Debat

Aktører i Aalborg: Aftenskoler kan hjælpe udsatte grupper ind i Bevæg dig for livet

Aftenskolernes landsorganisationer bør komme ind i kampen og støtte op om, at aftenskoler landet over kan være bidragydere til Bevæg dig for livet-indsatsen, skriver Ole Nielsen og Bjørn Salling.

For at lykkes med at sikre nemmere adgang til motion for seniorer, som er en del af visionsaftalen, skal samarbejdet mellem idrætsforeningerne og aftenskolerne udbygges, skriver&nbsp;Ole Nielsen og Bjørn Salling.<br><br>
For at lykkes med at sikre nemmere adgang til motion for seniorer, som er en del af visionsaftalen, skal samarbejdet mellem idrætsforeningerne og aftenskolerne udbygges, skriver Ole Nielsen og Bjørn Salling.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Bjørn Salling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aalborg er en af ganske få kommuner i landet, hvor aftenskolerne har fået en strategisk placering i den omfattende ’Bevæg dig for livet-indsats’ – og det har til fulde virket efter hensigten.

Generelt er det som om, at aftenskolerne har holdt sig tilbage, så de ikke kommer i konkurrence med idrætten, men sådan har vi ikke grebet det an i Aalborg.

Vores erfaring er, at vi ved at stå samen har evnet brede vifter af tilbud og muligheder, og dermed har vi med succes ramt en meget større gruppe mennesker.

Styrker sundhedsindsats

Målsætningen for Bevæg dig for livet-indsatsen er ambitiøs.

Temadebat

Er Bevæg dig for livet en succes? 

Ved årets udgang når DGI's og DIF's vision, Bevæg dig for livet, sin afslutning. Derfor spørger Altinget nu en række aktører, om indsatsen har været en succes, hvad den har lært os, og hvad fremtiden skal byde på? 

Deltagere i debatten: 

  • Charlotte Bach Thomassen og Thomas Bach, hhv. formand, DGI og næstformand, DIF
  • Ole Nielsen og Bjørn Salling, hhv. formand, Folkeoplysningsudvalget i Aalborg Kommune og medlem af Folkeoplysningsudvalget i Aalborg Kommune
  • Mogens Jensen, idrætsordfører, Socialdemokratiet
  • Søren Gøtzsche, konsulent, Furesø Kommune
  • Kasper Munk Rasmussen, sekretariatsleder for motionsbranchen, SMVdanmark 

Skriv til debatredaktør, Jeppe Højberg Sørensen, hvis du ønsker at deltage i debatten.

I Aalborg, der er en af visionskommunerne, har Folkeoplysningsudvalget besluttet, at de lokale aftenskoler fortsat skal være en aktiv del af Bevæg dig for livet.

Vi er ikke i tvivl om, at det har spillet en betydelig rolle i sundhedsindsatsen, at aftenskolerne har været en del af projektet.

Det var vigtigt for alle at få aftenskolerne med, da de med flere end 10.000 årlige deltagere på deres bevægelseshold havde bevist evnen til at række ud til en bredere målgruppe og fastholde deltagerne gennem fællesskaber.

Det har og vil fortsat være et afgørende supplement til indsatsen i idrætsforeningerne, når målet er, at vi skal have flere til at dyrke mere motion og være mere aktive.

Det er vigtigt, at samarbejdet mellem aftenskolerne og idrætsforeningerne fortsætter. Ved at lægge fortidens grænsedragninger mellem aftenskolernes og idrætsforeningernes motionsaktiviteter til side kan vi fokusere på det, der tjener et større formål end ensidig interessevaretagelse.

Skru op for støtten

For Aalborgs vedkommende har aftenskolernes særlige bidrag i Bevæg dig for livet-indsatsen især været øget aktivitet for udsatte målgrupper.

Aftenskolernes landsorganisationer bør komme ind i kampen og støtte op om, at aftenskoler landet over kan være bidragydere til Bevæg dig for livet-indsatsen.

Ole Nielsen
Formand for Folkeoplysningsudvalget i Aalborg Kommune
Fra 2019 til 2022 er antallet af kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og sygedagpengemodtagere på aftenskolernes bevægelseshold steget med 170 procent. Med andre ord en markant stigning inden for et område med et meget stort sundhedspotentiale.

Årsagen er til dels et større tilskud til udsatte målgrupper, men først og fremmest, at aftenskolerne er gode til at tiltrække mennesker, som ikke finder frem til idrætsforeningerne.

Der er en betydelig sundhedsmæssig gevinst at hente i at skrue op for støtten. I forbindelse med aftenskolernes medvirken i den nye Bevæg dig for livet-periode for årene 2024 til 2028 er ambitionerne da også øget, idet målet er, at aftenskolerne skal øge deres aktiviteter på bevægelsesområdet med 20 procent.

I aftenskolesamvirket er der fuld opbakning til aftalen, og at vi tror på, at det er realistisk at indfri målene. 

Udbred det frugtbare samarbejde

Seniorer er en af de målgrupper, der er særligt fokus på i den nye visionsaftale. Og skal vi for alvor lykkes med – også – at løfte den opgave, er det afgørende, at vi fortsætter og udbygger det gode samarbejde mellem idrætsforeningerne og aftenskolerne.

Der er ingen tvivl om, at det frugtbare samarbejde mellem idræt og aftenskoler i Aalborg vidner om et potentiale i andre dele af landet.

Aftenskolernes landsorganisationer bør komme ind i kampen og støtte op om, at aftenskoler landet over kan være bidragydere til Bevæg dig for livet-indsatsen.

Når målet er, at danskerne skal have langt nemmere adgang til motion, giver det mere end almindelig god mening, at aftenskolerne og idrætten løfter i flok.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Salling

Direktør, Fokus Folkeoplysning, direktør, Kafféfair
Civiløkonomi (Syddansk Universitet, 1991)

Ole Nielsen

Formand, Folkeoplysningsudvalget i Aalborg Kommune, formand, Samvirkende Idrætsforeninger i Aalborg (SIFA)

0:000:00