Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Forholdet til briterne står til at blive værre, før det bliver bedre

Ingen kastanjer blev raget ud af ilden, da et spændt afventet møde mellem EU og briterne onsdag blev afholdt i London. Imens styrer parterne mod en række nye komplikationer i deres forhold.

EU-kommissær Maroš Šefčovič (t.h.) til mødet med sit britiske modstykker, David Frost (t.h.). Et møde, der kunne være gået bedre.
EU-kommissær Maroš Šefčovič (t.h.) til mødet med sit britiske modstykker, David Frost (t.h.). Et møde, der kunne være gået bedre.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det var en tydeligt frustreret Maroš Šefčovič, der stillede sig op foran pressen onsdag i London.

”Vi er ved en skillevej,” sagde EU-Kommissionens ansvarlige for forholdet til briterne.

”Vores tålmodighed er virkelig ved at være opbrugt.”

Bag ham lå to dages møder med den britiske Brexit-chef, David Frost.

Først en middag tirsdag aften, som, med Šefčovič’ ord, var ”meget ærlig og direkte”. Så to på hinanden følgende officielle møder onsdag med de 27 EU-lande med på en videoforbindelse om alle de ting, der ikke fungerer i forholdet mellem EU og briterne.

Den liste er lang og spænder fra usikkerheden omkring fiskelicenser i vandene omkring Jersey, som sidste måned fik den britiske regering til at sende krigsskibe ud i Den Engelske Kanal, til EU-borgere, der er blevet holdt i detentionscentre i afventning på at blive deporteret, hvis de ikke har haft papirarbejdet i orden ved grænsen.

Men den allerstørste knast er situationen i Nordirland, hvor omfanget af udfordringerne ved at have lagt toldgrænsen til EU i havet mellem den irske ø og Storbritannien i stedet for mellem Irland og Nordirland, ifølge den britiske regering selv, er kommet voldsomt bag på dem.

Mødet i London gjorde ikke andet end at fremstille den fuldstændig modsatrettede tolkning af situationen, som findes på de respektive sider af Kanalen.

På den ene side står EU-siden og peger på alle de dele af den såkaldte Nordirlandsprotokol, som briterne lige nu blæser på, på trods af at den er en del af en bindende international traktat.

0:000:00