Frederiksen og Merkel vil styrke samarbejdet på klimaområdet

BESØG: Klima og Schengen-samarbejdet. Det var de emner, som primært blev diskuteret, da statsminister Mette Frederiksen (S) og den tyske kansler, Angela Merkel, mødtes torsdag. Et besøg, der også var Frederiksens første som statsminister.  

På pressemødet talte statsminister Mette Frederiksen (S) dansk, og den tyske kansler, Angela Merkel, talte tysk. Derfor blev der tolket live for både pressen og de to statsledere. 
På pressemødet talte statsminister Mette Frederiksen (S) dansk, og den tyske kansler, Angela Merkel, talte tysk. Derfor blev der tolket live for både pressen og de to statsledere. Foto: Tobias Schwarz / AFP / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

”Vi har fælles europæiske ambitioner, men jeg tror godt, jeg kan tillade mig at sige, at vi gerne vil styrke vores nationale samarbejde på klimaområdet.”

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde sammen med den tyske kansler, Angela Merkel, efter de to kvindelige statsledere havde holdt deres første arbejdsfrokost sammen.

Besøget var Mette Frederiksens første udlandsbesøg som statsminister, og derfor kom de to også vidt og bredt omkring i deres diskussion. Ifølge programmet skulle de to både diskutere EU's klimaambitioner, kampen mod social dumping og mulighederne for at lave et samarbejde på tværs af medlemslandene, der skal sikre, at skatteunddragelse mindskes. Men ifølge Frederiksen var det særligt klima, der havde fyldt meget under deres fælles frokost.

Hun fremhævede, at begge lande står over for at skulle indføre en klimalov, og at det i den forbindelse er nærliggende at have et tættere samarbejde. Hverken hun eller kansleren satte dog ord på, hvordan et tættere samarbejde konkret vil komme til udtryk.

Merkel: 55 procents reduktion er ambitiøst for os
Konkret fik de to dog diskuteret det danske mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. På pressemødet lød det dog ikke på Merkel, som om Tyskland følger trop med et lige så højt mål.

”70 procent er et ambitiøst mål. Vi har talt om, at for Tyskland er 55 procent frem til 2030 faktisk også ambitiøst. Derfor har vi lovet hinanden at arbejde tæt sammen. Begge mål er ikke noget, man når af sig selv. Det kræver en hel del – også lovgivningsmæssigt,” sagde Angela Merkel.

Tyskland har tidligere værget sig ved at støtte blandt andet den danske ambition, om at EU skal være klimaneutral i 2050. Men i juni kunne kansleren pludselig fortælle, at Tyskland skal tælles med blandt de lande, der bakker op om en CO2-neutralt union i 2050.  

Mette Frederiksen sagde efter pressemødet til de danske journalister, at det danske klimamål har givet genlyd i flere europæiske hovedstæder.

”Der er en utroligt stor nysgerrighed over for, hvordan vi har tænkt os at gribe arbejdet an,” sagde hun.  

Frederiksen: Jeg vil kæmpe for grænsekontrol
Ud over klima fik Mette Frederiksen og Angela Merkel også lejlighed til at diskutere andre ting, herunder emner, hvor måske det bliver sværere for de to statsledere at finde fælles fodslag. Det gælder blandt andet grænsekontrol og herunder Schengen-samarbejdet.

”Jeg er en stærk tilhænger af at kunne føre grænsekontrol, når vi i Danmark mener, at det er nødvendigt. Det er ikke sikkert, at vi altid ser helt ens på det spørgsmål, men vi har haft lejlighed til at diskutere det, og jeg har gjort gældende, at det er afgørende, at vi kan fortsætte den grænsekontrol, vi synes der er nødvendig,” lød det fra Mette Frederiksen.  

På trods af uenigheden om netop grænsekontrol var det en meget kompromissøgende Merkel, da hun blev spurgt til, om hun kunne forestille sig en reform af Schengen-samarbejdet, hvor det var muligt at blive ved med at have midlertidig grænsekontrol, hvis et medlemsland vurderede det nødvendigt.

Her nævnede hun blandt andet, at Tyskland selv har grænsekontrol ved grænsen til Østrig, og at den også ser ud til at blive forlænget. Hun forklarede også, at hun og Mette Frederiksen har diskuteret forskellige modeller for ”grænseforvaltning”. Her kom hun selv ind på, at ”man kunne have glæde af, at kontrollen ikke behøvede være lige på grænsen”, men længere inde i landet.

Hvilket Mette Frederiksen virkede åben over for, da hun efterfølgende talte med de danske journalister.

”Vi er enige om, at en smart grænsekontrol kan være nødvendig flere steder i EU. Det gælder også Danmark. Jeg er ikke så optaget af, hvordan vi gør det. Det kan både være nummerpladescannere eller kontrol længere inde i landet,” sagde hun.

Begivenheder i Bruxelles
Selvom mødet foregik i Berlin, kunne det ikke undgås, at begivenhederne fra Bruxelles også blev berørt under pressemødet.

Onsdag havde den tyske forsvarsminister og måske kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen udtalt, at hun agter at gøre den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans til sin 1. næstformand. Dermed lægger hun ikke op til, at danske Margrethe Vestager bliver ligestillet med Timmermans, sådan som det ellers blev tolket flere steder, da EU’s stats- og regeringschefer for kort tid siden pegede på hende som den næste formand for EU-Kommissionen.

Selvom Mette Frederiksen selv er socialdemokrat og tilhører samme politiske familie som Frans Timmermans, lagde hun torsdag ikke skjul på, at hun ønsker Magrethe Vestager som en del af Kommissionens ledelse.

”Vi støtter Ursula von der Leyen som formand. Om den danske kommissær, Margrethe Vestager, er det min klare fornemmelse, at vi få en ny ledelse af Kommissionen, som består af formanden, Timmermans og Vestager. Så er det klart, at den nye formand skal have lov at sætte ledelsen. Med danske briller lægger jeg stadig til grund, at Vestager er en del af ledelsen af Kommissionen,” sagde Mette Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00