Kommentar af 
Jakob Wind

Giv de unge en politisk saltvandsindsprøjtning og lad 16-årige stemme til europaparlamentsvalget

Det kan skabe engagement i det europæiske politiske system, hvis unge faktisk får indflydelse. Politikerne vil blive nødt til at lytte, hvis også de 16- og 17-årige kan vælte dem fra den politiske taburet, skriver Jakob Wind.

Der er nødt til at ske ændringer på det strukturelle niveau, så vi unge kan blive hørt. Derfor bør vi sænke valgretsalderen ved europaparlamentsvalg til 16 år, skriver Jakob Wind. 
Der er nødt til at ske ændringer på det strukturelle niveau, så vi unge kan blive hørt. Derfor bør vi sænke valgretsalderen ved europaparlamentsvalg til 16 år, skriver Jakob Wind. Foto: Europæisk Ungdom, Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Wind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

År 2023 vil markere et betydeligt jubilæum i vores demokrati: det er 45 år siden, at 18-årige opnåede stemmeret. Derfor er det måske på tide at genoverveje, om ungdommen under 18 – de 16-18-årige – har befundet sig i demokratisk ingenmandsland siden 1978 - og om det derfor er på tide at sænke valgretsalderen igen?

I Europæisk Ungdom mener vi nemlig, at vi skal gøre det, som så mange andre europæiske lande også har gjort: sænke valgretsalderen til 16 år ved Europa-Parlamentsvalget. Det vil ikke alene styrke legitimiteten af og engagementet i EU, men også fremtidssikre EU-systemets politiske output.

Tilliden til Europa-Parlamentet hænger naturligvis sammen med, om man faktisk deltager i valgene. Selvom valgdeltagelsen generelt ligger lavt til europaparlamentsvalgene i forhold til nationale valg, skiller særligt én aldersgruppe sig ud.

I bunden alle aldersgrupper finder vi nemlig de 16/18-25-årige og 25-39-årige. Ved en Eurobarometerundersøgelse om europaparlamentsvalget i 2019 svarede henholdsvis 42 procent og 47 procent i disse to aldersgrupper, at de gik til stemmeurnerne.

Valgdeltagelsen ved europaparlamentsvalgene er for alle aldersgrupper en kronisk sygdom for vores europæiske demokratier, selvom der ved valget i 2019 var et markant hop op i valgdeltagelsen på henholdsvis 14 og 12 procentpoint på EU-plan for samme aldersgrupper. Det er historisk.

Europa-Parlamentet vil sandsynligvis gå i brechen for en mere fremtidsorienteret politik, hvis unge helt ned til 16 år kan stemme.

Jakob Wind
Formand, Europæisk Ungdom

Over årene har vi dog valg efter valg i langt størstedelen af EU-landene haft problemer med at mobilisere folk. Især de unge. Når unges valgdeltagelse ligger lavest, kan man kun betegne det som en demokratisk katastrofe, som vi slet ikke gør nok ved.

Tænk hvis vi så samme valgdeltagelse blandt unge ved folketingsvalget. Det ville få hele politiker- og foreningsdanmark til at tale dunder og forsøge at mobilisere de unge vælgere.

I forvejen har vores europæiske demokrati en monumental betydning for os danskere. Over 50 procent af al lovgivning, som Folketinget vedtager, stammer på den ene eller anden måde fra EU. Rigtig meget af denne lovgivning rækker frem i tiden og vil forme de nuværende unges liv i årtier frem.

Bare vend blikket hen imod verdens største begivenheder lige nu. Den største krig i Europa siden anden verdenskrig er brudt ud, vi har haft en pandemi, skyhøj inflation og energipriserne slår rekord. Hvordan vi handler nu som samfund kommer til at have afgørende betydning for, hvordan min generation lever i verden mange år frem. Og når vi taler om, hvordan vi kommer ud af denne her krise, er EU nok den mest betydningsfulde spiller. Det skal unge have en indflydelse på.

Læs også

Men der er nødt til at ske ændringer på det strukturelle niveau, så vi unge kan blive hørt, hvorfor vi opfordrer til at sænke valgretsalderen ved europaparlamentsvalg til 16 år. Det er et super godt sted at starte for de unge, som skal træde deres demokratiske barnesko. Europa kan blive noget særligt for de 16- og 17-årige, hvis de lige her får mulighed for at engagere sig og afgive deres stemme.

Mange måske ville mene, at det ikke batter noget at give en gruppe af vælgere med en i forvejen lav gennemsnitlig valgdeltagelse stemmeret. Forskningen peger også på, at en lavere valgretsalder har en negativ effekt på den gennemsnitlige valgdeltagelse. Men det behøver ikke nødvendigvis være tilfældet.

En lavere valgretsalder er skridt på vejen til at skabe et mere demokratisk EU, der tager hånd om min generations bekymringer.

Jakob Wind
Formand, Europæisk Ungdom

For det første kan det skabe et engagement i det europæiske politiske system, når man som ung faktisk får indflydelse. Politikerne vil blive nødt til at lytte, hvis også de 16- og 17-årige kan vælte en fra den politiske taburet. Også Europa-Parlamentet vil sandsynligvis gå i brechen for en mere fremtidsorienteret politik, hvis unge helt ned til 16 år kan stemme. Alt dette vil klart presse valgdeltagelsen op.

For det andet kan vi give unge en tidlig politisk saltvandsindsprøjtning og bemyndige dem til at tage beslutninger. Det vil få os til at føle, at vi bliver taget alvorligt. Fra en tidlig alder vil demokrati komme ind under huden og at gå i stemmeboksen vil blive gjort til en vane.

I Østrig har man allerede sat valgretsalderen ned til 16 år. Det skete for over et årti siden og her ser vi, at de yngste førstegangsvælgere faktisk stemmer mere end lidt ældre unge.

Læs også

Det er ligeledes et demokratisk problem, at ældre i hele Europa - i takt med den demografiske udvikling - får så meget større politisk indflydelse end unge, når de ældre kommer til at udgøre en større del af det samlede antal vælgere i forhold til unge. Ældre vælgere vil simpelthen blive overrepræsenteret, hvis ikke vi øger vælgerskaren i den anden ende. Konsekvensen er en yderligere marginalisering af unges politiske engagement.

En sænkning af valgretsalderen bør dog ikke være det eneste tiltag, vi kan gennemføre for at styrke legitimiteten og valgdeltagelsen ved europaparlamentsvalg. At bemyndige 16- og 17-årige med stemmeret skal også betyde, at vi ruster dem til at tage et politisk ståsted. Det er velkendt, at EU-undervisningen i Danmark halter gevaldigt. Især i folkeskole og gymnasier. En styrket EU-undervisning skal derfor gå hånd i hånd.

Dog har de danske medier også en afgørende rolle i at sikre mere og bedre EU-dækning, der øger forståelsen for de beslutningsprocesser, der løbende finder sted i Bruxelles og Strasbourg. Politiske journalister kan ganske enkelt ikke forblive EU-dilettanter, når Europa før så større betydning for os.

En lavere valgretsalder er skridt på vejen til at skabe et mere demokratisk EU, der tager hånd om min generations bekymringer. Efter 45 år må det være på tide.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Wind

Landsformand, Europæisk Ungdom
stud.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00