Venstre taber tusindvis af vælgere til tre partier

VANDRINGER: Socialdemokratiet, Konservative og Nye Borgerlige nyder alle tre godt af, at Venstres opbakning blandt vælgerne er svundet ind. Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden valget i 2019.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tre partier har glæde af Venstres tilbagegang i meningsmålingerne.

Det viser en ny gennemgang af vælgernes vandringer siden folketingsvalget i 2019, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge analysen har Venstre mistet mere end 135.000 vælgere siden valget, hvoraf halvdelen er gået til Socialdemokratiet.

Men Venstre lider også store tab til to af sine oppositionskolleger. Nye Borgerlige har fået mere end 25.000 tidligere V-vælgere, mens omtrent 21.000 er gået til Konservative. Den resterende del af Venstres tidligere vælgere vil nu vælge sofaen over en tur i stemmeboksen.

Tabet til de tre andre partier stiller Venstre overfor en svær opgave, siger Kasper Møller Hansen.

”Det er tre dimensioner, som vælgerne vandrer på, og det gør det sværere for Venstre at reagere på det. For hvis man piller ved den ene knap, så kan man risikere at rykke ved noget andet.”

Venstre er optimistiske
Tabet af vælgere får dog ikke Venstre til at ryste på hånden. De vælgere skal nok vende tilbage, mener partiets politiske ordfører, Sophie Løhde.  

”Det er naturligvis aldrig tilfredsstillende at miste vælgere. Men jeg er heldigvis meget optimistisk ved udsigten til, at Venstre kommer til at vinde de tabte vælgere tilbage,” skriver hun i en sms til Altinget. 

Hun er overbevist om, at vælgerne vil kvittere for Venstres politik, når den politiske dagligdag vender tilbage igen efter coronakrisen. 

”Den politiske hverdag er så småt ved at vende tilbage, og vi har fået ro på bagsmækken i vores parti. Samtidig er vi i fuld gang med at fremlægge konkret politik, der har fokus på privat jobskabelse, en ansvarlig grøn økonomi, mere frihed og frit valg i vores velfærd samt en stram og konsekvent udlændingepolitik,” skriver Sophie Løhde.

Se, hvem Socialdemokratiet ellers får vælgere fra i det samlede overblik over alle partiernes vælgervandringer på Altinget Christiansborg.

Læs også

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/4-20 til 30/6-20 og Epinion i perioden 10/4-20 til 16/4-20 og 22/5-20 til 29/5-20. I alt er 9.968 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet). 

1,0 svarer til 42.286 vælgere. Det er en promille af det samlede nuværende vælgerkorps, som er på 4.228.613 personer.

Artiklen tager udgangspunkt i nettovandringerne, da det er det samlede antal vælgere, som partierne har tabt eller mistet.

Vandringer er vægtet op mod valgresultatet ved FV2019 og seneste snit af for målingerne. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved FV19 (SI 2019), førstegangsvælger nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2019. Dvs. andel som er død el. udvandret siden FV19 (IS død).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00