Holstein: R-politikers muslimske konspirationsteorier må pirke til traumer for partiet

Den radikale byrådspolitiker Elif Demir Gôkce indkaldes til “kammeratlig” samtale med partiets landsformand efter kontroversielle udtalelser i et radioprogram. Det er ikke første gang, at Radikale står i sådan en situation, siger politisk kommentator.

Foto: Ty Stange
Nickolaj Storgaard Oksen

Det "må pirke til nogle traumer hos Radikale, som også tidligere i sin historie har haft problemer med islamister i partiet", når det radikale byrådsmedlem Elif Demir Gôkce spreder konspirationsteorier i offentligheden om mordet på den franske lærer Samuel Paty.

Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Omdrejningspunktet er en række udtalelser i radioprogrammet "Alis Fædreland" på radiokanalen 24syv. Her var der debat om Muhammedtegningernes plads i folkeskolens undervisning, hvor Elif Demir Gôkce ikke mener, at de hører hjemme.

Det er en debat, som den radikale byrådspolitiker selv tog startskuddet til med et debatindlæg bragt i Altinget 12. januar. Indlægget var en reaktion på et forslag fra de blå partier i Folketinget, som omhandlende obligatorisk undervisningsmateriale om Muhammedtegningerne.

Landsformand inviterer til "kammeratlig" samtale

Radiodebatten tog en drejning, da emnet faldt på den religiøst motiverede halshugning af Samuel Paty.

“Det er i hvert fald ikke en muslim, der har slået ham ihjel,” lød det her fra Elif Demir Gôkce.

Hun fortsatte med hentydninger til andre såkaldte “false–flag”–operationer, der ifølge hende skulle være udført af den spanske efterretningstjeneste i Catalonien. Altså, et forsøg på at plante beviser, så nogle andre ser skyldige ud

I dette tilfælde en muslim.

“Det, der gør Gôkces udtalelser så opsigtsvækkende, er, at hun mere end antyder, at mordet på Samuel Paty blev udført af folk, der vil sætte muslimer i dårligt lys. Så vi er ude i vilde konspirationsteorier, ligesom når Trump–tilhængere påstår, at stormen på Kongressen blev iværksat af venstrefløjen,” siger Erik Holstein.

Indtil videre har reaktionen fra Radikale været et debatindlæg i Altinget torsdag, hvor partiets landsformand, Mikkel Irminger Sarbo, tager afstand fra udtalelsen og understreger, at han vil invitere Elif Demir Gôkce til en “kammeratlig” samtale over en kop kaffe.

Flere sager i 90'erne 

Det er ikke første gang, at Radikale kommer i uføre grundet medlemmers kontroversielle udtalelser i offentligheden om islam.

“Op til jordskredsvalget i 2001 var der en stribe sager om radikale kandidater med muslimsk baggrund, der ikke ville tage afstand fra sharia-lovgivning," siger Erik Holstein.

Blandt andet opstod der ifølge den politiske kommentator "en kæmpe diskussion" om det daværende radikale amtsrådsmedlem Mazhar Hussain, der blandt andet udtalte, at han “som muslim naturligvis må tilslutte sig dødsstraf som praktiseret under profeten Muhammed”.

"Det gjorde ikke opstandelsen mindre, at Mazhar Hussain var læge,” siger Erik Holstein og fortsætter:

“Problemet for Radikale er, at der med mellemrum er folk, der melder sig ind i partiet, fordi det har en liberal indvandringspolitik – og ikke fordi man er enige i partiets frisindede grundprincipper.”

Interessant at se, hvordan R tackler sagen

Radikale har for nyligt lagt en strammere linje på indvandrer- og integrationsområdet, men reaktionen fra partiet – der ikke har mulighed for at smide medlemmer ud, uanset deres holdninger og handlinger – er altså dialogkaffens vej.

“Det bliver interessant at se, hvordan Radikale vil tackle problemet. Den radikale landsformand har i Altinget taget meget klart afstand fra Gôkce, men sanktionen bliver åbenbart kun, at han vil tage en kop kaffe med hende. Det her var ellers en oplagt mulighed for Radikale til at vise nultolerance over for islamister.”

Altinget har uden held forsøgt at få en udtalelse fra Elif Demir Gôkce, og landsformand Mikkel Irminger Sarbo har ikke kunnet udtale sig før deadline.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Irminger Sarbo

Statsrevisor, iværksætter, fhv. landsformand, Radikale Venstre
cand.merc. (CBS, 2005), MBA (MIT, 2021)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00