Nye målinger viser fire sider af Ellemanns udfordringer

ÉTÅRSDAG: Flere vælgere har vendt Venstre ryggen, og vælgerne foretrækker andre statsministerkandidater. Det viser friske målinger på dagen, hvor Jakob Ellemann-Jensen kan fejre etårsjubilæum som Venstres formand. Vi har samlet fire figurer, der illustrerer udfordringerne.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

På denne dag for et år siden blev Jakob Ellemann-Jensen officielt indsat som Venstres nye partiformand uden en eneste modkandidat.

Men markeringen af etårsjubilæet sker samtidig med, at Ellemann-Jensen er ramt af dårlige meningsmålinger.

Ifølge den seneste meningsmåling som Epinion har lavet for Altinget og DR, står Venstre til det dårligste valgresultat siden 1990. Samtidig slås Ellemann med sin egen popularitet, som er blevet mindre i løbet af det seneste år.

Tilbagegangen i målingerne tog fart, da coronakrisen ramte Danmark i marts. Her begyndte Socialdemokratiets historisk opbakning på bekostning af de øvrige partier, og Jakob Ellemann-Jensen stod tilbage i skyggen af Mette Frederiksen (S).

Altinget gennemgår fire figurer, som viser V-formandens udfordringer.

Vælgerne foretrækker Pape

Første måling, der illustrer en udfordring for Ellemann, viser, at han ikke er den populæreste partileder i oppositionen. Hvis vælgerne skal pege på en blå statsministerkandidat, er der 22 procent som vil have Venstres formand.

Den populæreste er Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, som får opbakning fra 32 procent. Det viser en måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Det er især de røde vælgere, som helst vil have den konservative formand, mens de blå vælgere er splittede mellem de to mænd.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Erik Holstein Erik Holstein, Altingets politiske kommentator

”Den generelle tilbagegang er ikke en akut trussel mod Ellemann. Det er næsten værre, at den konservative leder Søren Pape nu bliver foretrukket som statsministerkandidat frem for Ellemann. Siden 1998 har der ikke været tvivl om, at det er Venstres leder, der er den borgerlige statsministerkandidat, og det er meget ubekvemt for Ellemann, at det ikke længere er en selvfølgelighed.”

Jarl Cordua Jarl Cordua, politisk kommentator

”Det truer ikke Ellemann. De fleste ved godt, at så længe Konservative står til noget, som svarer til en tredjedel af Venstres opbakning, så bliver det ikke til noget. Det er mere en sag, man kan tale op for at udstille Ellemanns svagheder, end det er noget, der kan blive til en realitet.”

Læs også

Frederiksen vinder popularitetskonkurrence med længder

Da Ellemann-Jensen blev ny formand for Venstre for et år siden, lå han ikke langt fra den siddende statsminister, Mette Frederiksen, i popularitetsmålingerne.

Men da coronakrisen ramte landet, kunne han ikke længere følge med Mette Frederiksen. Siden har Ellemann ligget på omtrent samme lave niveau i de popularitetsmålinger som Epinion laver for Altinget og DR, og ifølge den seneste er der blot 18 procent af danskerne, som foretrækker ham som statsminister.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Erik Holstein Erik Holstein, Altingets politiske kommentator

”Som statsministerkandidat er Ellemann alt for langt efter Mette Frederiksen - selv når man tager i betragtning, at han stadig er ny som leder. Noget af det kan forklares med, at Mette Frederiksens popularitet eksploderede, da hun viste lederskab i coronakrisens første fase, men opbakningen til Ellemann er samtidig faldet markant. Og den er vel at mærke blevet ved med at falde, selv efter Mette Frederiksens popularitet er dalet lidt.”

Jarl Cordua Jarl Cordua, politisk kommentator

”Han står overfor en formidabel statsminister fra rød blok, som stadig har stor og bred opbakning blandt vælgere. Langt ind i borgerlige vælgerkorps er der stor tilfredshed med den måde, som hun har håndteret hele coronakrisen.”

”Nu kommer Arneudspillet, men det er heller ikke nødvendigvis noget, der får borgerlige vælgere til at forlade Mette Frederiksen. Der har bare ikke været særlig mange sager, som Ellemann har kunne lukrere på og som har gjort hende mindre populær.”

