Brexit-aftale om Nordirland på plads: EU og Storbritannien taler om et "nyt kapitel"

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, og EU-chef Ursula von der Leyen lovpriser gennembrud for Nordirland som ”historisk”. Men nu skal Sunak overbevise både skeptiske nordirere og konservative partifæller.

Efter kun fire måneder som premierminister har Rishi Sunak lavet en ny aftale om Nordirland med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.
Efter kun fire måneder som premierminister har Rishi Sunak lavet en ny aftale om Nordirland med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Tre år efter Storbritanniens formelle afsked med EU håber begge parter endnu en gang at have indgået en aftale, der kan åbne for positivt samarbejde i fremtiden.

”Vi har haft vores uenigheder før i tiden, men vi er allierede. Dette er begyndelsen på et nyt kapitel i vores forhold,” sagde den britiske premierminister, Rishi Sunak, efter afsluttende forhandlinger med EU’s topchef mandag.

Den nye aftale handler om Nordirland, og premierministeren betegner den som et ”afgørende gennembrud”. Ifølge EU-kilder er det ikke mindst Sunaks tiltrædelse som afløser for hardlinere som Boris Johnson og dennes kortlivede efterfølger, Liz Truss, der i løbet af få måneder har skabt et gennembrud.

Dette er begyndelsen på et nyt kapitel i vores forhold.

Rishi Sunak
Storbritanniens premierminister

”Jeg blev opmuntret af vores tillidsfulde samarbejde om at støtte Ukraine,” sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, om sit samarbejde med Rishi Sunak: ”Der var en meget konstruktiv stemning lige fra vores første møde.”

Den protokol om Nordirland, der blev forhandlet af Boris Johnson som del af aftalen om Brexit, har aldrig rigtig fungeret i praksis. Der har været voksende problemer i de to år, der er gået, siden briternes overgangsordning udløb.

Regler om kontrol og afgifter for varehandel mellem det britiske Nordirland og Storbritannien har skabt frustrationer og uro på den irske ø, mens EU har klaget over manglende overholdelse af betingelserne for adgang til det indre marked.

Men nu håber lederne på begge sider af Den Engelske Kanal, at deres kompromis i den nye såkaldte ”Windsor-rammeaftale” kan få tingene til at glide i alles bedste interesse. 

{{toplink}}
Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

”Det er en historisk aftale, som indeholder langsigtede løsninger for vores samarbejde. Det er meget vigtigt, for vi står overfor store udfordringer i verden,” sagde Ursula von der Leyen.

0:000:00