Hjort afviser kritik af ny cyberlov: Debatten er skæv

LOV: Center for Cybersikkerhed er ”fatalt fejlanbragt” i efterretningstjenesten, og ny lov giver alt for vide beføjelser. Sådan lyder kritikken, som forsvarsministeren afviser. Han kritiserer også de kritiske høringssvar, som ellers har ført til en række ændringer.

"Jeg mener, vi med dette lovforslag har fundet en passende balance mellem hensynet til retssikkerheden og hensynet til at beskytte Danmark mod cyberangreb," sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen ved førstebehandlingen af L 215.
"Jeg mener, vi med dette lovforslag har fundet en passende balance mellem hensynet til retssikkerheden og hensynet til at beskytte Danmark mod cyberangreb," sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen ved førstebehandlingen af L 215.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Da den nye lov om Center for Cybersikkerhed i sidste uge blev fremsat i Folketinget, var det en opblødet version af det oprindelige forslag.

En lang række organisationer havde nemlig i skarpe vendinger kritiseret regeringens oprindelige forslag, herunder Dansk Industri. De frygter, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) får for fri adgang til virksomheders følsomme data i kampen mod cyberkriminelle.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er kommet en del af kritikken i møde ved at indsnævre omfanget af, hvem der kan pålægges at give adgang til centeret under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Men han benyttede alligevel tirsdagens førstebehandling til at kritisere DI’s kritiske høringssvar.

”Dansk Industri har valgt at gå ud med en meget kras kritik, der bidrager til at skabe et helt fejlagtigt indtryk af, at alle mulige virksomheder kan blive påtvunget en vidtgående overvågning fra statens side. Dermed bidrager Dansk Industri også til, at det bliver en skæv debat, og det, synes jeg, er meget beklageligt,” sagde Claus Hjort Frederiksen.

Jeg mener ikke, at tilsynet på nogen måde er tilstrækkeligt til at gøre os sikre. Helt kort sagt er centeret fatalt fejlanbragt. 

Eva Flyvholm (EL)
Forsvars- og it-ordfører

Ved præsentationen af den seneste trusselsvurdering sagde chefen for CFCS, Thomas Lund-Sørensen, at det vil være et lavt, etcifret antal virksomheder, der vil blive pålagt denne kontrol. Det er vel at mærke efter rettelserne i forslaget, som kom på baggrund af de kritiske høringssvar.

Strid om placering
CFCS’ placering under FE gav ved førstebehandlingen anledning til kritik fra venstrefløjen, særligt Enhedslisten.

”Det er dybt problematisk, at man har valgt den struktur. Det betyder lukkethed omkring det vigtige arbejde, som jeg tror er dybt skadelig,” sagde EL-forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Hun så hellere, at CFCS var placeret under en civil myndighed. Men det vil give det dårligere forudsætninger for centerets arbejde, lød det fra ministeren.

”Placeringen i FE giver centeret adgang til FE’s unikke viden om de mest avancerede cybertrusler, som netop kommer fra udlandet. Viden om den slags trusler er højt klassificeret og ville ikke kunne deles med CFCS, hvis det lå et andet sted,” sagde Claus Hjort Frederiksen.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00