Græsk reformplan får grønt lys

KRISEHJÆLP: Den græske regerings nye reformplan får grønt lys fra eurozonens finansministre. Det betyder, at der er næsten fri bane for en forlængelse af Grækenlands gældende låneaftaler.

Foto: gr2014.eu
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Eurolandenes finansministre har nikket ja til en plan for de økonomiske reformer, som Grækenlands nye regering vil foretage i den kommende tid.

Den nye reformplan, der blev sendt til EU-institutionerne kort før en deadline ved midnat mandag aften, er betingelsen for en forlængelse af den milliardlåneaftale, som grækerne har med sine internationale kreditorer.

Ifølge et brev fra den græske finansminister til eurolandenes ministre vil den nye regering gennemføre gennemgribende reformer af skattesystemet, slå hårdere ned på skattesvindlere, øge kontrollen og lukke huller i lovgivningen.

Den vil dog samtidig skabe mere lempelige tilbagebetalingsregler, der skal skelne dem, der ikke kan betale, fra dem, der bare ikke vil.

Farvel til valgflæsk
Til gengæld er en række af de valgløfter, som premierminister Alexis Tsipras’ venstrefløjs-gruppering SYRIZA førte valgkamp på, blevet udvandet betydeligt efter pres fra de øvrige kreditorer.

Det gælder for eksempel forhøjelse af mindsteløn og pension, tilbagerulning af privatiseringer og reform af momssystemet.

I en meddelelse skriver eurolandenes finansministre, at de forventer at få oplysninger om flere reformtiltag senest ved udgangen af april måned.

”Vi beder de græske myndigheder om yderligere at udvikle og udvide listen med reformtiltag,” skriver ministrene og understreger, at det skal ske ”i tæt koordination” med långiverne.

Også EU-Kommissionen hilser den græske indsats velkommen og kalder listen ”et godt udgangspunkt”.

Kommissionen understreger samtidig vigtigheden af, at Grækenland ikke gør noget, der kan have en negativ indvirkning på de græske statsfinanser.

Ikke alle er glade
Aftalen skal nu godkendes af de nationale parlamenter i en håndfuld eurolande og af de øvrige aftaleparter, den Europæiske Centralbank og den Internationale Valutafond, IMF.

Sidstnævnte har dog allerede luftet betydelige reservationer. I et brev til eurogruppens chef, Jeroen Dijsselbloem, bemærker IMF-leder Christine Lagarde, at programmet mangler klare forsikringer om, at regeringen vil reformere i overensstemmelse med de aftaler, som har været grundlag for de græske redningspakker.

”Vi anser sådanne forpligtelser og tilsagn som afgørende for Grækenlands mulighed for at møde de basale målsætninger i sit støtteprogram,” skriver Christine Lagarde.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00