Løkke offentliggør hemmelig lydoptagelse fra afgørende V-møde

NY BOG: Den tidligere V-formand Lars Løkke Rasmussen optog hele mødet i Brejning, hvor han sidste sommer trak sig som formand. Nu gengiver han det i sin fulde længde i en ny bog, hvor han også lufter tanken om et comeback.

Foto: Arthur Joseph Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Hvordan faldt ordene præcis på hovedbestyrelsesmødet i Brejning for et år siden, hvor daværende partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) endte med at trække sig?

Det afslører hovedpersonen selv i sin nye bog 'Om de fleste og det meste'. Heri gengiver han en fuld gengivelse af en hemmelig lydoptagelse fra mødet.

Det gør han på trods af, at kutymen i Venstre er, at man ikke refererer andres ord fra interne møder.

”Normalt må man jo kun referere, hvad man selv siger ved den slags møder, men situationen var langtfra normal, og jeg kan ikke rigtig referere mig selv, hvis jeg ikke medtager afbrydelserne undervejs. Her er udskriften i sin fulde længde,” skriver Lars Løkke Rasmussen i bogen.

Enten må jeg acceptere, at den politiske dør er lukket bag mig. Eller også må jeg snurre rundt på hælene og slå den ind igen.

Lars Løkke Rasmussen

Gengivelse af "absurd" proces
Løkkes gengivelse af lydoptagelsen indledes ved mødets start og giver indblik i den efterfølgende debat frem til, at han meddeler sin afgang.

”Jeg synes, det er en absurditet, at vi nu afvikler et hovedbestyrelsesmøde, hvor vi har taget den politiske diskussion ud af programmet. Og derfor har jeg besluttet at følge den opfordring, som er formuleret af kommunerne i Midtjylland om omgående at trække mig tilbage som formand for Venstre,” lyder det fra Løkke selv ved slutningen af mødet.

Normalt må man jo kun referere, hvad man selv siger ved den slags møder, men situationen var langtfra normal, og jeg kan ikke rigtig referere mig selv, hvis jeg ikke medtager afbrydelserne undervejs.

Lars Løkke Rasmussen

Optagelsen slutter ifølge Løkke, da han kort tid efter sidder ude i sin bil og beder sin personlige assistent om at køre væk med ordene: ”Lad os komme afsted. Nu, nu, nu!”.

Løkke forlod mødet i Brejning med det samme efter sin afsked, selvom mødet stadig var i gang, og han kørte væk uden at møde pressen.

Comeback eller ej
Men var mødet i Brejning det sidste kapitel i Løkkes politiske liv? Det spørgsmål stiller han i bogen, hvor han åbner for, at han kan være på vej tilbage i dansk politik for fuld kraft.

”Jeg dur simpelthen ikke til at være halvt med. Og derfor er jeg nødt til at træffe mit valg: Enten må jeg acceptere, at den politiske dør er lukket bag mig. Eller også må jeg snurre rundt på hælene og slå den ind igen. På den ene eller anden måde,” skriver Løkke.

Han når ikke til en konklusion i bogen. Men en ting er sikker. Vi får snart svar.

”Jeg kan mærke, at det er tæt på,” skriver han.

’Om de fleste og det meste’ udkommer mandag, hvor Altinget bringer en anmeldelse af bogen. Samme dag kan du også kan læse et uddrag af den på Altinget Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF, stifter og politisk leder (M), fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)