”Historisk dyr” overenskomst skal genoprette købekraften på få år

Arbejdsgiverne skal betale mere af de ansattes pension, mindstelønnen skyder i vejret, og samtidigt bliver der skruet et nøk op for fleksibel lønkonto. Resultatet baner vej for overenskomster for andre brancher og i sidste ende en urafstemning.

Lørdag midt på dagen mødtes arbejdsgiver- og lønmodtagerrepræsentanter i Industriens Hus i København. Søndag eftermiddag klokken 14 kom meldingen om, at de havde indgået en aftale.
Lørdag midt på dagen mødtes arbejdsgiver- og lønmodtagerrepræsentanter i Industriens Hus i København. Søndag eftermiddag klokken 14 kom meldingen om, at de havde indgået en aftale.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Efter mere end et døgn uden søvn nåede topforhandlerne fra Dansk Industri (DI) og fagforeningernes forhandlingsfællesskab, CO-Industri, søndag eftermiddag til enighed om en ny overenskomst.

Aftalen gælder i de næste to år og betyder blandt andet, at lønmodtagerne i industrien kan se frem til et lønløft på mindst fire procent i løbet af perioden.

”Det er blevet en historisk dyr omgang,” sagde DI's administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, ved et pressemøde i Industriens Hus i København.

Aftalen mellem DI og CO-Industri markerer et gennembrud i forhandlingerne på det såkaldte minimallønsområde, og håndslaget baner vejen for, at arbejdsgivere og lønmodtagere i en række andre brancher kan forhandle sig frem til nye overenskomster på deres områder.

Centralt i forhandlingerne har været den høje inflation, som har betydet, at lønmodtagerne sidste år fik udhulet købekraften. Reallønnen faldt med 3,8 procent, viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Ifølge Claus Jensen, formand for Dansk Metal og for CO-Industri, betyder aftalen, at lønstigningerne sandsynligvis kommer til at overgå de generelle prisstigninger i de kommende år.

”Det ser ud til, at med en aftale som den her kan vi genoprette reallønnen i løbet af to-tre år. Det har været det helt store mål fra vores side af,” sagde Claus Jensen.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Overenskomsten mellem DI og CO-Industri adresserer ifølge forhandlerne ikke afskaffelsen af store bededag som helligdag. Her henviste Metal-formanden til Christiansborg, hvor SVM-regeringen inden udgangen af måneden vil stemme lovforslaget om store bededag gennem Folketinget.

0:000:00