Hæsblæsende og veldokumenteret bog: Trump og Biden styrer USA mod demokratisk kollaps

Modsat de fleste bøger om USA er den nye ’This Will Not Pass’ ikke kun kritisk mod Trump og Republikanerne, men i den grad også mod Biden og Demokraterne. 

Placeholder image
Den nye bog 'This Will Not Pass' er en hudfletning af USA’s politiske morads, skriver David Trads. Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix
Icon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / Rating
This Will Not Pass: Trump, Biden and the Battle for America’s Future
Jonathan Martin og Alexander Burns
480 sider, Forlaget Simon & Schuster, netop udkommet

 

Vi ramler direkte ind i dramaet allerede på første side i en spritny, hæsblæsende og veldokumenteret hudfletning af USA’s politiske morads:

Vi er i dagene op til 6. januar 2021 – den dag, der som bekendt endte med stormløbet på Kongressen af Trumps kult. Abigail Spanberger, moderat demokratisk kongresmedlem fra Virginia, kontakter Alexandria Ocasio-Cortez, bannerfører for de mest venstreorienterede demokrater i Kongressen. Spanberger, som, før hun blev valgt, arbejdede i efterretningstjenesten, er dybt nervøs for sin kollegas sikkerhed:

”Du er et meget genkendeligt mål,” siger hun til AOC, som hun beder lade være med at gå til Kongressen, som hun ofte gør fra sin bolig. ”Kør på arbejde, og klæd dig på en måde, hvor du er så lidt genkendelig som mulig. Tag sneakers på. Tag ordinært tøj på. Lad være med at se ud som dig selv.”

Jonathan Martin og Alexander Burns, to af New York Times’ politiske journalister, er ufatteligt tæt på kilderne i deres fine nye bog – ’This Will Not Pass’ – som er fortællingen om især Donald Trumps sidste år og Joe Biden første år som præsident.

Trumps samlede republikanere er en åbenlys trussel mod selve demokratiet  – men Bidens splittede demokrater er på ingen måde løsningen, fordi de fumler strategisk og operationelt rundt.

David Trads

Modsat de fleste bøger om denne vilde tid i USA er bogen ikke kun kritisk mod Trump og Republikanerne, men i den grad også mod Biden og Demokraterne. Mens Republikanerne fremstilles som noget nær en kult, der bakker 120 procent op om Trump – også når han åbenlyst lyver – så tegnes der et billede af et kaotisk, svagt og splittet lederskab hos Demokraterne. Det overordnede billede, jeg sidder tilbage med, er demoraliserende.

Åbenlys trussel mod demokratiet

Trumps samlede republikanere er en åbenlys trussel mod selve demokratiet – ’a clear and present danger’, som man siger – men Bidens splittede demokrater er på ingen måde løsningen, fordi de fumler strategisk og operationelt rundt.

Det meste af kritikken mod Trump er velkendt viden for dem, der følger med, men det er dog et scoop af dimensioner, at forfatterne kan offentliggøre flere lydoptagelser, som udstiller republikansk hykleri:

Kevin McCarthy, den republikanske leder i Kongressen, fortæller Nancy Pelosi, den demokratiske flertalsleder i samme kammer, at han vil bede Trump om at trække sig efter 6. januar. I dag afviser han at have sagt det – selv om lydoptagelsen dokumenterer det – og Trump har såmænd tilgivet manden, som han siger lider af et mindreværdskompleks.

Dette hykleri, hvor ledende republikanere – tænk også på kroneksemplerne i de to senatorer: Lindsay Graham og Mitch McConnell – det ene øjeblik lægger maksimal afstand til Trump for ansvar for eksempelvis stormløbet på Kongressen, for så i det næste at rose ham til skyerne og frakende ham ansvaret, er selve billedet på et parti, der retter ind efter en stærk leder.

Forfatterne skåner heller ikke Biden, som de både beskriver som en mand, der selv lider af en grad af storhedsvanvid, og som først og fremmest har overtolket sin personlige sejr i 2020 til et mandat for transformative ændringer.

David Trads

Biden har storhedsvanvid

Det, som løfter bogen til nye højder, er imidlertid, at forfatterne heller ikke skåner Biden, som de både beskriver som en mand, der selv lider af en grad af storhedsvanvid, og som først og fremmest har overtolket sin personlige sejr i 2020 til et mandat for transformative ændringer:

Folk tæt på Biden fortæller, at præsidenten ofte slår Barack Obamas meriter hen som mindre vigtige, og at han hellere vil sammenlignes med Franklin D. Roosevelt, den store præsident i 1930’erne og 1940’erne – måske den største demokratiske præsident overhovedet. Biden overtolker her massivt valgets tale i 2020, understreger forfatterne skarpt:

Jo, Biden slog klart Trump, men…og der er to altafgørende men’er…Republikanerne gik frem i Kongressen, og, endnu vigtigere, det var faktisk forstædernes snusfornuftige, moderate vælgere, som skaffede ham sejren, ikke storbyernes woke-typer.

De dramatiske store politiske udspil, som Biden er kommet med – og næsten konsekvent fejlet med at levere på – er et resultat af disse fejlanalyser: Transformative forslag om gratis uddannelse, afskrivning af studiegæld, enorme grønne omstillinger, ja, rækken er lang, senest også forsøget på at gøre fri abort til føderal lov, opnår ikke flertal.

Modsat Bill Clinton i 1990’erne og i vid udstrækning Obama i 2010’erne er Biden søgt væk fra midten og ud mod venstrefløjen. Problemet er, forklarer forfatterne overbevisende, at der er hverken flertallet i dag eller i morgen. Det farlige for USA's demokratiske udvikling er, tænker jeg ved endt læsning af den stærke bog, at Trump og Biden begge kommer til at appellere til en gruppe af vælgere ude på fløjene, som er højtråbende, men ikke repræsentative for de fleste. Et eksempel:

AOC, som de fleste kender, er valgt i et distrikt i New York, som siden 1928 har givet sikkert valg til en demokrat – senest vandt hun med mere end syv ud af ti afgivne stemmer. Hun behøver ikke appellere til midten. Spanberger, derimod, som nærmest ingen kender, er valgt i et distrikt i Virginia, som hun lige akkurat har erobret fra republikansk dominans. Hun skal kunne række hen over midten for at kunne genvælges.

Det er bogens store styrke, at vi også – modsat de fleste bøger – får en kritisk analyse af begge sider af politikken. Desværre er det overhovedet ikke opmuntrende.

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter, kommentarskribent, Altinget m.fl.
journalist (DJH 1994)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser