Gry Möger: SF er for det arbejdende folk

INTERVIEW: Formanden for SFU melder sig nu ind i koret af SF'ere, der ønsker, at partiet skal sætte det arbejdende folk øverst på dagsordenen.
Gry Möger Poulsens håb: SF målretter sin politik efter det arbejdende folk.
Gry Möger Poulsens håb: SF målretter sin politik efter det arbejdende folk.Foto: Pressefoto
Folkeparti eller arbejderparti? Et spørgsmål, der har skabt enorm ravage internt i SF i flere måneder.

Navnet indikerer folkeparti. Den førte politik, blandt andet Thor Möger Pedersens skattereform, peger i retning af, at SF måske snarere er et parti for arbejderne.

Det har skabt store frustrationer i det folkesocialistiske bagland og har været medvirkende til, at partiet fik en ny formand. Som valgte en ny skatteminister.

Man skulle derfor tro, at Gry Möger Poulsen, Thors lillesøster, ville have visse betænkeligheder ved at kaste sig fuldtonet ind i diskussionen.

Men så kender man hende kun ganske dårligt.

Fakta

Gry Möger Poulsen er 24 år.
BA i International Erhvervsøkonomi og Politik fra CBS.
Landsformand for SFU siden april 2011.
Hun blev kåret som dansk mester i debat, der arrangeres af Dansk Ungdoms Fællesråd og dagbladet Politiken.
Gry er lillesøster til tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen.
Hun er, ligesom sin storebror, tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

"Lad mig slå en ting helt fast. For mig handler det om, at SF, og dermed også regeringen, skal fokusere på ét budskab, der skal definere os som parti og regering. Nemlig at den førte politik og den politiske ramme afspejler, at vi målretter vores politik det brede arbejdende lag i samfundet. Fortællingen om, at velfærdssamfundet er indrettet for de arbejdende, skal styrkes," siger den 24-årige formand for SFU.

Støtten til storebrorens linje er krystalklar. Thor Mögers signal om, at SF skal tilgodese dem i arbejde, som det kom til udtryk i skattereformens sænkning af skatten på arbejde for de lavtlønnede, er ifølge Gry Möger den helt rigtige kurs for partiet.

Regeringen har gennemført mange gode ting fra grundlaget, men jeg mener helt klart, at man skal sigte efter at lave et nyt. Og så vil jeg da gerne foreslå, at man lader være med at skrive, at man i bredeste forstand viderefører den borgerlige økonomiske politik.

Gry Möger Poulsen
Formand for SFU

Hun har stået i spidsen for Socialistisk Folkepartis Ungdom siden april 2011. Hun er dansk mester i debat, direktør-datter og bachelor i erhvervsøkonomi.

Men hun er nok mest af alt værdikriger og fuldblodssocialist.

Arbejderfokus
Socialist af den slags, som mener, at der skal fokuseres fuldt og helt på at forbedre vilkårene for det arbejdende folk, selv om en markant del af det folkesocialistiske bagland har beklaget det manglende fokus på samfundets bund: Danskerne uden tilknytning til arbejdsmarkedet.

Hun lægger sig dermed helt på linje med den nu tidligere næstformand for SF, Mattias Tesfaye, der har brugt juleferien på at give sit bud på den moderne arbejdersocialisme. Det skete i en kronik i Politiken, der med det samme fik Tesfayes tidligere partifæller til at kalde ham kold og kynisk.

Gry Möger forklarer:

"Hvis den arbejdende middelklasse ikke føler, at velfærdsstaten er til for dem og stempler ud, kommer de svageste for alvor til at lide. Så det handler også om at hjælpe dem i bunden," siger Möger.

Men bør et socialistisk folkeparti ikke tale den arbejdsløses sag?

"Jo, vi skal hjælpe alle, der har det svært. De fleste har det jo svært uforskyldt. Vi står midt i en arbejdsløshedskrise. Konkret skal regeringen gøre langt mere for at skabe job og halvere genoptjeningskravet til dagpenge med det samme. I lang tid har folk i arbejde haft den opfattelse, at SF's politik kun gjaldt dem uden for arbejdsmarkedet. Det har sammen med et forfejlet fokus på arbejdsudbud resulteret i en frygtelig udvikling, hvor flere og flere arbejdere nu stemmer på højrefløjen."

Så politikken skal målrettes efter, hvordan man vinder arbejderstemmerne tilbage over midten?

"Det handler ikke om at fiske efter stemmer. Det handler om, at dem, der står tidligt op om morgenen og går på arbejde dag efter dag, føler, at regeringen og SF ikke gør nok for dem. At de ikke får den politiske opmærksomhed, som de fortjener. Derfor var skatteaftalen, med skattelettelser til dem i arbejde, et rigtigt skridt på vejen. Men man burde også have taget fat på boligskatten og bedt de velstillede og bankerne om at bidrage til finansieringen."

Så anerkender du vel, at man kan skabe et incitament til at folk flytter sig fra offentlig forsørgelse til arbejdsmarkedet ved at sænke skatten?

"Men hvad hvis der ikke er noget job at få? Det har aldrig været SF's politik, at folk skal gå på offentlig forsørgelse i længere tid ad gangen. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe alle tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis vi hjælper dem tilbage, bliver de en del af de lag i samfundet, der holder hjulene i gang. Og lige netop der skal regeringens fokus ligge."

