fordrevne fra det nordlige Mozambique, hvor civile har været fanget mellem regeringsstyrker og islamistiske grupper. Foto: Baz Ratner/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Over seks milliarder danske pensionskroner er investeret i at låne penge til afrikanske stater, der ifølge Freedom House ikke er frie eller kun er delvist frie.

Det viser en kortlægning af pensionskassernes afrikanske statsobligationer, som Altinget har lavet i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch.

Pengene er investeret for at "skabe gode afkast" for medlemmerne, som en pensionskasse formulerer det.

Og selvom pengene også går til eksempelvis at opstille vindmøller eller købe hospitalssenge, bakker man som statsobligationsinvestor automatisk op om det siddende lands regering.

"Når man køber statsobligationer i et land, understøtter man samtidig landets ledelse. Det kan ikke være anderledes", siger professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Carsten Tanggaard.

Blandt landets 13 største pensionsselskaber har 12 af dem statsobligationer i afrikanske lande. Danmarks største pensionsselskab, PFA, har ingen afrikanske statsobligationer.

Find dit pensionsselskab i grafikken – og tjek pensionsinfo.dk, hvis du er i tvivl om, hvor du har din pension.

 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00