Ny måling: Venstre står til dårligste valgresultat i 30 år

POLITISK INDEKS: Det halter med vælgernes opbakning til Venstre, der står til at miste 12 ud af 43 mandater. Men indtil videre er det ikke en trussel for V-formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen ikke får vendt skuden og begynder at vinde vælgernes gunst, risikerer Venstre at få det laveste valgresultat siden folketingsvalget i 1990.

Ifølge en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder står Venstre til at få 17,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

I 1990 fik Venstre 15,8 procent af stemmerne, mens det laveste i nyere tid er folketingsvalget i 2015, hvor partiet opnåede 19,5 procent.

Holder målingen stik, vil Venstre skulle sige farvel til 12 ud af de 43 folketingsmedlemmer, som partiet har i dag.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Løkkes bog spøger
Målingen er foretaget fra 1. september til 8. september. Det er kort tid, efter tidligere statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussens erindringsbog udkom, hvori han lufter tankerne om et politisk comeback.

I en række interviews i forbindelse med udgivelsen langede han samtidig ud efter den nye V-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Set i det lys er målingen ikke overraskende, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Venstres tilbagegang er helt efter bogen. Når en tidligere leder udfører et kamikaze-angreb på sit eget parti, kan det ikke undgå at få negative konsekvenser. Selvom Venstres ledelse har håndteret sagen klogt og fået isoleret Løkke, vil vælgerne altid reagere negativt på den slags,” siger han.

Læs også

Ellemann er ikke i problemer endnu
Den lave opbakning er i første omgang ikke et problem for Ellemann-Jensen, mener Erik Holstein. Men hvis partiet gror fast i målingerne omkring 17 til 18 procent, kan det på sigt svække ham overfor statsminister Mette Frederiksen (S).

”Der er ikke nogen trussel mod Ellemann på denne side af et folketingsvalg, men det vil gøre det meget svært for Ellemann at træde i karakter som en seriøs udfordrer til Mette Frederiksen, hvis Venstre ligger langt under valgresultatet i målingerne,” siger Erik Holstein.

Hvorvidt partiet kan vende udviklingen, afhænger på den korte bane af Løkkes næste træk.

”På kort sigt kommer meget an på, hvordan Løkke reagerer. Hvis han alligevel danner sit eget parti, vil det uundgåeligt koste for Venstre,” siger Erik Holstein.

Rent politisk er der en klar opskrift, der kan give Venstre medvind igen. Men det kræver en anden økonomisk kurs:

”Der er ingen tvivl om succesopskriften i dansk politik; det er en stram udlændingepolitik kombineret med en midtsøgende økonomisk politik. Det var den recept, Fogh havde så stort held med. I dag ligger Venstre mere yderligt i den økonomiske politik,” siger Erik Holstein.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Socialdemokratiet fastholder rekordtilslutning
I regeringskontorerne er der modsat hos Venstre god grund til at glæde sig over målingen. Socialdemokratiet fastholder den rekordopbakning, som opstod under coronakrisen i foråret. Partiet står nu til at få 33,2 procent af stemmerne.

Det står også i kontrast til Altingets seneste kvalitetsvejede snit af målingerne i august, hvor Socialdemokratiet oplevede en mindre tilbagegang fra det høje niveau før sommerferien.

”Målingen afviger lidt fra gennemsnittet af meningsmålingen, hvor S må indkassere en vis tilbagegang fra et meget højt niveau. Men under alle omstændigheder står Mette Frederiksen rigtig godt. Meget skyldes håndteringen af coronakrisen, så opbakningen risikerer at ryge, hvis regeringen ikke får kontrol med den sidste uges foruroligende udvikling i smittetallet,” siger Erik Holstein.

Corona kan dog ikke tage al æren. I august præsenterede regeringen omsider det konkrete forslag bag partiets store valgløfte om en ret til tidligere pension for udvalgte danskere.

”Der er ingen tvivl om, at udspillet om tidligere pension til den danmarksberømte Arne har været med til at styrke socialdemokraterne. Her har partiet virkelig fanget en dagsorden, som de fleste troede, var død,” siger Erik Holstein.

Den politiske kommentator vurderer, at regeringspartiet har gode muligheder for at vinde mere end 30 procent af stemmerne, når partiet står overfor vælgerne til næste folketingsvalg. Men det afhænger meget af de næste måneder.

Dokumentation

Bag målingen
Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.629 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet henholdsvist som telefoninterviews og online på Epinions Danmarkspanel 1. september - 8. september 2020.

Den statistiske usikkerhed for de enkelte partier

Socialdemokratiet 2,3 %
Radikale 1,3 %
Konservative 1,4 %
Nye Borgerlige 1,2 %
SF 1,2 %
Liberal Alliance 0,8 %
Kristendemokraterne 0,8 %
Dansk Folkeparti 1,2 %
Stram Kurs 0,4 %
Venstre 1,8 %
Enhedslisten 1,2 %
Alternativet 0,5 %

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00