Villys SF
Det er ingen hemmelighed at Gry Möger er opvokset og skolet i Villy Søvndals SF. Det SF, som blev beskyldt for at dreje for meget mod højre i iveren efter at opnå regeringsmagten. Og det SF, som tabte efterårets formandsopgør.

Gry Möger vil dog ikke løfte sløret for, om hun skrev Astrid Krag eller Annette Vilhelmsen på sin stemmeseddel.

"SFU valgte ikke at støtte en kandidat frem for en anden. Derfor vil det være mærkeligt, hvis jeg nu går ud og siger, at jeg støttede en frem for en anden. De spekulationer vil jeg slet ikke forholde mig til. Men som jeg har sagt, er jeg stor tilhænger af det SF, som Villy Søvndal tegnede," siger Möger og fortsætter:

"Og så synes jeg faktisk, det er forfejlet at sige, at Villy trak SF til højre. S og SF gik til valg på det rødeste valgprogram nogensinde i Danmark."

Men et rødt valgprogram, der efter valget blev skrottet punkt for punkt?

"Det er klart, at regeringens største nederlag er de store punkter fra valgoplægget, som blev droppet. Desværre var der jo et flertal for V-K-O-R's forringelse af efterløn og dagpenge. Og især trepartsforhandlingerne var kæmpe nederlag for regeringen og dermed også for SF. Derudover burde regeringen også anerkende, at de er nødt til at finde en løsning på dagpengeproblemet og på konsekvenserne af efterlønsforringelserne," erkender Möger.

Det var vel allerede i forhandlingerne om regeringsgrundlaget, at det gik galt?

"Det er ikke mit job at være heppekor for regeringen og rose hvert et ord i regeringsgrundlaget. Jeg mener, man skal kigge fremad. Regeringen har gennemført mange gode ting fra grundlaget, men jeg mener helt klart, at man skal sigte efter at lave et nyt, når det hele er gennemført. Og så vil jeg da gerne foreslå, at man lader være med at skrive, at man i bredeste forstand viderefører den borgerlige økonomiske politik. Det er på tide at fokusere på 2013 frem for 2038."

Gry Möger er dygtig til at pakke stikpillen til regeringen ind i ironiens slør. Men beskeden er ikke til at tage fejl af.

Den økonomiske politik har været omdrejningspunktet, både for kritik og ros, i regeringens første år. Kritikken har ofte lydt, at regeringen har fokuseret for meget på et regnestykke i 2020 og på Finansministeriets facitlister. En taktik, der ifølge Möger har skabt utilfredshed blandt de røde vælgere.

"Regeringen skal turde ranke ryggen og stå på mål for den socialdemokratiske og socialistiske politik i stedet for at ligge sig fladt ned og acceptere alt, hvad der dikteres fra Finansministeriet. Det er de politiske sigtelinjer, ikke Finansministeriets embedsmænd, der skal være bestemmende for den kurs, vi gerne vil sætte for Danmark. Regnemodellerne kan da være et værktøj på vejen mod et bedre Danmark. Men de må ikke blive opskrifterne på, hvordan politikken skal indrettes," fastslår Möger.

Glemte standpunkter
Man kan nævne i hvert fald to eksempler på Finansministeriets magt.

Annette Vilhelmsens opgør med Finansministeriets regnemetoder var noget mere højtlydt og helhjertet, før hun blev formand. Og Holger K. Nielsen måtte efter at være blevet skatteminister også indrømme, at dynamiske effekter rent faktisk godt kan bruges som finansieringskilde til eksempelvis skattelettelser.

Man kan få den opfattelse, at magtens åg luger ud i de mest markante socialistiske standpunkter.

"Magten gør det i hvert fald svært at være klar i mælet, ser det desværre ud til. Regeringen bør droppe det liberalistiske teknokratsprog om arbejdsudbud og balance i 2020 og i stedet sørge for, at de hårdtarbejdende danskere, der holder Danmark i gang, får bedre arbejds- og levevilkår. Så kort kan det siges. Derfor er jeg også pavestolt over regeringens indsats mod social dumping, det jobskabende energiforlig og visionerne i den nye skolereform," forklarer SFU-formanden.

Dermed har Gry Möger slået til lyd for, hvor hun helst ser SF og regeringen bevæge sig hen. Et bud på konsekvenserne af at glemme det arbejdende folk har hun også.

"Så bliver Venstre det definerende parti de næste tyve år. Venstre har for alvor fløjtet værdikampen om økonomien i gang. Venstrefløjen er blevet taget med bukserne nede. Regeringen skal turde tage kampen med Venstre. Det handler jo ikke om at vinde stemmer tilbage fra Johanne og Enhedslisten. Det handler om at ændre den situation, at Venstre er større end de tre røde partier tilsammen. Hvis vi taber til Venstre, så taber Danmark," siger Möger og slår til sidst sit vigtigste budskab helt fast:

"Løsningen er at tilgodese det brede arbejdende lag i samfundet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Thor Möger Pedersen

Kommerciel direktør, Better Energy
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2013), MBA, Management and business finance (Aalborg Uni. 2018)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00