Flertal forkaster regeringens forslag om tvangstest i Vollsmose

Et flertal i Folketingets Epidemiudvalg siger nej til, at beboere i Vollsmose skal have pligt til at lade sig teste for coronavirus. Og det er ifølge professor Morten Sodemann godt, at forslaget er faldet.

Der bliver ikke pligt til at lade sig corona-teste for beboerne i Vollsmose, som for eksempel her på Humlehaveskolen. Mange i bydelen har den seneste tid ladet sig teste frivilligt. 
Der bliver ikke pligt til at lade sig corona-teste for beboerne i Vollsmose, som for eksempel her på Humlehaveskolen. Mange i bydelen har den seneste tid ladet sig teste frivilligt. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Regeringen kan ikke finde opbakning til sit forslag om at indføre tvangstest i Vollsmose.

Det står ifølge tv2.dk klart, efter Folketingets Epidemiudvalg mandag aften mødtes for at diskutere forslaget. 

"Som jeg har forstået Folketingets partier op til det her møde, var der ønske om det. Det er altså et forslag, som Folketinget så alligevel ikke er klar til at bruge. Det vil jeg så tage til efterretning," siger  sundhedsminister Magnus Heunicke til TV2.

Flere medier har mandag beskrevet, at regeringen var klar til at tage et helt nyt værktøj i brug for at begrænse coronasmitten i Odense-bydelen Vollsmose. Her ville regeringen gøre det til en pligt for beboerne at lade sig teste. Og hvis de ikke ville det, skulle det medføre en bødestraf.

Forslag møder kritik fra professor 
Ifølge Morten Sodemann, der er professor i global sundhed og indvandrermedicin på Syddansk Universitet, har det været svært at komme væk fra den tanke, at der ligger andet end epidemibeskyttelse til grund for at tage epidemilovens paragraf 28 i brug i netop Vollsmose.

"Der skal statueres nogle eksempler, og så kan man jo øve sig lidt på en befolkning, som ikke har mange talerør,” siger han til Altinget og fortsætter: 

”Det handler nok mere om symbolpolitik end epidemibekæmpelse, og det kan godt risikere at være symbolpolitik, som giver alvorligt bagslag. Tvangsforanstaltninger på baggrund af 87 smittede lyder mere som en øvelse end som en reel hensigt om at gøre noget ved smitten,” siger Morten Sodemann. 

Regeringens forslag kom på baggrund af anbefalinger fra Epidemikommissionen, efter at der den seneste uge er fundet 87 nye smittetilfælde i bydelen, hvor der bor 9.100 personer. 

Det svarer til en incidensrate på mere end 950 smittede per 100.000 indbyggere, mens tallet for hele Odense ligger på 110, viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Lars Løkke: ”Højst besynderligt” 
Søndag kunne Odenses borgmester Peter Rahbæk Juul (S) meddele, at omkring 8.000 ud af de 9.100 beboere i Vollsmose havde ladet sig teste frivilligt i ugens løb. 
 
”Tak til beboere, medarbejdere fra diverse instanser, beboervalgte og kæmpe, kæmpe tak til de frivillige corona-ambassadører, der tog sagen i egen hånd og brugt weekenden på opfordre naboer, omgangskreds og medborgere til at blive testet. Tak til jer alle for at tage ansvar, udvise samfundssind og styrke holdet, da der var brug for det. Det kunne mange andre med finere titler lære noget af!” skrev borgmesteren på Facebook. 
 
På baggrund af de mange frivillige tests har tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skrevet på Twitter, at regeringens forslag virker ”højst besynderligt”. 

Folketingets epidemiudvalg, hvor et flertal altså mandag aften sagde nej til forslaget om testpligt i Vollsmose, består af 21 folketingsmedlemmer, heraf syv fra Socialdemokratiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Morten Sodemann

Professor, Klinisk Institut, Syddansk Universitet
cand.med. (Aarhus Uni. 1989), ph.d. (Aarhus Uni. 1996)

Peter Rahbæk Juel

Borgmester (S), Odense Kommune, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg
BA i historie og samfundsfag (Syddansk Uni.), senior executive in state and local government (Harvard Uni.)

0:000:00