Vælgernes syn på Ellemann er forandret

Siden marts måned har vælgernes syn på Venstres formand ændret sig. I marts var der 26 procent af vælgerne, som havde en negativ opfattelse af Ellemann, mens 43 procent havde et positivt indtryk.

I september er de tal ændret til 38 procent negative, mens der er 40 procent, som svarer positivt.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Erik HolsteinErik Holstein, Altingets politiske kommentator

”Den samlede pakke af tal må være meget deprimerende læsning for Jakob Ellemann, der ellers havde et godt image som udgangspunkt. Men i det første år har han haft svært ved at finde sine ben i den lederrolle, han blev kastet i ud på et uventet tidspunkt.”

”På det personlige plan skal Jakob Ellemann finde mere af den flabede charme frem, som han har til fælles med sin far. Det virker som om, han er blevet overvældet af rollen som statsministerkandidat – og derfor blevet for forsigtig. Ellemann skal finde sin gamle selvtillid frem og bruge nogle af de egenskaber, der gjorde ham til en rigtig god politisk ordfører.”

Jarl CorduaJarl Cordua, politisk kommentator

”Ellemann er i en fase, hvor han er bagud på point. Det er man også klar over i Venstre, og indtil videre har denne sæson ikke været særlig positiv overfor Ellemann. Han har været udsat for kritik i borgerlige medier, og så har hans forgænger (Lars Løkke Rasmussen, red.) også lige skrevet en bog, som også har udstillet Ellemann.”

”Han har været under beskyldning fra højrefløjen for at være alt for midtsøgende i forhold til nogle af de mere hardcore borgerlige vælgere. Det har han forsøgt at rette op på, men han slås stadig med sit image.”

Venstre står til ringeste valgresultat i 30 år

Modvinden rammer ikke blot Ellemann. Venstre bliver også straffet af vælgerne i meningsmålingerne. Ifølge den seneste måling foretaget af Epinion for Altinget og DR, står Venstre til at få 17,2 procent af stemmerne ved et folketingsvalg.

Hvis det holder stik, vil Venstre indkassere det dårligste valgresultat siden folketingsvalget i 1990. Det vil også overgå valgresultatet i 2015, hvor partiet fik 19,5 procent af stemmerne og mistede 13 mandater.

Ifølge den seneste måling vil Venstre miste 12 ud af sine nuværende 43 mandater.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Erik HolsteinErik Holstein, Altingets politiske kommentator

”Faldet i Venstres vælgeropbakning er meget markant sammenlignet med valget i juni 2019, men man skal huske, at Venstre havde en lige så lav opbakning i en pæn del af Løkkes sidste periode som statsminister. Og nu har Løkkes kritik af Venstre så kostet yderligere.”

”Hvis Ellemann fortsætter med at tabe på alle parametre, bliver han svær at tage alvorlig som statsministerkandidat. Men hans formandspost kommer tidligst i fare efter næste valg.”

”Der er nogle personlige aspekter i nedturen, men der er også nogle politiske: Ellemann har lagt sig ret langt til højre i den økonomiske politik, f.eks. i forhold til Arne-udspillet. Og i en periode fik han skabt tvivl om den værdipolitiske profil. Det sidste er der rettet op på nu.”

Jarl CorduaJarl Cordua, politisk kommentator

”Det er et stort problem for Ellemann, at han ikke får særlig meget opbakning fra de andre blå partier, som har travlt med at stemmemaksimere. Dansk Folkeparti har en formand, som ligger og lurer som en haj ved en badestrand på, at Ellemann dummer sig, og så forsøger han at score nogle point på den konto. Det samme gør Pernille Vermund, som har brugt flere kræfter på at angribe Ellemann end på at angribe regeringen.”

”Det handler også om, at han skal sætte sig i respekt. Og det kræver nok, at han som leder træder i karakter, at han fremstår som en mand med skarpe holdninger og et skarpt projekt.”

”Men der er også forlydende om, at Ellemann faktisk har et projekt i skuffen. Han har overbevist folketingsgruppen om en linje, som partiet skal følge. Så der er noget på vej, og han har allerede placeret partiet i sundhedsreformsdebatten og i udlændingedebatten.”

Dokumentation

Bag målingerne

Alle nye målinger er udarbejdet af Epinion for Altinget og DR på baggrund af i alt 1003 gennemførte interviews med et repræsentativt udsnit af vælgerne i perioden 1/9-8/9.

Læs mere i artiklens grafer.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00