Flertal sparker opgør med borgmestres dobbeltløn til hjørne

Hverken Venstre, Konservative eller Socialdemokratiet er parate til at støtte et forslag om at indføre modregning i borgmestres eftervederlag. Men minister inviterer til et møde, hvor sagen kan drøftes.

Bornholms tidligere borgmester Winni Grosbøll (S) modtog et eftervederlag på godt 950.00 kroner, da hun skiftede til en stilling som direktør for Friluftsrådet. Den mulighed vil partier have stoppet, men S og V modsætter sig.
Bornholms tidligere borgmester Winni Grosbøll (S) modtog et eftervederlag på godt 950.00 kroner, da hun skiftede til en stilling som direktør for Friluftsrådet. Den mulighed vil partier have stoppet, men S og V modsætter sig.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

De store borgmesterpartier afviser igen igen at støtte et forslag om at afskaffe borgmestres mulighed for at modtage både eftervederlag og løn fra nyt arbejde, når de skifter deres borgerlige ombud ud med et mere almindeligt civilt arbejde.

Hverken Venstre eller Socialdemokratiet vil støtte et ønske fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Nye Borgerlige om at indføre modregning i borgmestrenes eftervederlag såfremt de påbegynder nyt lønnet arbejde i perioden efter deres fratrædelse.

Det fremgår af en Folketingsberetning, som samler op på et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om modregning i borgmestrenes eftervederlag. Her kan man også læse, at Konservative fra tidligere at have udtrykt opbakning til et lignende forslag nu ikke ønsker at støtte det.

”S, V og KF mener (...), at man må se aflønningen af fuldtidspolitikere som en samlet pakke i form afvederlag, eftervederlag og pension. Derfor kan reglerne omeftervederlag for borgmestre m.fl. og regionsrådsformændefter partiernes opfattelse ikke ses isoleret fra de samledevederlags- og pensionsforhold,” lyder det i beretningen.

Ønsker ensretning med folketingspolitkere
Diskussionen om de afgående borgmestres ’dobbeltløn’ kom i fornyet fokus, da Altinget i december kunne beskrive, hvordan Fredericias daværende borgmester, Jacob Bjerregaard (S) havde timet sin afgang, så han netop sikrede sig det højest mulige eftervederlag – og med det oprindelige formål at fortsætte direkte i en direktørstilling i et lobbybureau.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Jacob Bjerregaard har dog efterfølgende fremrykket sin afgang, så han ikke alligevel modtog det højest mulig eftervederlag på lige over en million kroner, men måtte nøjes med godt 900.000 kroner.

Også Bornholms tidligere borgmester, Winni Grosbøll (S) tog en lille million kroner i eftervederlag med sig, da hun ved årsskiftet startede i sit nye job som direktør i Friluftsrådet. Og tidligere på året tog Odense-rådmand, Jane Jegind (V), et eftervederlag på over 800.000 kroner med sig, da hun skiftede til en chefstilling i Langeland Kommune.

De partier, som ønsker at gøre op med borgmestre og rådmænds mulighed for at modtage fuldt eftervederlag samtidig med, at de er startet i nyt lønnet arbejde, henviser blandt andet til, at der er mere fordelagtigt end de regler, der gælder for folketingspolitikere.

0:000:00